Οι φωτογραφίες και τα δείγματα ιστών από την νεκροψία του Αυγούστου όπου φέρεται να καταγράφεται ο εγκολεασμός –νέκρωση του εντέρου του άτυχου παιδιού ο οποίος θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρος και δεν μπορεί να προέλθει σε καμιά περίπτωση από ασφυξία. Οι αναφορές με βάση διαπιστώσεις κι από την ιστολογική εξέταση ότι ο εγκέφαλος του μωρού είχε εικόνα που «αντιστοιχεί σε παρατεταμένη υποξία από ωρών προ του θανάτου κατά προσέγγιση». Τα ευρήματα σε πολλά σημεία των οργάνων του παιδιού που δείχνουν ιογενή λοίμωξη (σσ στις ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν προσδιορίζεται ποτέ ποιος ιός μπορεί να έχει προκαλέσει μια λοίμωξη) σε συνδυασμό με ορισμένους δείκτες από τις αιματολογικές εξετάσεις κι οι αντιρρήσεις που εκφράζονται για αυτό.

Αυτά είναι τα τρία κρίσιμα σημεία του ιατροδικαστικού πορίσματος του κ Ανδρέα Γκότση σχετικά με τον θάνατο στις αρχές Αυγούστου 2024 στην Ηλεία, του 15 μηνών Παναγιώτη του τελευταίου παιδιού στο αναφερόμενο «θρίλερ της Αμαλιάδας» με τον ερευνώμενο θάνατο -την περίοδο 2014-2024- πέντε βρεφών και την ερευνώμενη σύνδεση με την 24χρονη Ειρήνη Μ. που φέρεται να ήταν παρούσα.

Με την ίδια να αρνείται κάθε εμπλοκή και τα πορίσματα που έχουν εκδοθεί για τον θάνατο των τεσσάρων πρώτων βρεφών από τρείς διαφορετικές ιατροδικαστικές υπηρεσίες (Αθήνας, Πάτρας, Ναυπλίου) επίσης ν’ αναδεικνύουν παθολογικά αίτια θανάτου. Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί ισχυρό στοιχείο για να ανατρέψει το περιεχόμενο τους. Μάλιστα για τρία από αυτά τα παιδιά ο θάνατος του έχει αποδοθεί σε «διάμεση πνευμονίτιδα» χωρίς να υπάρχει ισχυρό σημείο της αμφισβήτησης.

Σημειώνεται ότι αντιθέτως υπάρχει από το 2022 μελέτη εξειδικευμένου έμπειρου ιατρού που παρουσιάζει το in στην οποία αναφέρεται ότι κύρια αιτία αιφνίδιου θανάτου των βρεφών (περίπου 120 ετησίως) είναι η «διάμεση πνευμονίτιδα « η οποία ας σημειωθεί ότι δεν μπορεί να προκληθεί από εξωγενή παράγοντα. Μάλιστα η εν λόγω μελέτη συνδέει αυτούς του θανάτους «με κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και παθητικό κάπνισμα, χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, χρήση ουσιών κι οινοπνεύματος». Ορισμένες συμπεριφορές κι επιλογές που έχουν εξετασθεί για ορισμένες από τις οικογένειες. Επίσης ο θάνατος ενός ακόμη παιδιού σημειώθηκε υπό την επιτήρηση ιατρών στο νοσοκομείο Παίδων με διάγνωση την «επιληπτική εγκεφαλοπάθεια» που έπασχε το παιδί. Με έμπειρο ιατροδικαστή Αθηνών (σσ δεν έχει ασκηθεί οποιαδήποτε κριτική για το πόρισμα του) να αποφαίνεται ότι ο θάνατος κι αυτού οφείλεται σε παθολογικά αίτια.