Αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη αρχαίας «χαμένης πόλης» – Εκεί είχε γίνει μία θρυλική μάχη πριν από 1.386 χρόνια

Μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη φαίνεται πως βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. Το Κρατικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς του Ιράκ (SBAH) ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ίχνη της αρχαίας πόλης Jalula. Συγκεκριμένα βρέθηκαν τα αρχαία σύνορά της και διάφορες δομές της πόλης, όπου έλαβε χώρα η γνωστή μάχη μεταξύ Μουσουλμάνων και Σασανιδών, πριν από 1.386 χρόνια.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς του Ιράκ (SBAH), καθηγητής Ali Obeid Shalgham, δήλωσε ότι οι έρευνες κράτησαν αρκετούς μήνες και πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του ερευνητή Ahmed Abdul Jabbar Khamas από την Επιθεώρηση Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς της Diyala.

Ο καθορισμός των ορίων της αρχαίας πόλης Jalula, που βρίσκεται βόρεια της επαρχίας Diyala και ήταν ο τόπος όπου έγινε η γνωστή ομώνυμη μάχη,, ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Σασσανίδες Πέρσες, ήταν ο πρωταρχικός στόχος αυτής της προσπάθειας.

αρχαία πόλη Jalula

Η Jalula ήταν μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία, με διαδρομές που οδηγούσαν, μεταξύ άλλων, στο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αρχαία πόλη δεν πρέπει να συγχέεται με τη σύγχρονη Jalula, που ιδρύθηκε το 1958 και η οποία βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Ντιάλα, που είναι παραπόταμος του Τίγρη, κοντά στο χωριό Bahiza.

Οι Σασσανίδες την επέλεξαν ως το καλύτερο μέρος για να εγκατασταθούν και να αντισταθούν στην προέλαση των ισλαμικών στρατών, ειδικά μετά την πτώση του Dastagird (Daskara) κοντά στο Shahban το 628 μ.Χ.

Η μάχη της Jalula διεξήχθη μεταξύ της Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών και του Χαλιφάτου Ρασιντούν (637 μ.Χ.). Το σχέδιο του Χαλίφη Ουμάρ ήταν πρώτα να ανοίξει τον δρόμο προς τα βόρεια πριν από οποιαδήποτε αποφασιστική ενέργεια εναντίον του Τικρίτ και της Μοσούλης και γι’ αυτό διόρισε τον Hashim ibn Uthba στην εκστρατεία εναντίον της Jalula. Οι περσικές δυνάμεις στη Jalula διοικούνταν από τον στρατηγό Mihran.

Σχεδόν κάθε Άραβας ιστοριογράφος παρέχει πληροφορίες για τη «μεγάλη μάχη» της Jalula. Μάλιστα, ο διάσημος Άραβας ιστορικός, Khalifah ibn Khayyat, αποκαλεί αυτόν τον πόλεμο τη νίκη των νικών.

Οι ανασκαφές

Ο καθηγητής Ali Obeid Shalgham, δήλωσε: «Οι εργασίες αρχαιολογικής έρευνας βρίσκονται σε εξέλιξη και συνέβαλαν επίσης στην ανακάλυψη και καταγραφή ορισμένων αρχαιολογικών χώρων και οικισμών από την ιστορία της χώρας».

Αυτό το αρχαιολογικό εύρημα προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση των ιστορικών γεγονότων που διαμόρφωσαν την αρχαία Jalula και την στρατηγική της σημασία στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, εκτός από το ότι φωτίζει το πλούσιο παρελθόν της περιοχής.

πηγή: FOXreport.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ