Αλλαγές στην αγορά εργασίας: Αναθεώρηση μισθών και συλλογικές συμβάσεις
Το μοντέλο της «Glassdoor» και τις συλλογικές συμβάσεις προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της εργασίας, χρησιμοποιώντας τη διαφάνεια για την καταπολέμηση της φτώχειας μεταξύ των εργαζομένων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς μισθούς προτρέπει τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμβάσεις ως βασικό μέσο για τον καθορισμό μισθών, με στόχο να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων.
Αλλαγές στην αγορά εργασίας: Αναθεώρηση μισθών και συλλογικές συμβάσεις
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει προθεσμία έως τον ερχόμενο Οκτώβριο για να εντάξει την οδηγία στο εθνικό δίκαιο, χωρίς να ορίζεται ειδικός κατώτατος μισθός. Σημειώνεται ότι η κάλυψη των εργαζομένων από συμβάσεις στη χώρα είναι κάτω από 30%.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, υπό την καθοδήγηση της υπουργού Νίκης Κεραμέως, θα περιλαμβάνει κίνητρα για την αύξηση του ποσοστού εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, με στόχο την αύξηση στο 80%. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα καθιέρωσης των κλαδικών συμβάσεων ως υποχρεωτικών και η ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στην καθοριστική διαδικασία των αμοιβών.
Επιπλέον, συζητείται η υιοθέτηση μιας πλατφόρμας στο πρότυπο της Glassdoor, για την αποκάλυψη μισθολογικών δεδομένων, προκειμένου εργαζόμενοι και εργοδότες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και αντικειμενικές πληροφορίες για την μισθολογική κλίμακα, διευκολύνοντας έτσι τις διαπραγματεύσεις και την υποβολή ρεαλιστικών αιτημάτων.