Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eίναι 43 ετών, από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, λαμβάνοντας 458 ψήφους σε σύνολο 690 ψηφισάντων.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι μόλις η τρίτη γυναίκα που εκλέγεται στο αξίωμα και διαδέχεται τον Νταβιντ Σασόλι, ο οποίος πέθανε αιφνιδίως την περασμένη εβδομάδα. Η κα Μετσόλα ήδη ασκούσε καθήκοντα προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 11 Ιανουαρίου μετά το θάνατο του Σασόλι.

Η Ρ. Μετσόλα εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2013 και επικράτησε στη σημερινή εκλογική διαδικασία των δύο αντιπάλων της, της υποψήφιας των Πρασίνων, Σουηδέζας ευρωβουλευτή, Άλις Μπαχ Κούνκε, της Ισπανδίας Σίγα Ρέγκο από το κόμμα της Αριστεράς (GUE). Υποψηφιότητα είχε ανακοινώσει αλλά τελικά την απέσυρε και ο Πολωνός από το κόμμα των Συντηρητικών (ECR), Κόσμα Ζλοτόβσκι.

Συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ψήφισαν 690. Λευκά και άκυρα 74. Έγκυρα 616. Έλαβαν: η Ρομπέρτα Μέτσολα 458, η Αλις Μπαχ Κούνκε (Πράσινοι) 101, και η Σίρα Ρέγκο από την Αριστερά 57 ψήφους.

«Το πρώτο που θα ήθελα να κάνω είναι να τιμήσω την κληρονομιά του Νταβίντ Σασόλι» ήταν τα πρώτα λόγια της νέας προέδρου, επισημαίνοντας ότι θέλει «να αποδειχτεί και πάλι ότι πιστεύομε στον κοινό μας χώρο».

Εστίασε στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση που ενισχύει των απομονωτισμό, υποστηρίζοντας με θερμά λόγια την ευρωπαϊκή προοπτική και τη σημασία που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και τις αξίες τους. Και επανέλαβε τη ρήση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν πως «όλοι πρέπει να ακούνε τη φωνή της Ευρώπης».

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ