Γερμανοί μετεωρολόγοι για τις πλημμύρες στην Ελλάδα

Τις πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες σχολιάζουν μετεωρολόγοι και στη Γερμανία εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακραίου καιρικού φαινομένου και της έντασής του.

Aσύλληπτες εικόνες αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel στην κεντρική Ελλάδα

Aσύλληπτες εικόνες αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel στην κεντρική Ελλάδα© STAMOS PROUSALIS/REUTERS

«Απίστευτες ποσότητες βροχής, που δεν έχω ξαναδεί». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνει τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίαςο μετεωρολόγος του δημόσιου δικτύου ZDF Εζντέν Τερλί.«Καμία περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη μάζα βροχής χωρίς καταστροφές. Η υπερθερμασμένη Μεσόγειος επιτείνει την κατάσταση», σημειώνει στην πλατφόρμα X.

«Πρόκειται για ποσότητες βροχής που είναι εξαιρετικά σπάνιες βάσει των στατιστικών στοιχείων που συλλέγουμε. Είναι πραγματικά ακραίο φαινόμενο» παρατηρεί από την πλευρά του ο Φέλιξ Ντιτς από τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι η ένταση των καιρικών φαινόμενων στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο ημέρες αποτελεί μια «τυχαία αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων».

Ο Φέλιξ Ντιτς μάλιστα εξηγεί ότι ο διαρκώς θερμαινόμενος αέρος και οι υψηλές θερμοκρασίες στα νερά της Μεσογείου φέτος το καλοκαίρι οδηγούν στην εξάτμιση μεγαλύτερων μαζών νερού. Αυτές οι ποσότητες νερού πέφτουν στη συνέχεια ως βροχή, εν προκειμένω με τη μορφή καταστροφικών πλημμυρών.

Δεν είναι ακριβής η σύγκριση με την κοιλάδα του Αρ

Άρταλ, Ιούλιος 2021

Άρταλ, Ιούλιος 2021© privat

Όπως παρατηρεί το δίκτυο MDR κατά την άποψη των περισσότερων μετεωρολόγων, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι αυτή που επιτείνει την εμφάνιση ολοένα συχνότερα ακραίων καιρικών φαινομένων.

Και η Γερμανία είχε έρθει αντιμέτωπη με καταστροφικές πλημμύρες στην κοιλάδα του Αρ τον Ιούλιο του 2021, oι οποίες άφησαν πίσω τους 134 νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημίες. Η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt Anzeiger υπενθυμίζει ότι τότε είχαν καταγραφεί μόλις 100 με 200 λίτρα νερού ανά τ.μ. Στην Ελλάδα αντίθετα καταγράφηκαν έως και 754 λίτρα νερού ανά τ.μ. το τελευταίο διήμερο.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η παρατήρηση του Γερμανού μετεωρολόγου Μάρκους Ούμπε, επίσης από τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο οποίος εστιάζει σε έναν άλλο παράγοντα: την γεωγραφική τοποθεσία. Στην κοιλάδα του Αρ δεν υπήρχε διέξοδος για τα νερά της βροχής. Από την άλλη πλευρά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι ποσότητες νερού που «περισσεύουν» καταλήγουν στη θάλασσα, επισημαίνει ο Γερμανός μετεωρολόγος.

Κείμενο: Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

dw

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ