Θυμάστε την «Πολυκατοικία», τη σειρά με τους παράωρους χαρακτήρες, Μπαλαφούτηδες και λοιπούς;
Το καλτ «Ρετιρέ» του Δαλιανίδη; Όσοι μένουμε σε πολυκατοικία ξέρουμε τη φάση, το σκοτσέζικο ντους ανάμεσα στη μεγάλη κλίμακα και τη μικρότητα, τη γειτνίαση και τον «ψυχρό πόλεμο». Δυστυχώς στις πολυκατοικίες όσοι έχουν ή φροντίζουν ζώα έχουν και μια ιστορία να διηγηθούν.
Δεν θέλουν ίσως όλοι οι ένοικοι τα κατοικίδια. Ή μπορεί να μη θέλουν τα αδέσποτα. Είναι δικαίωμά τους. Όμως ο νέος νόμος (4830/2021) ξεκαθαρίζει και τα δικαιώματα των ζώων και των συμμάχων τους.
Συνοπτικά, θεωρείται παράνομη πλέον η οποιαδήποτε απαγόρευση κατοικίδιων στις πολυκατοικίες που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές διαμερισμάτων.
Ας δούμε τι ισχύει ξεχωριστά για δεσποζόμενα (σε διαμερίσματα) και για αδέσποτα (που κυκλοφορούν σε πιλοτή κ.λπ.).
Κεφάλαιο: δεσποζόμενα σε διαμέρισμα
Σύμφωνα με το άρθρο 15, επιτρέπεται η διατήρηση κατοικιδίων σε κάθε κατοικία, εφόσον δεν ζουν μόνιμα σε βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.
Μέχρι πόσα κατοικίδια μπορώ να έχω;
Όσα μπορείτε να φροντίσετε με σωστό τρόπο, τηρώντας τους κανόνες ευζωίας τους, τους κανόνες για την κοινή ησυχία κ.λπ. Ωστόσο, ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να θέσει περιορισμό στον μέγιστο αριθμό κατοικιδίων ανά διαμέρισμα έως και τρία (ο περιορισμός αφορά μόνο σκύλους και γάτες).
Μπορεί να ζει το δεσποζόμενό μου σε κοινόχρηστο χώρο;
Αυτό το ρωτάνε συνήθως οι κηδεμόνες σκύλου, και εννοούν αν μπορούν να βάλουν ένα σπιτάκι σκύλου έξω (π.χ. πιλοτή, κήπος, ακάλυπτος χώρος, ταράτσα, κ.λπ.) και να ζει εκεί το ζώο. Αν συμφωνεί η Γενική Συνέλευση, ναι μπορείτε, φτάνει πάλι να τηρείτε τους κανόνες για την ευζωία του ζώου, τις υγειονομικές διατάξεις και τους κανόνες κοινής ησυχίας.
Τι άλλο πρέπει να κάνω;
Αν τα κατοικίδιά σας είναι σκύλοι ή και γάτες, πρέπει να έχουν σημανθεί (με τσιπ), να έχουν καταγραφεί και να διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ (εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς).
Αν είμαι ενοικιαστής, μπορεί ο ιδιοκτήτης να αρνηθεί να έχω ζώα;
Εδώ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Κάποιοι νομικοί λένε ότι δεν μπορεί στο μισθωτήριο ενός διαμερίσματος να απαγορεύεται η διατήρηση ζώου συντροφιάς. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα μισθωτήρια μεταξύ του ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος και του ενοικιαστή, υπερισχύουν του νόμου. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο… Το σημαντικό είναι ότι αν στο μισθωτήριό σας δεν υπάρχει απαγόρευση, σαφώς μπορείτε να έχετε κατοικίδια (με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε).
Κεφάλαιο: αδέσποτα σε πολυκατοικία
Τι ισχύει τώρα σε σχέση με τα αδέσποτα; Όπως και με τα δεσποζόμενα, θεωρείται ανυπόστατη η οποιαδήποτε παρεμπόδισή τους να βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους της πολυκατοικίας. Επίσης είναι παράνομη η εκδίωξή τους, ο εκφοβισμός τους κ.λπ. καθώς αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο της κακοποίησης.
Τι πρέπει να προσέχω;
Ως φιλόζωοι, δική σας ευθύνη όταν φροντίζετε αδέσποτα, είναι να τηρείτε -όπως αναφέραμε και προηγουμένως- τους κανόνες καθαριότητας και κοινής ησυχίας, και να έχετε τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευση αν θέλετε να σιτίζετε κάποια αδέσποτα εντός της πιλοτής/αυλής. Αν δεν έχετε την άδεια, πρέπει απλώς να σιτίζετε έξω από την πολυκατοικία.
Μπορεί η πολυκατοικία να μου ζητήσει να απομακρύνω τα αδέσποτα;
Όχι. Εφόσον τα αδέσποτα φροντίζονται όπως πρέπει, κανείς δεν δικαιούται να σας ενοχλήσει ή να σας κάνει «σύσταση». Ο νέος νόμος υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους και ενθαρρύνει το να μεριμνά ο καθένας και η καθεμιά μας ώστε (και) εκείνα να ζουν αξιοπρεπώς. Μην ξεχνάμε ότι τα αδέσποτα είναι ευθύνη όλων, οπότε το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους επιτρέπουμε να βρίσκουν στην πιλοτή μας προστασία από τους κινδύνους του δρόμου.
Λίγα λόγια για να θυμόμαστε
Τα κατοικίδια αλλά και τα αδέσποτα είναι κομμάτι πλέον της ζωής πολλών ανθρώπων. Και όχι μόνο: συμβάλλουν δραστικά στην κοινωνική μας ανάπτυξη και τη συναισθηματική μας υγεία. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο έκανε τα ζώα συντροφιάς πιο «ευπρόσδεκτα» από ποτέ στον κοινωνικό μας ιστό, και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε πιο εύκολα τις πόρτες και τις αγκαλιές μας για εκείνα.