Στην κυβερνητική έδρα και ευρύτερα στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο αναγνωρίζονται δύο βασικές προκλήσεις – αν όχι επείγουσες αναγκαιότητες. Και αυτές περιγράφονται στο γαλάζιο παρασκήνιο με δύο λέξεις: προοπτική (της χώρας) και εμπιστοσύνη (της κοινωνίας). Πολλαπλώς πιεζόμενο και πλέον στην τελική ευθεία για το πολιτικό ορόσημο της ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί αποτελεσματικές διεξόδους, ώστε αφενός να μπορέσει εκ νέου να καλλιεργήσει μια θετική εικόνα συνολικά για την πορεία της χώρας, αφετέρου να ξαναρίξει γέφυρες προς κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες οι οποίες έχουν απογοητευτεί από την επάρκεια της κυβέρνησης σε διαφορετικά μέτωπα, με κυρίαρχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Εξού και η «ανάταξη» θα επιδιωχθεί στη φθινοπωρινή αφετηρία με δύο τρόπους: από τη μία με «εθνικούς» στόχους, που θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις και δομικές παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας και από την άλλη με «σημειακές» κινήσεις στην καθημερινότητα. Πάντως μέχρι τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας (7-8 Σεπτεμβρίου) θα υπάρξουν σημαντικοί σταθμοί εντός των επόμενων ημερών: ο κύκλος επαφών που θα έχει στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη αύριο (27 Αυγούστου) ο Πρωθυπουργός με αυτοδιοικητικούς και με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και η επιστροφή στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μαξίμου την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη (το πιθανότερο στις 28 Αυγούστου).
Οι «μείζονες εθνικοί στόχοι»
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα δοθεί το πρώτο για τη νέα πολιτική σεζόν κυβερνητικό στίγμα. Εξάλλου η επικείμενη ΔΕΘ δεν είναι μόνο η έκτη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επίπεδα της κυβερνητικής φθοράς, αλλά πολύ περισσότερο έρχεται έπειτα από το γαλάζιο 28% των ευρωεκλογών, που διαμορφώθηκε από τη δυσαρέσκεια σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων της ΝΔ, και ύστερα από τις αρνητικές εντυπώσεις για τη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης που άφησε η εκτεταμένη φυσική καταστροφή στη Βορειοανατολική Αττική, ενόσω για νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένει το περιβάλλον ακρίβειας. Οι παραγωγικοί φορείς περιμένουν πώς και πώς τη συζήτηση με τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς, έχοντας ετοιμάσει υπομνήματα με τα αιτήματά τους και διεκδικώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις, την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο, που… καίγεται για αλλαγή σελίδας και κλίματος, αποδίδει μεγάλη σημασία σε μία εκδήλωση που θα προηγηθεί της σύσκεψης με τους φορείς την ίδια μέρα: στην παρουσίαση «εθνικής στρατηγικής» για την περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτή άλλωστε περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, στη λίστα με τους «μείζονες εθνικούς στόχους» που θέλει να διατυπώσει ο Μητσοτάκης. Επιπλέον θα παρουσιαστεί επίσημα και από τον Πρωθυπουργό ο ψηφιακός μηχανισμός παρακολούθησης των έργων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο (erga.gov.gr) στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι κινείται στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Το «πακέτο» της 88ης ΔΕΘ
Σε κάθε περίπτωση, λιγότερο από δύο εβδομάδες μέχρι τις ανακοινώσεις στην 88η ΔΕΘ και με την κυβέρνηση να παραμένει σε μια σημαντική καμπή με ορθάνοιχτες ή με δύσκολα ελεγχόμενες «πληγές», ανεβαίνουν οι ρυθμοί για την οριστικοποίηση του «πακέτου» που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός, καθώς και για την κυβερνητική ρητορική που θα επιλεγεί γύρω από τα θέματα που λειτουργούν ως εστίες πίεσης. Σε ό,τι αφορά τις παροχές, αρμόδιες πηγές μιλούν για «δημοσιονομική ισορροπία» επιμένοντας ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός σε οριζόντια επιδόματα αλλά μόνο στοχευμένες ενισχύσεις. Στη μεγάλη εικόνα, στο επίκεντρο βρίσκονται οι παραγωγικές ηλικίες και οι οικογένειες, ενόσω πρωθυπουργικοί συνεργάτες προτιμούν να μιλούν μόνο για τον βασικό οικονομικό στόχο της επόμενης τριετίας: την – κατά την ορολογία των κυβερνητικών – «μισθολογική σύγκλιση», δηλαδή να μειωθεί η απόσταση της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη ως προς το διαθέσιμο εισόδημα.