Δέκα παράνομες, επικίνδυνες κι εν τέλει εγκληματικές ενέργειες από τα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon κι όχι μόνο, κόστισαν -σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας- τη ζωή στον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

  • Το πλοίο έλυσε τους κάβους χωρίς να έχει σηκώσει τον καταπέλτη του φέρι μποτ –συμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του απόπλου- προκειμένου να κερδίσει χρόνο 2-3 λεπτών στο δρομολόγιο κι από «βιασύνη» του πλοιάρχου. Ο καβοδέτης μάλιστα εικονίζεται πάνω στο δίτροχό του την ώρα του «επεισοδίου» δείγμα ότι οι κάβοι είχαν λυθεί πρόωρα. Έτσι ο ύπαρχος του πλοίου απαγόρευσε την είσοδο του 36χρονου στο πλοίο με την επίκληση του σχετικού κανονισμού ότι οι κάβοι είχαν λυθεί (σ.σ. κι ετσι δεν επιτρέπεται η επιβίβαση) όμως η μπουκαπόρτα δεν έπρεπε να ήταν ανοικτή ώστε να επιχειρήσει ν’ ανέβει εκεί ο άτυχος 36χρονος και να προκληθεί ακολούθως ο θανατος του.
  • Παρ’ ότι το πλοίο δεν είχε αναχωρήσει, δεν υπήρχε στο σημείο λιμενικός, ως όφειλε που θα μπορούσε να παρέμβει στο συμβαν.
  • Ο ύπαρχος άρχισε να σπρώχνει τον νεαρό, χωρίς να έχει κανένα σχετικό δικαίωμα (σ.σ. με μια λογική αυτοδικίας) κι ενώ θα έπρεπε να ζητήσει την συνδρομή των αφαντων λιμενικών.
  • Ο ύπαρχος δεν ενημέρωσε μέσω του ασυρμάτου τον πλοίαρχο για την απόπειρα επιβίβασης του 36χρονου, επιχειρώντας να τον απωθήσει προς την αποβάθρα, συνεκτιμώντας ή αδιαφορώντας ότι ήδη ο καπετάνιος άρχισε ήδη την διαδικασία αναχώρησης. Με τον άτυχο 36χρονο να βρίσκεται στο κενό και να πνίγεται.
  • Ο καπετάνιος δεν είδε ή αδιαφόρησε για την εικόνα από τις κάμερες που καλύπτουν τον καταπέλτη του πλοίου, ώστε να δει ότι στην άκρη του ήταν ο 36χρονος που επιχειρούσε να μπει στο πλοίο.
  • Ο ύπαρχος είναι απολύτως σαφές ότι βλέπει τον 36χρονο να πέφτει στην θάλασσα, όμως δεν αποφασίζεται σε συνεννόηση με τον καπετάνιο να σταματήσουν το πλοίο, ώστε και τα ταραγμένα νερά από τις μηχανές του να μην «ρουφήξουν» τον άτυχο 36χρονο. Αυτό δεν γίνεται ούτε στην αρχική φάση, ούτε αργότερα με το πλοίο να πραγματοποιεί ταξίδι 44 λεπτών μέχρι έως ότου ειδοποιηθεί να επιστρέψει. Με μέλη του πληρώματος να λειτουργούν με μία λογική εγκληματικής συγκάλυψης του συμβάντος.
  • Το πλήρωμα του πλοίου δεν εφαρμόζει τον κανονισμό για υποβοήθηση ανθρώπων που βρίσκονται στην θάλασσα είτε σε ανοικτό πέλαγος είτε κι ασφαλώς στις χθεσινές συνθήκες, προκειμένου να του πετάξουν σωσίβια, να καλέσουν βοήθεια κλπ.
  • Αγνόησαν τις σχετικές αναφορές των επιβατών σαν να μην συνέβη τίποτα και προχώρησαν σε παραπλανητική αναφορά από τα μεγάφωνα του πλοίου.
  • Ο καπετάνιος έδωσε αλλοιωμένα δεδομένα του συμβάντος και στο επιχειρησιακό κέντρο περί ατυχήματος. Με την αλήθεια να αποκαλύπτεται από το βίντεο.
  • Η απουσία λιμενικών από το σημείο ουσιαστικά εξαϋλώνει και την κάθε πιθανότητα να βοηθηθεί ο άτυχος 36χρονος.
tovima.gr