Από το 1949, ενημέρωση με αξιοπιστία

Γάζα: Το «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης προς το Μαξίμου και η «μάχη» εντυπώσεων

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης οι κυβερνητικές «ακροβασίες» στο Παλαιστινιακό.

Το μπαράζ ανακοινώσεων της Χαριλάου Τρικούπη και οι πολιτικές πρωτοβουλίες από τα κόμματα της αριστεράς για τις εξελίξεις στην Γάζα, έφεραν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τις κυβερνητικές «ακροβασίες» για το Παλαιστινιακό.

Με δεδομένο ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, αφενός για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπογράψει το κείμενο 22 κρατών για αναθεώρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, αν δεν σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό και αφετέρου για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το πολιτικό πρέσινγκ προς το Μέγαρο Μαξίμου εντάθηκε.

«Τoo little too late». Με αυτή τη φράση, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο MEGA, σχολίασε με καυστικό τρόπο την πρωτοβουλία Γεραπετρίτη για την κοινή δήλωση 80 κρατών στον ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων. Κι’ αυτό γιατί, όπως τόνισε, πρόκειται για μία εκ των υστέρων κίνηση από την ελληνική πλευρά, που έγινε κατόπιν της τεράστιας πολιτικής πίεσης από την αντιπολίτευση αλλά και τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, «ο οποίος ταυτίζεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράλληλα, η επιστολή του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ προς τα κόμματα, δημιούργησε έντονη κινητικότητα στους κόλπους της προοδευτικής αντιπολίτευσης, χωρίς βέβαια να λείψουν τα εκατέρωθεν πυρά. Λίγες ώρες μετά την επιστολή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ανακοινώθηκε σειρά πρωτοβουλιών του Σωκράτη Φάμελλου για το Παλαιστινιακό, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά συμφωνούν με την πρόταση του Περισσού.

Το σκληρό «πρέσινγκ» του ΠΑΣΟΚ προς το Μαξίμου

Κορυφαίο θέμα των ημερών χαρακτήρισε τα όσα σπαρακτικά εξελίσσονται στη Γάζα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Live News, ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης για την αρχική της στάση στο Παλαιστινιακό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για εθνοκάθαρση, σημειώνοντας ότι «κάθε πολιτισμένος λαός της Ευρώπης πρέπει να είναι υπέρ του να σταματήσει άμεσα». Στο ίδιο μήκος κύματος, άσκησε σφοδρή κριτική εναντίον του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «η ταύτιση του κ. Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου δεν περιποιεί τιμή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

 

Είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός δεν σιώπησε ποτέ μπροστά σε κανένα έγκλημα. Δεν θα το κάνει ούτε και τώρα» για να συμπληρώσει ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μία φορά μόνη της και σε απόλυτη δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα». Λίγο αργότερα, η Χαριλάου Τρικούπη είχε εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «έκανε σήμερα στροφή 180 μοιρών αναφορικά με την απαράδεκτη και προσβλητική προς τις διαχρονικές αξίες της χώρας και του λαού μας, στάση της κυβέρνησης μπροστά στην εθνοκάθαρση που λαμβάνει χώρα στη Γάζα».

Η αποφυγή του συγχρωτισμού με την υπόλοιπη αντιπολίτευση και στο βάθος ελληνοτουρκικά

Ήδη, από την Τετάρτη ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος είχε στρέψει τα βέλη του εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου, χαρακτηρίζοντας «κυνική και ντροπιαστική» την τοποθέτηση περί «ισορροπημένης πολιτικής» της Ελλάδας στο ζήτημα της Γάζας. Σημειωτέον, ότι το «παρών» στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έδωσε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ενώ, το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε κάνει λόγο και πάλι για «εθνοκάθαρση στη Γάζα», χαρακτηρίζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης «προσβολή για τον ελληνικό λαό».

 

Είναι προφανές ότι η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να οδηγηθεί σε «μετωπική» σύγκρουση με την κυβέρνηση για το Παλαιστινιακό, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παίρνει ο ίδιος επάνω του αυτή τη «μάχη». Βέβαια, την ίδια ώρα, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη απέφυγε τεχνηέντως τον συγχρωτισμό με τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης επί του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν με επιφύλαξη τις πρωτοβουλίες Κουτσούμπα και Φάμελλου και, όπως σημείωναν κομματικές πηγές, «αναμένονται πρωτοβουλίες από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες ημέρες».

Φαίνεται πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να διευρύνει τα «μέτωπα» με την κυβέρνηση σε σχέση με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Εκτός από το Παλαιστινιακό, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση που τηρεί το κόμμα για τα όσα ειπώθηκαν από το Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την άρση του cassus belli από την Τουρκία. Από τη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως θέση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, προμηνύοντας ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους στα εθνικά θέματα.

Ανταγωνισμός στο αριστερό «ημισφαίριο»

Μπορεί Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης να απάντησαν καταφατικά στην πρόταση του Δημήτρη Κουτσούμπα για κοινό κείμενο προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το Παλαιστινιακό, εντούτοις, οι αναταράξεις και η «μάχη» εντυπώσεων στο αριστερό «ημισφαίριο» του κοινοβουλίου δεν άργησε να φανεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να προκρίνει μία δική του ατζέντα με σειρά θεσμικών κινήσεων. Σημειωτέον, ότι στις 27 Μαρτίου θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ με επιστολή του προς τον Νικήτα Κακλαμάνη ζήτησε την αποστολή πρόσκλησης προς τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για να μιλήσει στη Βουλή.

Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά ζήτησε, δια στόματος του Νάσου Ηλιόπουλου, τη διακοπή κάθε σχέσης με το Ισραήλ. Πηγές του κόμματος χαρακτήριζαν θετική εξέλιξη την πρόταση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ωστόσο εκτιμούσαν ότι πρέπει να γίνουν πιο «μαχητικές» προσθήκες στο κείμενο.

Και κάπως έτσι, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της επιστολής του γ.γ. του ΚΚΕ, οι πρώτες «ρωγμές» στο «μέτωπο» της αντιπολίτευσης έγιναν ορατές, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Περισσού να απαντά σε υψηλούς τόνους στην κριτική της Πατησίων: «Έρχεται ο κ. Χαρίτσης με ύφος χιλίων καρδιναλίων να πει ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι πίσω, να βάλουμε λέει πιο ριζοσπαστικά στοιχεία. Αλήθεια; Αυτό είναι το ζήτημα αυτή την ώρα; Ή να αποτρέψουμε τον ανθρωπιστικό κίνδυνο;». Παράλληλα, του άσκησε κριτική για το γεγονός ότι ήταν υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε, «υπέγραφε συμφωνίες με το Ισραήλ».

Μετά το μπρα ντε φερ των δύο κομμάτων, στελέχη της Πατησίων, ρίχνοντας τους τόνους, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να μπουν «σε μικροκομματική αντιπαράθεση εντός του χώρου της αριστεράς την ώρα που μωρά παιδιά πεθαίνουν από την πείνα στην Γάζα», ενώ πρόσθεσαν ότι «είναι το ελάχιστο για τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις η συνεργασία πάνω σε αυτό που μας ενώνει: τη δίκαιη υπόθεση του Παλαιστινιακού λαού και το αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα».

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ