Ελλάδα – Τουρκία: Μορατόριουμ σε αέρα και θάλασσα – Δεν θα γίνουν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις ως το καλοκαίρι

Η Ελλάδα και η Τουρκία φαίνεται να συμφώνησαν σε ένα άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα και έτσι οι δυο χώρες δεν θα κάνουν εθνικής εμβέλειας στρατιωτικές ασκήσεις ως το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα και η Τουρκία αποφάσισαν – σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή» – να ρίξουν τελείως τους τόνους ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα που οι δυο χώρες βρίσκονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει ένα μορατόριουμ στο Αιγαίο και να μην διεξαχθούν καθόλου μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις σε αέρα και θάλασσα ως το καλοκαίρι.

Έτσι τα επόμενα στάδια των εθνικών ασκήσεων «Αστραπή», «Ορμή», «Βροντή», των οποίων τα πρώτα ετήσια σκέλη ολοκληρώθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου στα δυτικά του Αιγαίου (Μυρτώο, Δυτικές Κυκλάδες, δυτικά Κρήτης), είτε δεν θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είτε θα περιοριστούν σε γυμνάσια συντήρησης των δυνατοτήτων των πληρωμάτων σε ήδη ανακηρυγμένα και μη αμφισβητούμενα πεδία βολής.

Άξιο λόγου είναι επίσης το γεγονός το ότι στη φετινή διεθνή αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023» δεν θα συμμετάσχουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δηλαδή δύο χώρες οι οποίες ευθέως ή εμμέσως επιθυμούν να συνεισφέρουν στη μείωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Το θερμόμετρο στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είχε φτάσει στα ύψη προ καιρού, αλλά ο φονικός σεισμός που χτύπησε την γειτονική χώρα άλλαξε το σκηνικό. Η άμεση βοήθεια της Ελλάδας προς τους πληγέντες από το τεράστιο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία έριξε τους τόνους και οι δυο χώρες θέλουν η εικόνα αυτή της ηρεμίας και της καλής γειτονίας να μην αλλάξει.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ