Γ. Πλακιωτάκης: Το επόμενο στοίχημα, να προσαρμοστούν τα λιμάνια μας στις νέες συνθήκες

Το μήνυμα ότι οι προκλήσεις το επόμενο διάστημα θα είναι πολλές στον κλάδο της ακτοπλοΐας και η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη έστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου «Μεταφορές – Υποδομές» που πραγματοποιείται σήμερα, 6 Απριλίου, στο Wyndham Grand Athens υπό την αιγίδα των υπουργείων Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διαθέτει τη στήριξη της Περιφέρειας.

«Οι μεταφορές είναι ένα σημαντικός κλάδος της εθνικής οικονομίας που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφορών», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης συμπληρώνοντας πως οι μεταφορές αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα. «Έχουν γίνει πολλά σε θεσμικό επίπεδο αλλά οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι μεγαλύτερες».

Μόνο στην ακτοπλοΐα θα απαιτηθούν επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, καθώς Πολιτεία, φορείς και πλοιοκτήτες θα πρέπει να προετοιμάσουν ένα πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλείων ώστε να προσαρμοστούν στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα και τις συνθήκες που δημιουργούν.

«Η Ελλάδα είναι αμιγώς νησιωτικός προορισμός και βασική προτεραιότητα αποτελεί η σύνδεση ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας» σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι Για αυτό το λόγο αυξήσαμε κατά 50 εκατ. ετησίως το κονδύλι για τις άγονες γραμμές δημιουργώντας 24 νέες γραμμές και βελτιώνοντας τις συνθήκες για του πολίτες και επισκέπτες» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε πως στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της θαλάσσιας συγκοινωνίας.

«Μετά από διαπραγματεύσεις, εντάξαμε στο ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση θαλάσσιας συγκοινωνίας με έμφαση στις άγονες γραμμές, ενώ θέσαμε για πρώτη φορά κριτήρια πράσινης ανανέωσης ακτοπλοϊκού στόλου», συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας. Ένα θέμα – και ένα μεγάλο debate – που πρόκειται να μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια είναι τα νέα εναλλακτικά καύσιμα, όπως είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει προτείνει ένα απλουστευμένο μοντέλο ώστε να πάμε με πιο γρήγορους ρυθμούς στα νέα εναλλακτικά καύσιμα και στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας».
«Το επόμενο στοίχημα είναι τα λιμάνια μας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης σημειώνοντας πως η κυβέρνηση από το νέο ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίστηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να εργάζεται απρόσκοπτα. Έχουμε ξεκινήσει την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων που έχει συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μπαίνει σε νέο δρόμο ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες», είπε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ