Μια περίπλοκη διεθνής επιχείρηση διάσωσης για τον απεγκλωβισμό ενός Αμερικανού σπηλαιολόγου από ένα από τα βαθύτερα σπήλαια της Τουρκίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία τα ξημερώματα. Είχε παραμείνει στο σπήλαιο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου αρρώστησε βαριά και έγινε πολύ αδύναμος για να βγει μόνος του.
Ο καταξιωμένος και έμπειρος σπηλαιολόγος, Mark Dickey, 40 ετών, ήταν μέλος μιας ερευνητικής ομάδας σε μια εξερευνητική αποστολή στο σπήλαιο Morca, όταν σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε να υποφέρει από γαστρεντερική αιμορραγία.
Το σπήλαιο βρίσκεται στην οροσειρά του Ταύρου στη νότια Τουρκία και φτάνει σε βάθος έως και 1.276 μέτρα. Ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια διάσωσης στην οποία συμμετείχαν πολλές ομάδες έμπειρων σπηλαίων από όλο τον κόσμο μαζί με Τούρκους ειδικούς.
«Ο Mark Dickey βρίσκεται στα χέρια ενός διασώστη (και) φαίνεται καλά με την πρώτη ματιά», δήλωσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Σαλτζί της τουρκικής αρχής διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών (AFAD) καθώς εμφανίστηκαν πλάνα από τον Ντίκι να βγαίνει με φορείο από τη σπηλιά με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του.
Μιλώντας κοντά στο σπήλαιο σε μια ιατρική σκηνή, ο Ντίκι είπε ότι ήταν «καταπληκτικό να βρίσκομαι ξανά πάνω από το έδαφος» και ευχαρίστησε τις ομάδες διάσωσης και την τουρκική κυβέρνηση που του έσωσαν τη ζωή χωρίς «κυριολεκτικά καμία ερώτηση».
«Ήμουν υπόγεια για πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ποτέ με ένα απροσδόκητο ιατρικό πρόβλημα», είπε.
Οι γονείς του Dickey, Debbie και Andy, ευχαρίστησαν τους πάντες για την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, λέγοντας ότι η είδηση ότι ο γιος τους ήταν ασφαλής ήταν «απερίγραπτα ανακουφιστική και μας γεμίζει με απίστευτη χαρά».
«Είναι ένα γεγονός για το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκτεταμένη προσπάθεια διάσωσης εργάστηκαν τόσο σκληρά», σημείωσαν προσθέτοντας ότι ήταν μια «τεράστια έκρηξη βοήθειας» – ευχαριστώντας επίσης την τουρκική κυβέρνηση.
«Ο Μαρκ είναι δυνατός και πιστεύουμε στη δύναμή του, αλλά γνωρίζαμε πλήρως ότι χρειαζόταν τρομερή και άμεση υποστήριξη», είπαν.
Διασώθηκε από ένα από τα βαθύτερα σπήλαια της Τουρκίας
Το σπήλαιο όπου παγιδεύτηκε ο Dickey αποτελείται από απότομους κάθετους άξονες και πολλά βαθιά κοιλώματα καθώς και στενά περάσματα.
Πέρα από τους κινδύνους και τις επιπλοκές, η υγεία του ήταν ένα σοβαρό ζήτημα καθώς υπέφερε από σοβαρή αιμορραγία στο στομάχι. Η κατάστασή του ήταν τόσο σοβαρή κάποια στιγμή που οι γιατροί και οι διασώστες έπρεπε να του κάνουν μετάγγιση αίματος στα βάθη της σπηλιάς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Διάσωσης Σπηλαίων (ECRA) ανέφερε ότι έλαβε για πρώτη φορά μια κλήση στις 2 Σεπτεμβρίου που τους ειδοποίησε για τη δεινή κατάσταση του Ντίκι.
Αυτό πυροδότησε μια διεθνή επιχείρηση διάσωσης υπό την ηγεσία τουλάχιστον 200 ανθρώπων από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουκρανία.
Οι προσπάθειες διάσωσης χωρίστηκαν σε επτά μέρη σε διάφορα βάθη, δήλωσαν αξιωματούχοι της ECRA. Οι ομάδες δούλευαν όλο το 24ωρο και κατάφεραν να μετακινήσουν τον Dickey στα 180 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ανασύροντάς τον τελικά από τη σπηλιά.
Η Τουρκική Ομοσπονδία Σπηλαίων επιβεβαίωσε ότι ο Ντίκι είχε απομακρυνθεί επιτυχώς από τις 12:37 π.μ. τοπική ώρα νωρίς την Τρίτη (12/9).
Ένας γιατρός ήταν μαζί με τον 40χρονο μέσα στη σπηλιά και οι ομάδες διάσωσης έλαβαν άμεσες ενημερώσεις από αυτούς μέσω μιας γραμμής επικοινωνίας. Σε στιγμιότυπα που τραβήχτηκαν στη σκηνή, φαίνεται ξαπλωμένος και να τον τραβούν έξω τα σωστικά συνεργεία με ιμάντες.
Έχει εξερευνήσει σπήλαια στις ΗΠΑ και σε 10 άλλες χώρες
Έμπειρος εκπαιδευτής στην Εθνική Επιτροπή Διάσωσης Σπηλαίων για μια δεκαετία, ο Dickey είχε εξερευνήσει σπήλαια σε 20 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και σε 10 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με την Caving Academy , μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για σπηλαιολόγους που ίδρυσε.
Άρχισε να ασχολείται με τη σπηλαιολογία τη δεκαετία του 1990 και επίσης υπηρέτησε ως γραμματέας ιατρικής επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διάσωσης Σπηλαίων και εκτελεστικός διευθυντής στην Ακαδημία Σπηλαίων.
enikos.gr