Ποια στελέχη στηρίζουν ποιον υποψήφιο στο ΠΑΣΟΚ
Ο φετινός Αύγουστος στο ΠΑΣΟΚ είναι μήνας μηχανισμών. Οι τέσσερις βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα στρατόπεδα σιγά σιγά σχηματίζονται και έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, γιατί αντικατοπτρίζουν παλιές ομάδες που σπάνε σε δύο ή σε τρία κομμάτια και νέες, ετερόκλητες, που σχηματίζονται. Αποδεικνύοντας πως αυτές οι εκλογές δεν είναι στατικές – για πρώτη φορά εδώ και χρόνια παρατηρείται σοβαρή κινητικότητα εντός (και όχι εκτός) των κομματικών τειχών. Και χωρίς να υπολογίζονται καν κρίσιμοι παίκτες που ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.
Νίκος Ανδρουλάκης
Σε επίπεδο βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων ακόμα δεν έχουν πάρει την απόφαση να δημοσιοποιήσουν την επιλογή τους, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εξασφαλισμένη στήριξη των Δημήτρη Μάντζου και Παναγιώτη Δουδωνή (Επικρατείας), Κατερίνας Καζάνη (Εύβοια), Τάσου Νικολαΐδη (Δράμα), Φραγκίσκου Παρασύρη (Ηράκλειο), Μανώλη Χνάρη (Ρέθυμνο) και Σταύρου Μιχαηλίδη (Χίος), ενώ αναμένεται να τον στηρίξουν και πρώην βουλευτές, όπως ο Νίκος Τσώνης (Φθιώτιδα), ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανία), ο Γιάννης Σουλαδάκης (Λασίθι), καθώς και ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Εξι ονόματα που βρέθηκαν στην πρόσφατη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών αναμένεται να τον στηρίξουν ενεργά: ο Μιχάλης Αεράκης, με τον οποίο υπήρξε ήδη το σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ολγα Μαρκογιαννάκη, ο Νίκος Ξυλούρης, η Κρυσταλλία Αρμενάκη, ενώ στη λίστα φέρεται πως θα προστεθούν επίσης σε επόμενο χρόνο ο Κώστας Τσουκαλάς, αλλά και ο Λευτέρης Καρχιμάκης – αν συμβεί το τελευταίο, ο Ανδρουλάκης θα μετράει και στηρίξεις από το παραδοσιακό παπανδρεϊκό στρατόπεδο –, ενώ η κοινή φωτογραφία με τον Γιάννη Μανιάτη στην Επίδαυρο θεωρήθηκε έμμεση, συμβολική επιλογή από τον ευρωβουλευτή. Η Αρμενάκη (που πήρε μόνη της 5.700 σταυρούς στον Εβρο) δείχνει τις δυνάμεις που κρατάει ο Ανδρουλάκης στη Θράκη. Υπέρ Ανδρουλάκη αναμένεται το επόμενο διάστημα να ταχθούν επίσης ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ), αλλά και ο Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ). Στον πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, τον Νίκο Ανδρουλάκη στηρίζουν επίσης ανοιχτά εννέα τομεάρχες του κόμματος: ο Γιάννης Κουτσούκος (που είναι και διευθυντής της ΚΟ), ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος (Εργασία), η Τασούλα Χατζηδάκη (Οργανωτικά), η Μαρία Δαφέρμου (Ισότητα), ο Μανώλης Βελεγράκης (ο οποίος μάλιστα είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας), ο Δημήτρης Σαρηγιάννης (και διευθυντής του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη), ο Νικηφόρος Παπανικόλας (Νησιωτικής Πολιτικής), ο Θανάσης Ζαννιάς (Αθλητισμού) και ο Γιάννης Ράπτης (Επιστήμονες).
Χάρης Δούκας
Υπέρ του Χάρη Δούκα συγκεντρώνονται στελέχη που ποτέ ξανά δεν έχουν βρεθεί στην ίδια πλευρά. Από βουλευτές, ο δήμαρχος Αθηναίων έχει τη στήριξη των Μανώλη Χριστοδουλάκη (Ανατ. Αττική), Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (Αρκαδία) και Απόστολου Πάνα (Χαλκιδική), ενώ φέρονται έτοιμοι να ακολουθήσουν τουλάχιστον η Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισα), ο Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδα) και η Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανία). Σε επίπεδο στελεχών, ο Δούκας έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους Δημήτρη Ρέππα, Πέτρο Ευθυμίου, Κώστα Σκανδαλίδη και Χάρη Καστανίδη, ενώ στενοί συνεργάτες του σ’ αυτήν την προεκλογική καμπάνια είναι ο Χρήστος Πρωτόπαπας και η Τόνια Αντωνίου. Στη λίστα των στηρίξεων προστίθενται δύο πρώην βουλευτές, η Κατερίνα Μπατζελή (Φθοιώτιδα) και ο Μιχάλης Τζελέπης (Σέρρες), καθώς και από τις συνιστώσες του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Κώστας Πανδής («σκιά» του Δούκα στον δήμο) από την Ανανεωτική Αριστερά, και ο Απόστολος Πόντας, πρόεδρος της ΕΔΕΜ. Στα περίπου 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που τον στηρίζουν συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα με αναφορές στον Χριστοδουλάκη, όπως ο Γρηγόρης Κατσίλας, ο Γιώργος Αναγνώστου και ο Μανώλης Αννέτης, ο Παντελής Καμάς και η Ελένη Σενετάκη (από την ΕΔΕΚΑΠ), ο πρώην γραμματέας Επικοινωνίας Παναγιώτης Βλάχος, η Αναστασία Σιμητροπούλου και η Αλεξάνδρα Σαγρή, ο Μενέλαος Γαρδικιώτης (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο), ο Δημήτρης Μπράτης (επικεφαλής της παράταξης στην ΑΔΕΔΥ), ο Αντώνης Σαουλίδης και ο Κώστας Πετρίδης (Θεσσαλονίκη), ο (στενός συνεργάτης στον δήμο) Λάζαρος Καραούλης, καθώς και μια σειρά αντιδημάρχων στην Αθήνα. Τον Δούκα στηρίζουν επίσης ο Γιάννης Μαγκριώτης (Μακεδονία) και ο Γιάννης Βλασερός (Κυκλάδες), ενώ λέγεται πως το ίδιο θα κάνουν οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουράκης (Κρήτη). Οκτώ τομεάρχες μετράει στον στενό μηχανισμό: τους Αννα Παπαδοπούλου (Ανθρώπινα Δικαιώματα), Παναγιώτη Δημόπουλο (Περιβάλλον), Μαρίνο Σκανδάμη (ΠΡΟΠΟ), Γιώργο Μπουλμπασάκο (Υγεία), Νίκο Τσούλια (Παιδεία), Ηλία Κικίλια (Ανάπτυξης), Γιώργο Πεταλωτή (Αμυνας), Εφη Στεφοπούλου (Δημόσια Διοίκηση) και Θεόδωρο Χρονόπουλο (αν. Συνδικαλιστικό).
Παύλος Γερουλάνος
Στόχος για τον Παύλο Γερουλάνο ήταν το δίκτυο στήριξης να περιέχει πρόσωπα από όλες τις πλευρές του ΠΑΣΟΚ. Εχει ήδη εξασφαλίσει το «ναι» δύο ευρωβουλευτών, του Νίκου Παπανδρέου και του Σάκη Αρναούτογλου, όμως ακούγεται πως η λίστα σε λίγες εβδομάδες θα εκτείνεται και σε βουλευτές που θα προκαλέσουν έκπληξη, αλλά θα αφορά κυρίως πρόσωπα της αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστές: κοντά στον Γερουλάνο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο πρώην νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, καθώς επίσης οι Φώτης Αλεξάκος, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, Δημήτρης Τσιαντής, Γιώργος Σακελλαρίου και Γιάννης Τσιάμης. Από πρώην βουλευτές, εκτός του Γιώργου Ανωμερίτη που δήλωσε δημόσια τη στήριξή του, την υποψηφιότητα Γερουλάνου φέρεται να στηρίζουν οι Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Β’ Αθήνας), Γρηγόρης Νιώτης (Β’ Πειραιά), Δημήτρης Κουσελάς (Μεσσηνία), Oλγα Ρενταρή – Τέντε (Eβρος), Χρήστος Θεοδώρου και Κατερίνα Περλεπέ (Εύβοια), Βασίλης Γιουματζίδης (Πέλλα), Δημήτρης Αλαμπάνος (Φθιώτιδα), Παύλος Στασινός (Αρτα), Θανάσης Γικόνογλου (Ημαθία), Ελευθέριος Τζιόλας (Γρεβενά), Κοσμάς Σφυρίου και Γιάννης Παρασκευάς (Δωδεκάνησα), Βασίλης Γερανίδης (Β’ Θεσσαλονίκης), Ηλίας Καρανίκας (Ευρυτανία), Μαρία Σκραφνάκη (Ηράκλειο), Σπύρος Μοσχόπουλος (Κεφαλονιά), Δημήτρης Γεωργακόπουλος (Ηλεία). Από στελέχη και υποψήφιους βουλευτές ανά την Ελλάδα, τον Γερουλάνο ακούγεται πως στηρίζουν οι Φραγκίσκος Λαμπρινός και Χρήστος Στρατάκης (Ηράκλειο), Ολυμπία Λόη (Αχαΐα), Αλέξανδρος Θεοδώρου και Θανάσης Τάρτης (Εύβοια), Ερση Παρχαρίδου (Ξάνθη) και Σωτήρης Βούλγαρης (Λάρισα), ενώ στην Κεντρική Επιτροπή υπέρ του τάσσονται, μεταξύ άλλων, οι Σοφία Αδάμ, Κατερίνα Αυξεντίου, Ελσα Βεντούρα, Σταυρούλα Γεωργάκη, Δάμων Δαμιανός, Αφροδίτη Καλπάκα, Αγγελος Καραχάλιος, Κώστας Πανταζής, Νίκος Σδούγγος και Εφη Χαλάτση. Στα συνδικαλιστικά, τον στηρίζουν ο Κώστας Αδαμόπουλος (ΔΕΗ) και ο Μπάμπης Δρίβας (ΟΤΟΕ).
Αννα Διαµαντοπούλου
Στο στρατόπεδο της Αννας Διαμαντοπούλου επιλέγουν πολύ συνειδητά να μη μιλούν για όσους στηρίζουν την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Συμβολικά, καθώς «την επόμενη ημέρα η ηγετική ομάδα θα περιέχει πρόσωπα απ’ όλες τις πλευρές», αλλά και για λόγους τακτικής: η Διαμαντοπούλου κατηγορείται από τους συνυποψηφίους της για την απουσία της από τα πασοκικά δρώμενα την τελευταία δεκαετία. Μια ομάδα ανά την Ελλάδα, που «τρέχει» την παρουσία της οργανωτικά και μπορεί να απαρτίζεται και από πρόσωπα που, σαν κι αυτήν, απείχαν από το ΠΑΣΟΚ για καιρό, μπορεί να εκληφθεί ως εισβολή – και αντίδοτο σ’ αυτό είναι η σιωπή στη συζήτηση περί των ονομάτων.
Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν εκείνοι που ήδη έχουν εκδηλωθεί υπέρ της: κάποιοι εξ αυτών, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάμειξη, είναι η πρώην βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο γιατρός Γιάννης Δατσέρης, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας (και πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ) Κώστας Σπηλιόπουλος, η πρώην βουλευτής Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, ο δήμαρχος Πλατανιά στην Κρήτη Γιάννης Μαλανδράκης, αλλά και ο πρώην υπουργός Γιώργος Λιάνης.