Από το 1949, ενημέρωση με αξιοπιστία

Κι επισήμως «στα ίσια» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Ανεξάρτητοι Χρηστίδου, Μάλαμα, Αυλωνίτης

Οι τρεις βουλευτές επισημοποίησαν με επιστολή προς τον Τασούλα την αποχώρησή τους • Πώς διαμορφώνεται η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, ένα βήμα πριν την τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τον πλέον επίσημο τρόπο έρχεται η ανακοινωμένη εδώ και δύο ημέρες αποχώρηση του Αλέξανδρου Αυλωνίτη, της Ραλλίας Χρηστίδου και της Κυριακής Μάλαμα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον απόηχο του συνεδρίου που έφερε ακόμη μια διάσπαση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι τρεις βουλευτές ενημέρωσαν για την ανεξαρτητοποίησή τους από την Κ.Ο. τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα μέσω επιστολών που απέστειλαν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι ο Πέτρος Παππάς είχε ήδη καταθέσει από χθες την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του.

Πλέον, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αριθμεί 31 βουλευτές όσους, δηλαδή, έχει και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του κανονισμού της Βουλής τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «η σειρά των Koινoβoυλευτικών Oμάδων καθoρίζεται από τη δύναμή τoυς σε αριθμό Boυλευτών. Σε περίπτωση ισoδυναμίας πρoηγείται η Koινoβoυλευτική Oμάδα τoυ Kόμματoς πoυ πήρε περισσότερες ψήφoυς στις εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή.  H νεoϊδρυόμενη Koινoβoυλευτική Oμάδα έπεται της ισoδύναμης παλαιότερης».

Ορατή η κοινοβουλευτική ανατροπή;

Την ώρα που τα δύο μέτωπα που συγκρούστηκαν άγρια και στο συνέδριο ετοιμάζονται να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, στην Χαριλάου Τρικούπη «τρίβουν τα χέρια τους».

Είναι αρκετοί βουλευτές που ανήκουν στην πλευρά Κασσελάκη και αναμένεται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις σύντομα.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αποχώρηση της Θεοδώρας Τζάκρη από την Κ.Ο., καθώς η βουλευτής είναι στενή συνεργάτης του πρώην προέδρου του κόμματος και η ανεξαρτητοποίησή της θα ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση και το ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα υπόλοιπα ερωτηματικά αφορούν τους βουλευτές Νίνα Κασιμάτη, Γιώτα Πούλου, Γιάννη Σαρακιώτη, Βασίλη Κόκκαλη, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελο Αποστολάκη και Γιώργο Γαβρήλο, οι οποίοι αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους σύντομα.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα αγωνιά, όπως είναι φυσικό, και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν είναι βουλευτής, ωστόσο ενδέχεται να αποκτήσει… κοινοβουλευτική ομάδα εάν βρεθεί ο μαγικός αριθμός «10» που απαιτείται.

Η δύναμη των κομμάτων στη Βουλή διαμορφώνεται ως εξής

  • ΝΔ 156
  • ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 31 (35-4)
  • ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 31
  • ΚΚΕ 21
  • Ελληνική Λύση 11
  • Νέα Αριστερά 11
  • Νίκη 10
  • Πλεύση Ελευθερίας 6
  • Σπαρτιάτες 5
  • Ανεξάρτητοι 18 (14+4)

Σημειώνεται ότι δεν έχει σημειωθεί ποτέ στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας κόμμα που πήρε τη δεύτερη θέση σε εθνικές εκλογές να απωλέσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ανεξάρτητοι

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένονται και οι ενδεχόμενες κοινοβουλευτικές «ζυμώσεις» και ανοίγματα με ορισμένους βουλευτές από την ομάδα των ανεξάρτητων, η οποία αριθμεί πλέον 18 μέλη.

Αναλυτικά οι 14 ανεξάρτητοι, χωρίς τους τέσσερις που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, και τα κόμματα με τα οποία εκλέχθηκαν βουλευτές.

  1. Παύλος Σαράκης – Ελληνική Λύση
  2. Αθηνά Λινού – ΣΥΡΙΖΑ
  3. Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς – Σπαρτιάτες
  4. Γεώργιος Μανούσος – Σπαρτιάτες
  5. Μάριος Σαλμάς – Νέα Δημοκρατία
  6. Ιωάννης Δημητροκάλλης – Σπαρτιάτες
  7. Διονύσιος Βαλτογιάννης – Σπαρτιάτες
  8. Γεώργιος Ασπιώτης – Σπαρτιάτες
  9. Λευτέρης Αυγενάκης – Νέα Δημοκρατία
  10. Μιχαήλ Γαυγιωτάκης – Σπαρτιάτες
  11. Μιχαήλ Χουρδάκης – Πλεύση Ελευθερίας
  12. Αρετή Παπαϊωάννου – Πλεύση Ελευθερίας
  13. Κωνσταντίνος Φλώρος – Σπαρτιάτες
  14. Μπουρχάν Μπαράν – ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ