ΠΑΣΟΚ: Κρίσιμες μάχες από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη

Πού συγκεντρώνουν τις περισσότερες δυνάμεις οι υποψήφιοι για την προεδρία n Τα «κάστρα», οι «γκρίζες ζώνες» και οι λεπτές ισορροπίες στα αστικά κέντρα

Βρισκόμαστε περίπου ενάμιση μήνα πριν από την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου.
Πράγμα που στην πράξη σημαίνει πως η πρώτη «γύρα» ανά την Ελλάδα από τους υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη γίνει – όλες οι πλευρές ξέρουν τις περιοχές του χάρτη που τα πάνε καλά και αυτές που χρειάζονται βελτίωση.

Η τελευταία στροφή θα κρίνει και τις λεπτομέρειες του αγώνα, που εκτός από την πολιτική του σημασία απαιτεί και οργανωτική στρατηγική: ο καθένας ξέρει σε ποιο σημείο του χάρτη συγκεντρώνει τις περισσότερες δυνάμεις του – και αυτές χρησιμοποιούν ως αφετηρία, προσπαθώντας παράλληλα να κερδίσουν όσο περισσότερο έδαφος γίνεται σε όλη την επικράτεια.

Μετρούν δυνάμεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινάει γνωρίζοντας πως έχει το προβάδισμα στην Κρήτη – προβάδισμα που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην καταγωγή του, τον ώθησε στη νίκη το 2021 και αποτελεί και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερά του οργανωτικά ατού.

Επιβεβαιώθηκε το προηγούμενο διάστημα και με την παρουσία του στο νησί, αλλά και με τα αποτελέσματα: ο βουλευτής από το Ρέθυμνο (Μ. Χνάρης) και ο ένας εκ των βουλευτών Ηρακλείου (Φρ. Παρασύρης) τον στηρίζουν ανοιχτά, ενώ κανείς δεν βγαίνει μέχρι στιγμής απέναντί του.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι δεν δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή: η αρωγή παλαιότερων στελεχών του κόμματος στην Κρήτη, αλλά και αυτοδιοικητικών, έχει δημιουργήσει έναν κύκλο επαφών για τον Χάρη Δούκα (στον οποίο συνέβαλε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης), ενώ αυτές τις μέρες και ο Παύλος Γερουλάνος κάνει τις δικές του επαφές στο νησί.

Κυρίως στα Χανιά έχει ερείσματα η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ στο πλευρό της είναι και η πρώην βουλευτής και νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη.

Στρατηγικοί παίκτες. Στη δική της ιδιαίτερη πατρίδα, τη Μακεδονία, η εμφάνιση της Αννας Διαμαντοπούλου άλλαξε τις ισορροπίες, που μέχρι εκείνη την ώρα έγερναν προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ενώ στην Ανατολική Μακεδονία ο νυν πρόεδρος παραμένει ισχυρός, η Δυτική (όπου το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικές δυνάμεις για το μέγεθός του) εμφανίζεται πια μοιρασμένη – με τον Παύλο Γερουλάνο, που έχει τη στήριξη τουλάχιστον του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στα Γρεβενά, και τον Χάρη Δούκα να προσπαθούν να μπουν σφήνα.

Στη Θράκη, η πρωτοκαθεδρία του Ανδρουλάκη, με δυνάμεις κυρίως στον Εβρο, δεν αμφισβητείται ακόμα, όμως δεν είναι δεδομένο ότι αυτό θα συνεχίσει ως το τέλος, καθώς μένει να φανεί και πώς θα κινηθούν στρατηγικοί παίκτες στην περιοχή που όλοι διεκδικούν με το μέρος τους και δεν έχουν επισήμως μιλήσει, όπως ο βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν.

Μεγάλα ποσοστά.

Στη Θεσσαλία φαίνεται πως η μάχη γίνεται ανάμεσα στον Δούκα και τη Διαμαντοπούλου, με τον Γερουλάνο ωστόσο να μετράει δυνάμεις στη Μαγνησία.

Στην Ηπειρο η μάχη ως τώρα είναι για δύο, μεταξύ του Δούκα και του Ανδρουλάκη, με τον πρώτο να κερδίζει σημαντική ενίσχυση μετά την περιοδεία του εκεί.

Ισως η πιο σκληρή μάχη γίνεται στη Δυτική Ελλάδα, που έχει και συμβολική σημασία για το ΠΑΣΟΚ: κάθε πλευρά διεκδικεί με τα δικά της όπλα, είτε αυτά αφορούν την παπανδρεϊκή παράδοση είτε την έμφαση στη μεταρρύθμιση στην περιφέρεια είτε την ανάγκη συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων – εκεί μετράει δυνάμεις και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Στην Πελοπόννησο το ενδιαφέρον είναι μεγάλο λόγω και των μεγάλων ποσοστών: η Ηλεία θεωρείται πως έχει «κλειδώσει» στον Μιχάλη Κατρίνη, ενώ στην Αχαΐα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος ο Χάρης Δούκας, ο οποίος έχει ισχυρούς πυρήνες σε Αρκαδία και Αργολίδα.

Στη Μεσσηνία διατηρεί σημαντικές δυνάμεις ο Ανδρουλάκης, ενώ ψήφους κερδίζει και λόγω καταγωγής η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Από την ηπειρωτική Ελλάδα, στα νησιά: τις Κυκλάδες διεκδικούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Χάρη Δούκα, που αυτές τις μέρες οριστικοποιεί τις στηρίξεις του που αν επιβεβαιωθούν του δίνουν ώθηση, ενώ στα Δωδεκάνησα υπάρχουν ερείσματα και για τους τέσσερις βασικούς διεκδικητές – εξαρτάται ποιον ρωτάει κανείς, θα πάρει και μια διαφορετική απάντηση.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως τη Λέσβο, ο Ανδρουλάκης διεκδικεί το κύριο μερίδιο της ψήφου.

Στα Ιόνια, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες περιοδείες του, ο Παύλος Γερουλάνος έχει δείξει ένα προβάδισμα ειδικά στην Κεφαλονιά – στη Ζάκυνθο, από την άλλη, υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμα υποψήφιοι που προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος.

Τα στοιχήματα σε Αττική, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι οι ισορροπίες των αστικών κέντρων.

Η Αττική είναι ίσως για πρώτη φορά τόσο διαιρεμένη: η Α’ Αθήνας μετράει έναν δήμαρχο, έναν νυν βουλευτή και μια πρώην βουλευτή της περιοχής στην κούρσα, ενώ ακόμα δεν έχουν μιλήσει κεντρικά στελέχη με επιρροή στην πρωτεύουσα.

Στα βόρεια, εκτός από τους πυρήνες Ανδρουλάκη, διεκδικούν ποσοστό ο Δούκας και η Διαμαντοπούλου, ενώ στη Δυτική Αθήνα κερδίζει η βουλευτής της περιοχής Νάντια Γιαννακοπούλου, με τον Ανδρουλάκη να στηρίζεται από παραδοσιακά στελέχη του παπανδρεϊκού στρατοπέδου.

Στα νότια η μάχη είναι αμφίρροπη ανάμεσα σε τουλάχιστον τρεις υποψήφιους, ενώ η Ανατολική Αττική δείχνει πως «γέρνει» και λόγω της στήριξης Χριστοδουλάκη προς την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων. Στην Α’ Πειραιά βασικά στελέχη στηρίζουν Ανδρουλάκη, ενώ στη Β’ Πειραιά είναι για την ώρα πιο κοντά στον Δούκα.

Στη Θεσσαλονίκη, που σε λίγες μέρες θα έχει την τιμητική της στη ΔΕΘ, αυτοδιοικητικά ερείσματα διαθέτουν κυρίως οι Γερουλάνος και Δούκας, η κατάσταση όμως θα ξεκαθαρίσει περισσότερο μετά το τέλος της Διεθνούς Εκθεσης.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ