Γυναίκα. Ισότητα. Στερεότυπα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο.

Κοινή παραδοχή όλων ότι η ισότητα είναι πλέον Παγκόσμια Σταθερά που επιτάσσει τη λήψη προοδευτικών πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής των Ελληνίδων.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα να εκφράσω ικανοποίηση και χαρά για την δυναμική πρωτοβουλία των υπέροχων @elenajanniki, @ValiaMylona, @RaniaKossiori , @StellaRoubeti , @Eleftheria Pellou για την επιτυχημένη εκδήλωση με θεμα τις έμφυλες διακρίσεις στους εργασιακούς χώρους.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πέρα από επιταγή της λογικής, η προάσπιση της ισότητας αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προαπαιτούμενο, είτε αυτό προκύπτει μέσα από τις διατάξεις του ΟΗΕ για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην ενεργό πολιτική, είτε μέσα από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ορθή ποσόστωση γυναικών στα ανά την Ευρώπη Εθνικά Κοινοβούλια η οποία σήμερα αγγίζει μόνο το 25% με κυριολεκτικά μηδενικούς ρυθμούς αύξηση.
Η επίτευξη πραγματικής ισότητας των φύλων στην Ελλάδα είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που θα απαιτήσει τόσο δέσμευση πολιτική και προσωπική όσο και ουσιαστική αλλαγή τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό βίο.
Είναι στο χέρι μας ως μητέρες, θείες και αδερφές να μειώσουμε αυτά τα ποσοστά στηρίζοντας γυναίκες για να κάνουν την διαφορα.
Στηρίζουμε τις γυναίκες διεκδικώντας στόχους όπως:
·Ισότητα στον επαγγελματικό προσανατολισμό, την επαγγελματική κατάρτιση και την επαγγελματική επιμόρφωση.
·Προστασία της μητρότητας.
·Ανάσχεση μισθολογικού χάσματος μεταξύ άνδρών και γυναικών.
·Αρχή ίσης μεταχείρισης στην αμοιβή. Ίσες ευκαιρίες ως προς την ανέλιξη στην εργασία.
·Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.
Παρά λοιπόν τη θεσμική κατοχύρωση κάποιων δικαιωμάτων των γυναικών, στα παλαιότερα δεδομένα, καθώς και την ολοένα κι αυξανόμενη ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση για το θέμα, έρχονται να προστεθούν νέες συνθήκες που καθιστούν το δρόμο προς την ισότητα συνεχή και γεμάτο εμπόδια.
Το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, το ελαστικό ωράριο, η εργολαβία, η δουλειά με το κομμάτι στο σπίτι, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι μερικές από τις νέες εκείνες εργασιακές σχέσεις που μαζί με την ανισόμετρη επαγγελματική εξέλιξη και τις μικρότερες αμοιβές, διαιωνίζουν την αντίληψη ότι η γυναίκα είναι και παραμένει εργαζόμενη δεύτερης κατηγορίας.
Η ισότητα των φύλων αποτελεί βασική αξία όλων των χωρών, θεμελιώδες δικαίωμα και κύρια αρχή του ευρωπαϊκού κώδικα δικαιωμάτων. Αποτελεί δε ουσιώδη προϋπόθεση για μια ανταγωνιστική και ακμάζουσα οικονομία. Στις επιχειρήσεις, την πολιτική και την κοινωνία στο σύνολό της, μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας μόνο αν εκμεταλλευθούμε όλα τα ταλέντα και την πολυμορφία μας.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ