Γιάννης Παππάς: «Για τη νησιωτική Ελλάδα της ναυτοσύνης»

«Δεν θα είχαν ουσία οι ωκεανοί χωρίς την ισχυρή ελληνική ναυτιλία, τα πελάγη χωρίς τα ελληνικά νησιά, η Ελλάδα χωρίς τη θάλασσα που προστατεύει τα σύνορα και μας κάνει να νοιώθουμε ασφαλείς και υπερήφανοι» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δωδεκανήσιος υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, αμέσως μόλις ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Εμφανώς συγκινημένος, ως νησιώτης, ο κ. Παππάς ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη ευθύνης της νησιωτικής πολιτικής, με υπουργό Ναυτιλίας τον  Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον οποίο συνδέεται επί χρόνια με δεσμούς φιλίας και επιτυχημένης συνεργασίας.

Η ναυτιλιακή και η νησιωτική πολιτική, αποτελούν  εθνικό θέμα αδιαπραγμάτευτο, που μας κάνει υπερήφανους και μας θέτει σε εγρήγορση. Ένα από τα πλέον νευραλγικά υπουργεία, αυτό της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής Πολιτικής, αποτελεί μεγάλη ευθύνη, αλλά και τεράστια πρόκληση για δημιουργία και εξέλιξη των κλάδων που άπτονται του αντικειμένου.

Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, για την Ελλάδα με τα χιλιάδες νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, με τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο, και την ηπειρωτική χώρα, σαν ένα μεγάλο πλοίο, που κολυμπά στη θάλασσα της Μεσογείου. Η ωραιότερη γωνιά στον κόσμο, με συνειδητοποιημένη ναυτοσύνη υψηλού επιπέδου,  με στεριά και θάλασσα σοφά κατανεμημένα στην επικράτεια. Η Εθνική Στρατηγική για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο, που ψηφίσθηκε με νόμο για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της νησιωτικότητας.

Αποτελεί στόχο, η δημιουργία κινήτρων μέσω των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ναυτιλίας, ώστε η νεολαία των νησιών μας, να αγαπήσει περισσότερο το ναυτικό επάγγελμα  και να κατοχυρωθούν πλήρως οικονομικά τα νησιά μας, που παράλληλα με τη δημιουργία ανθεκτικών,  λιμενικών υποδομών, να αποτρέψουν τον προβληματισμό, για οποιασδήποτε μορφής οικονομική κρίση.

Όπως γνωρίζουμε, η  αρχή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στηρίζεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σε αυτό, συμβάλουν οι καινοτόμες ιδέες, σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες, τις σύγχρονες λιμενικές υποδομές, τις θαλάσσιες μεταφορές και δραστηριότητες, για προσέλκυση τουρισμού και επενδύσεων στη νησιωτική Ελλάδα.

Η ευκαιρία της αειφόρου νησιωτικής πολιτικής, είναι εδώ, αρκεί να είμαστε συνεπείς, σταθεροί και προσηλωμένοι στην εφαρμογή της. Τα νησιά μας, έχουν το εξαιρετικό προνόμιο να εφαρμόσουν πράσινη και μπλε ισόρροπη  ανάπτυξη, με την ίδια δεξιοτεχνία που ανέπτυξαν θαυμαστό πολιτισμό. Εκμεταλλευόμενοι με σωστό τρόπο τα νέα δεδομένα, μπορούμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τον πληθυσμό στα νησιά, που έχουν ατελείωτες δυνατότητες, καθώς η ζωή των Ελλήνων ανά τους αιώνες, ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα, αναπτύσσοντας το εμπόριο και συμβάλλοντας στην πολιτισμική εξέλιξη.

«Καλώ τους νησιώτες σε κοινό στόχο και πορεία. Όλοι μαζί, να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρά τα νησιά μας. Για την πατρίδα μας, υπόσχομαι να παλέψω. Για τα ελληνικά νησιά μας, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντας. Η νησιωτική πολιτική, στην Ελλάδα, τη χώρα με τη δεύτερη, μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη  αποτελεί πρόκληση και στοίχημα» τόνισε ολοκληρώνοντας ο υφυπουργός κ. Παππάς.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ