Εμφανώς επηρεασμένη από τη συγκυρία, σε σχετικά χαμηλούς τόνους και με εξαγγελίες περισσότερο διορθωτικού, παρά οραματικού χαρακτήρα, ήταν η ομιλία του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία και στον Έβρο μίλησε για «ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο», επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει «χωρίς τα λάθη του παρελθόντος».

Με το σύνθημα «Μεγάλες αλλαγές τώρα» να δεσπόζει στις γιγαντοοθόνες του Βελλίδειου, η βασική είδηση στο οικονομικό πεδίο ήταν το ξεπάγωμα των 3ετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα και η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο. Όλες πάντως οι οικονομικές εξαγγελίες, λιγότερο ή περισσότερο αναμενόμενες, συνοδεύτηκαν από την διαβεβαίωση, προς το εσωτερικό και το εξωτερικό ότι δεν θα τεθεί «ποτέ σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα».

Με εμφανή την προσπάθεια μετριασμού των πιέσεων που η κυβέρνηση δέχεται λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων και αστοχιών του καλοκαιριού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας».

Η αναφορά στους τρεις υπουργούς

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία διήρκεσε ακριβώς μία ώρα, ο Πρωθυπουργός ήταν φανερό ότι επιδίωξε να ξαναπιάσει το νήμα των δεσμεύσεων και εξαγγελιών της προεκλογικής περιόδου, αναπροσαρμόζοντάς τες στη συγκυρία. Η «νομιμότητα παντού» τονίστηκε εμφατικά από τον ίδιο, όπως και «το κίνημα της καθημερινότητας με κανόνες», μέσω του οποίου επιδίωξε να καλύψει ένα ευρύ φάσμα απαιτούμενων παρεμβάσεων, από την αντιμετώπιση των παρανομιών στις παραλίες, μέχρι την μελλοντική αποτροπή θλιβερών περιστατικών, όπως αυτά που κόστισαν τη ζωή σε πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο (παρά)πολιτικό σκέλος, οι πιο προσεκτικοί επισήμαναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε τρεις υπουργούς και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που προωθούν:

  • Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τις αλλαγές στην επάνδρωση της Αστυνομίας με την επιστροφή στην υπηρεσία 2.500 αστυνομικών που σήμερα απασχολούνται στην ασφάλεια δημοσίων προσώπων. Μεταξύ άλλων ανακοίνωση και τη μείωση της δικής του προσωπικής ασφάλειας κατά 50%.
  • Τον υπουργό Δικαιοσύνης, για τις αλλαγές με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης δικαίου και
  • Την υπουργό Πολιτισμού, για το σχέδιο επανένταξης των αρχαίων στους χώρους του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Αντιθέτως, ενώ ευχαρίστησε «όλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού» και τους εθελοντές για τη συμβολή τους στην κρίση της Θεσσαλίας, απέφυγε κάποια ειδική επαινετική αναφορά στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

tovima.gr