Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δικαιωθεί σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέναντι στο Δημόσιο αναγνωρίζονται πλέον οριστικά, καθώς το Δημόσιο δεν θα προσβάλλει τις αποφάσεις αυτές. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σημαντική ανακούφιση για τους πολίτες που εμπλέκονται σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, εμποδίζοντας τη χρήση ή μεταβίβαση των ακινήτων τους για χρόνια.
Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο», και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευσή του στις 6 Σεπτεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που:
α) αναγνωρίζουν ως ιδιοκτήτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα για ακίνητα που είχαν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στις πρώτες εγγραφές, ή
β) αναγνωρίζουν ως ιδιοκτήτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα για ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμών προ του 1923.
Επιπλέον, η νέα νομοθεσία επιτρέπει τη διόρθωση συμβολαίων για ακίνητα, όπου υπάρχουν διαφορές στα εμβαδά, χωρίς να απαιτείται συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα δικαιώματά τους.
Το πρόβλημα με τις μικρές αποκλίσεις στα εμβαδά, που προέκυψε με την εφαρμογή της Ταυτότητας Κτιρίου από τον Απρίλιο του 2022, έκανε σχεδόν αδύνατη τη σύνταξη νέων συμβολαίων, οδηγώντας σε ακυρώσεις συναλλαγών λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους. Η νέα διάταξη επιτρέπει την τροποποίηση των συμβολαίων ώστε να προχωρούν οι μεταβιβάσεις, ακόμα κι αν υπάρχουν μικρές διαφορές στο εμβαδό.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση αυτή επιτρέπει τη διόρθωση των συμβολαίων για ακίνητα εκτός οριζοντίου ιδιοκτησίας με απόκλιση έως +5% εντός σχεδίου και έως +10% εκτός σχεδίου. Για οριζόντιες ιδιοκτησίες, δίνεται η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, χωρίς όριο ποσοστού απόκλισης, εφόσον η νέα επιφάνεια ταυτίζεται με την επιφάνεια που αναγράφεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.
Σε περιπτώσεις όπου η απόκλιση δεν υπερβαίνει το 2%, οι ιδιοκτήτες μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν την πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.
Για τα οροφοδιαμερίσματα, όπου οι αποκλίσεις είναι συχνότερες και απαιτούν την υπογραφή όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, η διαδικασία είναι ακόμα πιο δύσκολη, ειδικά σε παλαιά και πολυϊδιοκτησιακά κτίρια.