Ξεκινάει στις 19 Αυγούστου η κυβερνητική προετοιμασία για την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη
Η εντολή για ολιγοήμερες διακοπές που πήραν τα μέλη της κυβέρνησης από τον επικεφαλής της στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στα τέλη Ιουλίου ήταν σαφής: ως deadline για την επιστροφή τους στην Αθήνα ορίστηκε η 18η Αυγούστου γιατί από την εβδομάδα που αρχίζει τη Δευτέρα 19 του μήνα ξεκινάει κι επίσημα η κυβερνητική προετοιμασία για την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινούν, με άλλα λόγια, οι συσκέψεις – πολλές εκ των οποίων θα γίνονται υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού – στις οποίες θα αποφασιστούν οι κεντρικοί άξονες αλλά και οι λεπτομέρειες της «ολικής επανεκκίνησης» της κυβέρνησης που σχεδιάζεται να παρουσιαστεί από βήματος ΔΕΘ.
Με μικρό καλάθι
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει μια ιδέα τού πώς σκοπεύει να κινηθεί κατά τη διάρκεια του γεγονότος που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πολιτικής σεζόν. Εχει δηλώσει πως το καλάθι της ΔΕΘ δεν θα είναι τόσο γεμάτο όσο ενδεχομένως θα ήλπιζαν κάποιοι. «Εάν μιλάτε για πακέτο παροχών», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά, «νομίζω ότι μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ-Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όλες οι σχετικές διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο μέχρι πρόσφατα. Οι παροχές, έλεγαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν είναι προτεραιότητα. Το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι να εκπεμφθεί προς πάσα κατεύθυνση, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων, το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από τις ράγες της δημοσιονομικής τάξης. Η επιλογή αυτής της προτεραιοποίησης οφείλεται στην επιστροφή από το 2025 των αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ.
Εξού και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει πριν από τη θερινή ανάπαυλα, η έμφαση αναμένεται να δοθεί σε εξαγγελίες οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν μέτρα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα αφορούν τομείς όπως η παιδεία ή η δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, όμως, κρίνονται αναγκαίες παρεμβάσεις για το στεγαστικό και το δημογραφικό πρόβλημα, ενώ έχει αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις σε ήδη ψηφισμένες πολιτικές οι οποίες εκτιμάται ότι κόστισαν στο κυβερνών κόμμα στην πρόσφατη ευρωκάλπη – όπως για παράδειγμα η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο αντίκτυπος από τις φωτιές
Βέβαια, στο πλάνο της ΔΕΘ που θα καταστρώσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση είναι δύσκολο να αγνοηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική στο λεγόμενο επιτελικό κράτος. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη πως στις μέχρι τώρα ασκήσεις επί χάρτου δινόταν μεγάλο βάρος στο ισοζύγιο καθημερινότητας και μεταρρυθμίσεων, στην ισορροπία δηλαδή ανάμεσα σε στοχευμένες δράσεις που αφορούν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες και τα νέα κεντρικά ορόσημα που επιθυμεί να θέσει για την υπόλοιπη κυβερνητική θητεία ο Πρωθυπουργός. Μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην κρατική μηχανή θεωρούνται απαραίτητες όχι μόνο για να επιδεικνύει η κυβέρνηση χειροπιαστά αποτελέσματα αλλά και για να αποκτήσει περιεχόμενο το αφήγημα του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, το οποίο προτίθεται να επαναφέρει.