Jerusalem Post: Πρωτοφανής επίθεση, πιάστηκε στον ύπνο το Ισραήλ

Οι Παλαιστίνιοι εξαπέλυσαν μια μαζική αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ σήμερα το πρωί. Σειρήνες ήχησαν σε όλο το νότιο Ισραήλ ενώ οι ρουκέτες ήταν ορατές μέχρι την Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη Χαμάς, παρόμοια της οποίας δεν έχουμε δει από τότε που η ομάδα ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα, σημειώνει η ισραηλινή Jerusalem Post. Αυτό συμβαίνει γιατί συνδυάζει ρουκέτες και επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Η επίθεση ξεκίνησε μετά τις έξι το πρωί με ρουκέτες. Ο στρατός του Ισραήλ (IDF) δήλωσε ότι «η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είχε ξεκινήσει μια μαζική εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος και τρομοκράτες διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος σε μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες».

Ο IDF είπε επίσης ότι «οι άμαχοι στις νότιες και κεντρικές περιοχές πρέπει να παραμείνουν δίπλα σε καταφύγια και στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε καταφύγια. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου διεξάγει επί του παρόντος αξιολόγηση της κατάστασης και εγκρίνει τα σχέδια για τη συνέχιση της δραστηριότητας του IDF». Το Ισραήλ είπε ότι «η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι ο κυρίαρχος στη Λωρίδα της Γάζας και είναι υπεύθυνη για αυτήν την επίθεση. Θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες και την ευθύνη για αυτά τα γεγονότα».

Ο Υπουργός Άμυνας ενέκρινε το σχέδιο ενεργοποίησης εφέδρων στρατιωτών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του στρατού.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Στο παρελθόν, οι συγκρούσεις με τη Γάζα περνούσαν συχνά από στάδια, με αργή συσσώρευση εντάσεων. Για παράδειγμα, το 2008, πριν από την Επιχείρηση Cast Lead, υπήρχαν αυξανόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Σε πολλές επιχειρήσεις ήταν το Ισραήλ που υπαγόρευσε το ρυθμό της σύγκρουσης, εξαπολύοντας χτυπήματα στη Γάζα το 2012 ή το 2019, με τις Επιχειρήσεις Πυλώνα του Νέφους και Μαύρη Ζώνη. Το 2014 η σύγκρουση ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών. Η δεκαήμερη σύγκρουση το 2021 ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στην Ιερουσαλήμ.

Οι επιθέσεις σήμερα το πρωί ήταν άνευ προηγουμένου ως προς το μέγεθος και την έκτασή τους. Η Χαμάς έχει δοκιμάσει διεισδύσεις στο παρελθόν, αλλά ο φράχτης στα σύνορα της Γάζας και ο στρατός έχουν γενικά αποτρέψει αυτές τις προσπάθειες.

Στην πραγματικότητα, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ, ήταν σχετικά ήσυχες τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ήταν μια ηρεμία πριν από την καταιγίδα.

Σήμερα η καταιγίδα έχει ξεσπάσει. Ενώ μένει να δούμε πώς θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται αυτή η επίθεση και ποια θα είναι η συνολική απάντηση του Ισραήλ. Είναι σαφές ότι η Χαμάς προσπάθησε να υπαγορεύσει το ρυθμό της σύγκρουσης, και να αφαιρέσει αυτή την απόφαση από το Ισραήλ.

Κατά μία έννοια, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια των Παλαιστινίων να επαναλάβουν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος περιελάμβανε μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, πριν από πενήντα χρόνια. Σε αντίθεση με την επίθεση του 1973, οι τρομοκράτες δεν έχουν πολεμικά αεροπλάνα ή συμβατική δύναμη και το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση.

Ωστόσο, το Ιράν υποστηρίζει τους Παλαιστινίους και είναι πιθανό ότι η επίθεση θα μπορούσε να αποτελέσει αυλαία για άλλες κινήσεις του Ιράν και του δικτύου του στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ