Ποινική δίωξης εις βάρος του Σάββα Πεταλά για συκοφαντική δυσφήμηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου επέστρεψε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του περιβαλλοντολόγου κ. Σάββα Πεταλά μετά από μήνυση που υπέβαλε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Πιο συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου έκανε δεκτή την από 30 Αυγούστου 2022 προσφυγή του περιφερειάρχη κατά της με αριθμό 147/2022 Διάταξης Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του κ. Πεταλά για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημήσεως τελεσθείσας δημόσια και μέσω του διαδικτύου.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, καταμήνυσε τον εγκαλούμενο, που στο παρελθόν είχε διατελέσει ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του τέως προέδρου της “Ενεργειακής Α.Ε “, ισχυριζόμενος, ότι ενώ ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού SkyRodos, αναφερόμενος στην εταιρεία και στο πρόσωπο του κ. Χατζημάρκου, τον παρουσίασε ως ιδιοκτήτη της Ενεργειακής Α.Ε, ότι την διοικεί ως προσωπική του εταιρία, κατά το δοκούν και αδιαφανώς, χρησιμοποιώντας την ως “Μαύρο Κουτί ” και “Μαύρο Κουβά”, εντός του οποίου διοχετεύονται παρανόμως εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί ο προβλεπόμενος εποπτικός έλεγχος, ενώ ουδείς γνωρίζει πώς γίνεται η διαχείριση των χρημάτων και πού καταλήγουν.

Η αλήθεια είναι πως η Ενεργειακή Α.Ε ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθότι μέτοχοί της είναι η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Κω και ο Δήμος Νισύρου, και σκοπό έχει τα αναφερόμενα στο καταστατικό της. Διοικείται από εκλεγμένο από τη Γ.Σ πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που την εκπροσωπεί νομίμως, ο εγκαλών δεν διατηρεί ενεργό ρόλο στη διοίκηση της εταιρίας, ούτε και στη λήψη των αποφάσεων της, για την υλοποίηση δε του έργου και των σκοπών της εταιρείας συνάπτονται νομότυπα προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της εταιρίας και της Περιφέρειας.

Παράλληλα, ως έχουσα τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρίας έχει την υποχρέωση σύνταξης ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για κάθε οικονομική χρήση, έλεγχο αυτών από ορκωτούς ελεγκτές και κατόπιν δημοσίευση των ελέγχων στο ΓΕΜΗ.

Ακόμη, λόγω του ό,τι ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οιαδήποτε πράξη της ανωτέρω εταιρίας, που έχει ως αντικείμενο την σύναψη μίσθωσης έργου, την ανάθεση έργου ή υπηρεσίας, καθώς και όλες οι συναφείς διακηρύξεις υπόκεινται δεσμευτικά στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες τυπικότητας, δημοσιότητας και διαφάνειας, με τους οποίους λειτουργεί η δημόσια διοίκηση και αναρτώνται υποχρεωτικά, κατά περίπτωση, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, στο “ΚΗΔΜΗΣ”, στον Τύπο και εν γένει όπου εκ του νόμου προβλέπεται η δημοσίευση, άλλως είναι άκυρες. Ως εκ τούτου, όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη διοίκηση, στα οικονομικά στοιχεία, στις προκηρύξεις διαγωνισμών κ.λπ. είναι νομίμως δημοσιευμένες και άμεσα προσβάσιμες στον οιονδήποτε, ταυτόχρονα δε όλες οι προσκλήσεις, διακηρύξεις, ανακοινώσεις και τα έργα της εταιρείας αναρτώνται και στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του κ. Χατζημάρκου ως περιφερειάρχη, από το έτος 2014 και εφεξής, δεν είχε αμφισβητηθεί δικαστικά ούτε μία απόφαση της Ενεργειακής Α.Ε, που να αφορά στη διενέργεια διαγωνισμού, στην σύναψη σύμβασης μίσθωσης ή ανάθεσης έργου.

Η Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του εγκαλούμενου και των μαρτύρων του κ.κ. Αθανασίου Μπαράκα, Ευάγγελου Μανδρακού και Χαράλαμπου Κόκκινου καθώς και οι επίμαχες δημόσιες και μέσω του διαδικτύου δηλώσεις του συνιστούσαν αξιολογικές κρίσεις, δεν ευσταθούν και ως εκ τούτου αυτές δεν δύνανται να ενταχθούν εντός των ορίων της αποδεκτής πολιτικής κριτικής, καθόσον ο ισχυρισμός ότι η Ενεργειακή Α.Ε λειτουργούσε ως “Μαύρος Κουβάς” και “Μαύρο Κουτί”, συνδυασμένο τούτο με το πρόσωπο του εγκαλούντος, δηλ. υπό την έννοια ότι αυτός χρησιμοποιούσε την Ενεργειακή Α.Ε για παράνομη – αδιαφανή χρήση κονδυλίων δημοσίου χρήματος, συνιστούν γεγονότα, δηλ. περιστατικά του εξωτερικού κόσμου, που ανάγονται στο παρελθόν και στο παρόν, είναι δεκτικά απόδειξης, η σχέση δε του εγκαλούντος με την Ενεργειακή Α.Ε, σε οικονομικό επίπεδο, παρουσιάστηκε, όχι μόνο ως αντίθετη στην ηθική και την ευπρέπεια, αλλά κι ως παράνομη, τα γεγονότα δε αυτά ήταν ψευδή, τα οποία, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις υπό τις οποίες ο εγκαλούμενος τα ισχυρίστηκε, ήτοι ενώπιον αορίστου αριθμού ακροατών ραδιοφώνου και διαδικτύου, ήταν πρόσφορα να επιφέρουν την προσβολή της τιμής και της υπόληψής του προσφεύγοντος, αυτός δε (ο εγκαλούμενος) γνώριζε ότι ήταν ψευδή, λόγω της προαναφερθείσας ιδιότητάς του ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του τέως αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και τέως προέδρου της Ενεργειακής Α.Ε – Χαράλαμπου Κόκκινου.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε στη διαδικασία από τον δικηγόρο κ. Δημήτρη Βερβέρη.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ