Δημήτρης Μάντζος: «Οι πολίτες έχουν τη δύναμη, με την ψήφο τους, να διαμορφώσουν συνθήκες ευημερίας και αισιοδοξίας»

Στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά συμμετείχε το βράδυ της Πέμπτης (06/04) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Οικονομία

Ερωτηθείς, αρχικά, για το αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια μπορεί να αποτελέσει πεδίο προγραμματικής σύγκλισης, ο κ. Μάντζος υπενθύμισε ότι «ήδη από τον Αύγουστο του 2022, όταν μας έλεγαν ότι ασχολούμαστε μόνο με τις υποκλοπές, καταθέσαμε το πρώτο πλαίσιο προτάσεων για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Είμαστε η παράταξη η οποία στην πρώτη φάση της μεγάλης κρίσης, μόνη απέναντι σε όλους, ρύθμισε το ιδιωτικό χρέος και προστάτευσε την πρώτη κατοικία και το λαϊκό νοικοκυριό από τους πλειστηριασμούς. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα ορκίζεται στον ν. 3869/2010, τον καταψήφιζε, και η ΝΔ ετοιμαζόταν να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς -μετά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μεσολάβησε.

Το ζήτημα της αξιοπιστίας είναι κρίσιμο στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Αν θέλουμε να κάνουμε προγραμματικές συγκλίσεις σε αυτά τα κρίσιμα πεδία, πρέπει πρώτα από όλα να προσερχόμαστε στις συζητήσεις με αυτοκριτική και ειλικρίνεια. Περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει αυτό. Δεν το έχει κάνει έως τις ημέρες μας» και πρόσθεσε:

Αναφορικά, δε, με την πολιτική των επιδομάτων, ο Δ. Μάντζος τη χαρακτήρισε δαπανηρή χωρίς ανακουφιστικό αποτέλεσμα «με την οποία η σοσιαλδημοκρατία διαφωνεί, καθώς αναπαράγει εξάρτηση των πολιτών από τα επιδόματα ενός δήθεν φιλόπτωχου κράτους. Εμείς είμαστε υπέρ των μόνιμων μεταρρυθμίσεων φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, με ρύθμιση της αγοράς, μείωση έμμεσων φόρων, αύξηση άμεσων φόρων εκεί που υπάρχει ο πραγματικός πλούτος, έλεγχο της αγοράς με επιβολή και είσπραξη προστίμων ώστε οι πολίτες να απελευθερωθούν από το ασφυκτικό δίπολο της ακρίβειας/αισχροκέρδειας – υπερφορολόγησης».

Κοινωνία

Σε ερώτηση για το αν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περιέχει στοιχεία λαϊκισμού, ο Δ. Μάντζος εκτίμησε ότι «παρουσιάζει στοιχεία οικονομικού ρεαλισμού, που αποτελούν αντίδοτο στο δημοσιονομικό λαϊκισμό που είδαμε από την κυβέρνηση της ΝΔ» και επεσήμανε για άλλη μία φορά τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η χώρα μας έχει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα, 31 δις ευρώ. Είναι σπάνια η ευκαιρία να αποκτήσουμε επιτέλους ένα πραγματικό κοινωνικό προϋπολογισμό».

Εξήγησε, παράλληλα: «Μιλάμε για χρηματοδότηση από το Ταμείο για νεόδμητες κοινωνικές κατοικίες και για φορολογικά κίνητρα για ανακαίνιση παλαιότερων κατοικιών. Μιλάμε για τη δεξαμενή των 150.000 κατοικιών οι οποίες θα ενοικιάζονται αντί μικρού τιμήματος κυρίως σε φοιτητές, νέα ζευγάρια, αλλά και συνταξιούχους.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αντί να δίνουμε σε μόλις 68 επιχειρήσεις 1,2 δις δάνεια με 1,1% επιτόκιο, πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κριτήριο τις θέσεις εργασίας. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις ΑΠΕ, σε δίκτυα υψηλής διασυνδεσιμότητας και μονάδες αποθήκευσης ώστε να αποκτήσουμε συνθήκες ενεργειακής δημοκρατίας.

Και, ναι, πρέπει το 4% που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στο ΕΣΥ να ανέβει στο 10% όπως γίνεται στην Ιταλία. Φτάνει πια το χειροκρότημα στους νοσηλευτές και τους γιατρούς μας. Το ΕΣΥ δεν το ιδιωτικοποιείς, δεν το γκρεμίζεις. Το ενισχύεις και το κρατάς ζωντανό και όρθιο για να κρατήσει και εκείνο την κοινωνία μας ζωντανή στην επόμενη υγειονομική κρίση»,

Θεσμοί

Ο Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι «ζούμε ένα συγκεντρωτικό επιτελικό κράτος, μια συνταγή αδιαφάνειας και διαφθοράς, όχι μόνο στις παρακολουθήσεις και στις υποκλοπές που βιώσαμε, αλλά και στην ίδια τη διαχείριση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων» και εκτίμησε ότι οι πληγές θα επουλωθούν «με ΑΣΕΠ παντού. Αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία και Διαύγεια παντού. Φως στο σκοτάδι, με αλλαγή του τρόπου που ασκείται η κυβερνητική εξουσία».

«Αν ο λαός στις επόμενες εκλογές ψηφίσει ανατροπή δύο συγκεντρωτικών μοντέλων διακυβέρνησης, την κυβέρνηση του ανιψιού και την κυβέρνηση του κολλητού, τα χέρια τα οποία θα γράψουν την επόμενη σελίδα του βιβλίου της συλλογικής μας ιστορίας θα πρέπει να είναι διαφορετικά. Δεν πρέπει να είναι ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Το πρόσωπο του πρωθυπουργού είναι ακόμη ένα πεδίο προγραμματικής σύγκλισης. Αυτήν την αλλαγή θέλουμε να σηματοδοτήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Εκλογές 21ης Μαΐου

Σχολιάζοντας αναφορά του Μάκη Βορίδη για την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «αποτελεί αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης σε σχέση με τις εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που ακούω κάποιον από τη ΝΔ να λέει ότι είναι πολύ κρίσιμες οι πρώτες εκλογές, διότι από όσα έλεγαν είχα καταλάβει ότι είναι γκάλοπ.

Εμείς λέμε λοιπόν ότι ένα σύστημα εκλογικό το οποίο ισχύει είναι δεσμευτικό. Και οι εντολές τις οποίες θα δώσουν οι πολίτες σε όλους τους εκλογικούς σχηματισμούς είναι δεσμευτικές για εκείνους. Θα αξιολογηθεί λοιπόν και ο αρχηγός του κόμματος ο οποίος θα καταθέσει τη διερευνητική εντολή με την παραλαβή της, θα αξιολογηθεί και ο αρχηγός εκείνος που εισηγήθηκε αυτό το σύστημα και μπορεί και να μην το αξιοποιήσει. Αλλά θα αξιολογηθούν και εκείνοι οι οποίοι και πριν τις εκλογές λένε καθαρά τι θέλουν για τις προγραμματικές συγκλίσεις και την επόμενη ημέρα της χώρας μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δ. Μάντζος σημείωσε: «Κάθε δημοκράτης πολίτης και κάθε νέος πολιτικός, όπως και κάθε ένας από εμάς, αξιολογείται για τη δουλειά του. Και αυτό είναι μία θαρραλέα στάση ευθύνης. Αναρωτιέμαι και για τα άλλα δύο κόμματα που το βράδυ των εκλογών θα είναι στην όχθη των ηττημένων. Που θα έχουν χάσει μεγάλο κομμάτι της εκλογικής τους επιρροής σε σχέση με το 2019. Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αξιολογηθεί ως ένας αποτυχημένος πρωθυπουργός το 2019. Ο κ. Μητσοτάκης θα αξιολογηθεί σε λίγες ημέρες ως αποτυχημένος πρωθυπουργός με την θεαματική υποχώρηση των ποσοστών του. Άρα, η ερώτηση για την αξιολόγηση είναι στις πόσες ήττες και στα πόσα μικρότερα ποσοστά θα πρέπει να αξιολογηθεί ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης από τα δικά τους κόμματα. Ή μήπως τη φοβούνται;».

Διακύβευμα των εκλογών

Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται πιο κοντά με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υπογράμμισε ότι «είναι πιο κοντά με τους πολίτες και την κοινωνία. Γιατί το δικό μας κίνημα είναι ένα άλλο κόμμα, από άλλο υλικό φτιαγμένο. Έχει αποδείξει ότι και μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα και να την κρατήσει στο σωστό δρόμο μέσα από τις κρίσεις και να εγγυηθεί καλύτερες ημέρες για τους ευάλωτους συμπολίτες.

Σήμερα οι πωλητές μας αισθάνονται απροστάτευτοι, στη ζωή και την υγεία τους, στη δόση του δανείου, στο υψηλό ενοίκιο, στους πλειστηριασμούς. Αυτή λοιπόν η προστασία των πολιτών, η καλύτερη προοπτική και η εγγύηση του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών είναι τελικά το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Ή θα αναπαράξουμε ένα κράτος-λάφυρο για λίγους ή θα δημιουργήσουμε ένα κράτος-εγγυητή της ευημερίας των πολλών».

Προγραμματικές συγκλίσεις

Απαντώντας, τέλος, σε εκτίμηση του Μάκη Βορίδη ότι οι προτάσεις προς τον ελληνικό λαό είναι δύο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε: «Όχι, δεν είναι δύο. Είναι τρεις. Η τρίτη είναι η ανατροπή των προηγούμενων δύο. Το δίλημμα Τσίπρας – Μητσοτάκης παγιδεύει τους πολίτες σε αδιέξοδο: στην επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ που είδαμε και δοκιμάσαμε και στη διαιώνιση ενός κλειστού συστήματος συγκεντρωτικής διαχείρισης της εξουσίας από τη ΝΔ.

Όχι. Ο λαός στις επόμενες εκλογές έχει το δικαίωμα να συμμετέχει, να ανατρέψει με την ψήφο του και να διαμορφώσει συνθήκες ευημερίας, αισιοδοξίας και δυναμικής. Εμείς σε αυτό αποβλέπουμε και το κάνουμε με πρόγραμμα. Όχι με λογιστικές αλχημείες στην πολιτική.

Έχουμε ένα πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο και για αυτό εμείς επιμένουμε στην ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση να έχει άλλον πρωθυπουργό. Κανέναν από τους δύο οι οποίοι απέτυχαν με τα συστήματά τους να λύσουν τα αδιέξοδα των πολιτών. Οι προγραμματικές συγκλίσεις πρέπει να γίνουν με ειλικρίνεια πάνω στο πρόγραμμα» σημείωσε ο Δ. Μάντζος

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ