«Το πολιτικό τέλος του Πούτιν δεν είναι μακριά»

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Ρωσο – Νορβηγό πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο, Πάβλεφ Μπάεφ, οι μέρες του Β. Πούτιν στο τιμόνι της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν είναι πολλές. Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό γνώμης L’ Express.

Ο μελετητής σε ζητήματα στρατιωτικής ασφάλειας υποστηρίζει ότι, «σε άκαμπτα και αυταρχικά πολιτικά συστήματα όπως αυτό της εξουσίας του Πούτιν, οι υφιστάμενοι τείνουν να ανακοινώνουν μόνο καλά νέα στον ηγέτη τους, ο οποίος δεν θέλει να στενοχωρήσει τον ανώτερό του, ο οποίος, με τη σειρά του, δεν θέλει να θυμώσει τον τύπο από πάνω του. Ως αποτέλεσμα, τα κακά νέα ταξιδεύουν αργά. Ωστόσο, ο επείγων χαρακτήρας του πολέμου απαιτεί, αντίθετα, αποτελεσματική αναφορά. Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε όλες τις πληροφορίες που θα του επέτρεπαν να αποφύγει λάθος υπολογισμούς ακόμη και πριν από την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης» του».

Ο Π. Μπάεφ προσθέτει ότι ο Β. Πούτιν έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο φθοράς, ο οποίος όμως δεν θα καρποφορήσει. «Ο πόλεμος φθοράς απαιτεί μια ικανότητα αντοχής που δεν έχει ούτε η ρωσική οικονομία ούτε το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Παρόλα αυτά, ο Πούτιν έχει ξεκινήσει μια αντιπαράθεση ενάντια σε ολόκληρη τη Δύση. Δεν θα μπορέσει να συνεχίσει επ’ αόριστον να υφίσταται τακτικές στρατιωτικές ήττες όπως αυτές που διαφαίνονται στη Χερσώνα (νότια) και στο Ντονμπάς (ανατολικά) όπου ο ουκρανικός στρατός προχωρά βήμα προς βήμα. Σημειωτέον ότι παρατηρούμε μια διπλή τάση: αφενός ο εξοπλισμός του ρωσικού στρατού είναι όλο και πιο ρουστίκ, αφετέρου ο οπλισμός του ουκρανικού στρατού είναι όλο και πιο σύγχρονος».

Για τον διακεκριμένο ερευνητή, οι μέρες του Πούτιν είναι μετρημένες. Όπως ο ίδιος τονίζει «οι μέρες του είναι μετρημένες. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο σε όλους στη Ρωσία ότι αυτός ο πόλεμος είναι ο πόλεμος του Πούτιν. ότι η τρέχουσα ήττα είναι η ήττα του Πούτιν. και ότι καμία λύση δεν θα είναι δυνατή χωρίς την αποχώρηση του Πούτιν».

Και στο ειδικότερο ερώτημα πώς, με ποιο τρόπο θα γίνει η αποχώρηση του Πούτιν από την εξουσία, ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο απαντά: «Δεν ξέρω, γιατί κάθε πραξικόπημα είναι διαφορετικό. Ξέρουμε μόνο ένα πράγμα: τα επιτυχημένα πραξικοπήματα συμβαίνουν ξαφνικά, σαν να έπεσαν από τον ουρανό. Μια μέρα θα ξυπνήσουμε με τις λέξεις «Breaking News» γραμμένες στις οθόνες μας. Και αυτή η μέρα δεν είναι πολύ μακριά»

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ