Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ πραγματοποίησε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Fake News»

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ πραγματοποίησε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Fake News», ένα άκρως επίκαιρο και με πολλές προεκτάσεις θέμα της σύγχρονης εποχής.

Προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του Ομίλου και παρέθεσαν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα των ψευδών ειδήσεων και τις επικίνδυνες διαστάσεις της παραπληροφόρησης.

Κάθε ενδιαφερόμενος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ελεύθερα και δωρεάν τις ομιλίες και τις συζητήσεις, ενώ ο κόσμος συμμετείχε ενεργά μέσω των ερωτήσεων που υπέβαλλε.

Χαιρετισμό στο συνέδριο του  Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στον ΑΝΤ1 για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει αυτήν τη συζήτηση για τα Fake News. Ένα πρόβλημα, που δεν είναι μόνο ούτε ελληνικό, ούτε μονοσήμαντο. Γιατί παντού στον κόσμο, σήμερα, η παραπληροφόρηση στο όνομα της ενημέρωσης, διαστρέφει την αλήθεια. Δηλητηριάζει τις συνειδήσεις. Υπονομεύει τη λογική και τον ορθό λόγο. Και, τελικά, ναρκοθετεί την ίδια τη Δημοκρατία (…)Από την πλευρά της κυβέρνησης, θυμίζω ότι στις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, υπάρχει ειδική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των Fake News. Ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που χωρίς να εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση, την διαχωρίζει από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τις κοινωνικές τους συνέπειες».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Θεόδωρος Μ. Κυριακού, επεσήμανε την επικινδυνότητα της επιδημίας των ψευδών ειδήσεων, τονίζοντας ότι αποτελεί πρωτεύον καθήκον η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Στον Όμιλο Αντέννα η προτεραιότητα είναι πάντα να ενημερώνουμε αξιόπιστα, έγκαιρα και έγκυρα τους πολίτες στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε, σε τρεις ηπείρους. Να είμαστε πάντα χρήσιμοι. Για το λόγο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του σημερινού φόρουμ για να κατατεθούν όλες οι απόψεις ειδικών, αρμοδίων και επιστημόνων, να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να αναλύσουν και να συζητήσουν το σημαντικό φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης και πάνω απ’ όλα να προτείνουν λύσεις σε έναν ανοιχτό διεθνή διάλογο που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για όλους, ώστε επιτέλους να αντιμετωπιστεί η επιδημία των ψευδών ειδήσεων».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ούτε ένα Μέσο Ενημέρωσης, ούτε ένας λειτουργός Ενημέρωσης δικαιολογεί το όνομά του όταν δεν έχει την αλήθεια ως αξία, ως αξιακή βάση της δράσης του».

Το συνέδριο παρουσίασε η Μαρία Σαράφογλου, ενώ τις συζητήσεις συντόνισαν οι δημοσιογράφοι: Νίκος Χατζηνικολάου, Γιώργος Παπαδάκης και Ρίτσα Μπιζόγλη.

 

 

Ο Νίκος Χατζηνικολάου συντόνισε την 1η ενότητα  με θέμα «Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ FAKE NEWSTHE CHALLENGE OF FAKE NEWS» στην οποία μίλησαν οι:

Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Άρια Αγάτσα, Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ

Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας, ΑΠΘ

Στρατής Λιαρέλλης, Δημοσιογράφος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΑΝΤΕΝΝΑ

 

Επίσης, μεταδόθηκαν βίντεο με συνεντεύξεις των:

Clarissa Ward, Chief International Correspondent του CNN και

Ian Bremmer, Πρόεδρος του Eurasia Group – GZERO Media

 

Ακολουθούν αποσπάσματα των ομιλιών:

 

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Πολλές από αυτές τις ειδήσεις έχουν ουσιαστικά ως σκοπό να αποδυναμώσουν, αν όχι να απαξιώσουν το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Χρειάζονται παρεμβάσεις θεμελιακές στους αλγορίθμους, δηλαδή οι ίδιες οι πλατφόρμες ρύθμισης σε συνεργασία με τα κράτη να μπορέσουμε να τα βγάλουμε από την εξίσωση, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε τη φύση και τον πυρήνα του Πολιτεύματος».

 

Η Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Κράτος και η Πολιτεία πρέπει με θεσμούς να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα γιατί και αυτό είναι ένα ζήτημα. Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια ασπίδα προστασίας».

 

Ο Αναπλ. Καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας, ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα Fake News και η παραπληροφόρηση εν γένει αυτό το οποίο αποκαλύπτουνε είναι μια διάρρηξη που έχει γίνει στο πολιτικό μας σύστημα με τη μείωση της εμπιστοσύνης».

 

Ο Δημοσιογράφος και Εντεταλμένος Σύμβουλος ΑΝΤΕΝΝΑ, Στρατής Λιαρέλλης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σίγουρα χρειάζεται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και στα Μέσα και στους ανθρώπους των Μέσων… Πάντα υπάρχει κίνδυνος με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα γίνουν για το Διαδίκτυο. Οι παρεμβάσεις αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εσκεμμένα ή όχι, ως κερκόπορτα για λογοκρισία».

 

Για τον τρόπο που έχουν επηρεάσει τα Fake News τη δουλειά της μίλησε στην Μαρία Σαράφογλου η Clarissa Ward, Chief International Correspondent, CNN: «Αισθάνομαι θυμό, ειλικρινά. Νιώθω θυμωμένη, γιατί για εμάς που διακινδυνεύουμε τη ζωή μας για να διηγηθούμε τα όσα συμβαίνουν, είναι θράσος να κάθεται κάποιος στο σπίτι του και να λέει, όχι δεν έχεις δίκιο, εγώ έχω».

 

Ο Πρόεδρος Eurasia GroupGZERO Media, Ian Bremmer, απάντησε, στη συνομιλία που είχε με τον Νικόλα Βαφειάδη, στο ερώτημα, πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να αμυνθούν και να αποφύγουν τις παγίδες, που στήνουν οι κατασκευαστές Fake News: «O καλύτερος τρόπος για  να το κάνεις είναι να μην παίζεις το παιχνίδι. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις είναι να μην τρως το δόλωμα του εύκολου τίτλου, να μην καλύπτεις τα άτομα που προσπαθούσαν να αιχμαλωτίσουν όλη σου την προσοχή και αντίθετα να επικεντρωθείς σε πραγματικό περιεχόμενο. Κι επίσης να μείνεις προσηλωμένος στον τομέα σου και να μιλάς για θέματα, όπου έχεις όντως εξειδίκευση».

 

 

Ο Γιώργος Παπαδάκης συντόνισε την 2η ενότητα του Forum με θέμα «FAKE NEWS ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – FAKE NEWS: A LEGAL PERSPECTIVE» στην οποία συμμετείχαν οι:

Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης

Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Βασίλειος Παπακώστας, Δ/ντης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ΕΛ.ΑΣ

Χρήστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, ΕΚΠΑ

 

Ακόμη, μεταδόθηκαν βίντεο με συνεντεύξεις των:

David Patrikarakos, Συγγραφέα του «War in 140 Characters»

Craig Silverman, Δημοσιογράφου του ProPublica.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα των ομιλιών:

 

Σχετικά με τα Fake News και τη Δικαιοσύνη ο Υπουργός ΔικαιοσύνηςΚώστας Τσιάρας, δήλωσε  μεταξύ άλλων: «Λόγω των fake news εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Κι εδώ πρέπει να μπει, πραγματικά, ένα όριο».

 

Ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην εφημερίδα, ήξερες ποιος είναι ο διευθυντής σύνταξης, ήξερες ποιος είναι ο αρχισυντάκτης, ήξερες ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του Μέσου. Στο Διαδίκτυο, αυτό δεν υπάρχει».

 

Ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΕΛ.ΑΣ., Βασίλειος Παπακώστας, είπε μεταξύ άλλων: «Ο νέος Ποινικός Κώδικας δίνει περισσότερα εφόδια στο να αναζητήσεις αδικήματα, να κινηθείς πιο γρήγορα για να ταυτοποιήσεις τους δράστες για το αδίκημα διασποράς ψευδών ειδήσεων».

 

Από πλευράς του ο Χρήστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει τιμωρία, αν δεν βρεθεί φυσικός αυτουργός. Η δημοσιογραφία συχνά βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο αν τα θέματα κινούνται σε μια λεπτή γραμμή, καθώς προφανώς ο καθένας δεν μπορεί να μεταδίδει ό,τι θέλει».

 

«Καθώς τα παραδοσιακά Μέσα αναγκάσθηκαν να μετακινηθούν και να κινηθούν προς τα ψηφιακά Μέσα, και να αγκαλιάσουν, επίσης, και τα κοινωνικά δίκτυα, αντιλήφθηκαν ότι οφείλουν να αρχίσουν να φέρνουν σε αυτά τις επανορθώσεις που χρειάζονται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος του ProPublica, Craig Silverman, στη συζήτηση που είχε  με τον Τάσο Τέλλογλου.

 

Ο συγγραφέας, του «War in 140 Characters» David Patrikarakos, μιλώντας στην ειδική αναλύτρια του ΑΝΤ1, Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια με το πεδίο των πληροφοριών,  κυρίως σε όλη την Ευρώπη και πρόσφατα και στην Ελλάδα. Τώρα αυτό που συνέβη στην πανδημία, είναι αυτό που λέμε “πληροφοριο-δημία” (infodemic), που σημαίνει επιδημία παραπληροφόρησης. Αυτό που συνέβη ήταν ότι η παραπληροφόρηση, η ηθελημένη διάδοση ψεμάτων, συνοδεύθηκε από μαζική αποπληροφόρηση, που είναι η ακούσια διάδοση ψεμάτων».

 

 

 

Η Ρίτσα Μπιζόγλη συντόνισε την 3η ενότητα  με θέμα «ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ –  COVID CRISIS AND DISINFORMATION» στην οποία μίλησαν οι:

Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, Καθ. Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, University of Pennsylvania

Γιώργος Πλειός, Καθηγητής, Δ/ντης Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, μέλος ΕΣΡ

Μανώλης Σφακιανάκης, Πρόεδρος Cyber Security International Institute (CSI)

 

Ακολουθούν αποσπάσματα των ομιλιών:

 

«Όσο υπάρχει πολιτική πόλωση, από τη μια, αλλά και μεγάλος εμπορικός ανταγωνισμός από τα Μέσα, όχι μόνο από αυτά μέσα από τα οποία διαδίδονται τα Fake News, αλλά και τα υπόλοιπα, τόσο περισσότερο ευάλωτοι γινόμαστε στη διάχυση αυτών των πληροφοριών», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε «Βγαίνει το 95% των γιατρών και λέει ένα συγκεκριμένο πράγμα και βγαίνει το 3% και εσύ θέλεις να πιαστείς από αυτό το 3% που σκέφτεται διαφορετικά».

 

«Έχουμε τον φόβο της Πανδημίας, αλλάζουν γρήγορα τα δεδομένα κι έτσι αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μια ένταση», σημείωσε ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του University of Pennsylvania.

 

Ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ, Γιώργος Πλειός, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου το 25%, των παραποιημένων και των ψευδών ειδήσεων, κυρίως των παραποιημένων, αφορά την Υγεία γιατί η ζωή μας είναι πρώτη προτεραιότητα. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο προσφέρεται η Πανδημία, για τη διάδοση Fake News,  είναι επειδή συνιστά κρίση.  Στις κρίσεις, δεν έχουμε μια ακριβή εικόνα ούτε πώς προέκυψε, ούτε πού θα πάει».

 

«Είμαστε η προτελευταία χώρα σε ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό», τόνισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Cyber Security International Institute (CSI) Μανώλης Σφακιανάκης και πρόσθεσε ότι «Δεν υπάρχει κουλτούρα στο διαδίκτυο. Ο Έλληνας χρήστης του διαδικτύου ό,τι διαβάζει το θεωρεί ότι είναι αλήθεια, ότι είναι είδηση».

 

 

Ακολουθούν τα link με τις ομιλίες στο «FAKE NEWS FORUM»

 

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ FAKE NEWS – THE CHALLENGE OF FAKE NEWS

https://www.youtube.com/watch?v=YeUwzUPNTUs

 

 FAKE NEWS ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – FAKE NEWS: A LEGAL PERSPECTIVE

https://www.youtube.com/watch?v=_4y26dfv_hw

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ – COVID CRISIS AND DISINFORMATION

https://www.youtube.com/watch?v=UpmJtUvKDBg

 

FAKE NEWS FORUM | Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ FAKE NEWS – CLARISSA WARD

https://www.youtube.com/watch?v=yFouQrv9rOA

 

FAKE NEWS FORUM | Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ FAKE NEWS – IAN BREMMER

https://www.youtube.com/watch?v=ZO-xsfR7fPM

 

FAKE NEWS FORUM | FAKE NEWS ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – CRAIG SILVERMAN

https://www.youtube.com/watch?v=oCLlKz2PXT4

 

FAKE NEWS FORUM | FAKE NEWS ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – DAVID PATRIKARAKOS

https://www.youtube.com/watch?v=aGQR0h6z0lM

 

 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ