«Μασάζ» στην δυσαρεστημένη κοινή γνώμη, λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και της κακής εικόνας της κυβέρνησης σε υγεία, προστασία περιβάλλοντος και πυρκαγιές, αλλά και των χαμηλών μισθών και συντάξεων, έχουν αναλάβει τα κυβερνητικά επιτελεία και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενόψει των εξαγγελιών που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το επόμενο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την οικονομική πολιτική του επόμενου διαστήματος.
Φυσικά στο μόνο που υπακούουν οι κυβερνητικές υποσχέσεις είναι στη λεγόμενη «δημοσιονομική σταθερότητα» και στους «δείκτες ανάπτυξης» τη στιγμή που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι στη χώρα μας όπως δείχνουν και όλες οι επίσημες στατιστικές της χώρες και της ΕΕ
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι διαρροές που κάνει «δεν έχουν κλειδώσει» κι επομένως λειτουργούν π[ιο πολύ ως υποσχέσεις και μάλιστα εντελώς αόριστες.
Για παράδειγμα στο μέτωπο της στεγαστικής κρίσης, γίνεται λόγος για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» με διεύρυνση των ορίων του για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Βέβαια το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά θα σπρώξει στον τραπεζικό δανεισμό περίπου 20.000 δικαιούχους με υψηλότερα ηλικιακά όρια,αλλά το ερώτημα πόσο θα προμοδοτηθεί ο δανεισμός αυτός και εάν θα ανταπεξέλθουν οι δανειζόμενοι σε βάθος χρόνο με τους σημερινούς μισθούς είναι ένα άλλο ζήτημα .
Στο ίδιο θέμα αυτό που λένε από την κυβέρνηση είναι ότι «αναζητείται» φόρμουλα προκειμένου να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες και «εξετάζεται» η θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
Στην ενότητα του δημογραφικού, η κυβέρνηση απεργάζεται την «αναδιάρθρωση επιδομάτων» υποσχόμενη αύξηση στο επίδομα παιδιού, αλλά κάνοντας λόγο και για… αναμόρφωση των υπολοίπων παραπέμποντας προς ψαλίδισμα….
Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, οι αυξήσεις που τάζει η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά ψίχουλα με μόλις 2,5 έως 3% στις κύριες συντάξεις τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει σε βασικά αγαθά που πολύ υψηλότερους ρυθμούς εδώ και πολύ καιρό.
Επίσης μεγάλος ντόρος γίνεται με το επίδομα ανεργίας. Στόχος βέβαια είναι η μείωση της συνολικής δαπάνης, και σε αυτό αποσκοπούν οι αλχημείες με τα «ετεροβαρή» επιδόματα που θα είναι υψηλότερα τους πρώτους μήνες και… επιπεδωμένα στους τελευταίους για να λειτουργήσουν δήθεν ως κίνητρο προς εργασία. Μάλιστα οι νέοι άνεργοι λόγω του όσοι δεν θα έχουν προϋπηρεσία ετών θα παίρνουν λιγότερα και από το σημερινό επίδομα έως και 50%.
Τέλος η κυβέρνηση υπόσχεται και ένα έκτακτο επίδομα ως συνηθίζει κάθε Χριστούγεννα για τα … μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, γιατί όσα δίνει για τέτοιες αγορές φτάνουν.
Εδώ όλα εναπόκεινται στη… θετική πορεία των εσόδων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 που υποτίθεται ότι αφήνει «ανοιχτό το ενδεχόμενο» (σ.σ. αόριστες υποσχέσεις εις διπλούν!) διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του χρόνου, πάντα βέβαια με προϋπόθεση |να μην διαταραχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα|.
Ενώ τα μόνιμα μέτρα που θα αφορούν την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ασφαλώς δεν είναι για το καλό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά για τα ταμεία των εργοδοτών που θα πληρώνουν λιγότερα για την κάλυψη των υπαλλήλων τους…
Αυτά υπόσχεται η κυβέρνηση όταν η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat, υστερεί σε βασικούς στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Για παράδειγμα στην Εξάλειψη Φτώχειας, το 26,3% ειναι σε κίνδυνο φτώχειας/αποκλεισμού (Ε.Ε: 21,65%), το 10,6% είναι εργαζόμενοι-φτωχοί (ΕΕ: 8,2%) και το 26,7% δαπανά >40% εισοδήματος για στέγαση (Ε.Ε: 8,7%). Ή ότι το διαθέσιμο εισόδημα είναι 33% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., καταλαμβάνοντας τη δεύτερη χειρότερη θέση μετά τη Βουλγαρία.