Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση καπνίζει, σύμφωνα με νέα έρευνα που διέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
To ποσοστό αντιπροσωπεύει μείωση μόνο κατά μία μονάδα στους καπνιστές σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2020, με τις διαφορές να σημειώνονται μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euronews.
Πάνω από το 35%των ανθρώπων στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κροατία είναι καπνιστές σε σύγκριση με λιγότερο από 10% στη Σουηδία.
Τα τσιγάρα εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή με περίπου επτά στους δέκα να τα καπνίζουν σε καθημερινή βάση.
Περίπου 7 στους 10 να τα καπνίζουν σε καθημερινή βάση
Η μέση κατανάλωση παραμένει επίσης ίδια σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020 με περίπου 14 τσιγάρα να καπνίζονται την ημέρα.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προτιμώνται από το 3% των ερωτηθέντων, ειδικά μεταξύ ατόμων μεταξύ 15 και 39 ετών.
Ένας στους τρεις άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα επειδή το έκαναν οι φίλοι του, ενώ το 36% επέλεξε το άτμισμα για να σταματήσει ή να μειώσει την κατανάλωση καπνού.
«Το Ευρωβαρόμετρο υπογραμμίζει την ανάγκη δράσης. Δείχνει ότι οι άνθρωποι υποστηρίζουν πρόσθετα μέτρα ελέγχου του καπνού αντί να τα συνδέουν με την εικόνα ενός «κράτους-νταντάδες», όπως θέλουν να προτείνουν ορισμένα λόμπι», δήλωσε ο Frank Vandenbroucke, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Υγείας σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από τον ευρωπαϊκό συνασπισμό Smoke Free Partnership.
Αναλυτικά τα ποσοστά των καπνιστών:
Βουλγαρία 37%
Ελλάδα 36%
Κροατία 35%
Ρουμανία 34%
Λετονία 33%
Αυστρία 32%
Λιθουανία 29%
Κύπρος 29%
«Γενιά χωρίς καπνό»
Η ΕΕ είχε στόχο να επιτύχει μια «γενιά χωρίς καπνό» όπου λιγότερο από το 5 τοις εκατό του πληθυσμού χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040 – σε σύγκριση με το τρέχον 24 τοις εκατό από την τελευταία έρευνα, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου.
Ο καπνός ευθύνεται για 700.000 θανάτους κάθε χρόνο και αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί στην ΕΕ.
Ορισμένα μέτρα όπως η «αύξηση των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών στα τσιγάρα και νέα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, υποχρεωτική απλή συσκευασία, απαγόρευση διασυνοριακών διαδικτυακών πωλήσεων, προστασία των εφήβων από την ψηφιακή διαφήμιση εθιστικών προϊόντων» εφαρμόζονται ήδη σε πολλά μέλη δηλώνει, σημείωσε η Lilia Olefir, διευθύντρια συνεργασίας του Smoke Free.