Περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας αποκαλύπτει έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους είναι η Μεταποίηση, τα Καταλύματα, η Εστίαση, οι Κατασκευές, ενώ υψηλό ποσοστό καταγράφεται και στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα. Ανησυχητικό όμως είναι το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων και στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Βαλέριας Δολαψάκη.
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και εργατικές κινητοποιήσεις υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της Χαλκιδικής.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
– Διατηρείται το 8ωρο
– Οικειοθελής εργασία για 11 αργίες (προσαύξηση 400%)
Αυξήσεις : 2024: +6,5% (13% έως 31/12/2026)
Εφάπαξ με υπογραφή ΣΣΕ: 3% ετήσιων αποδοχών
Μπόνους 2025- 2026: 2% ετήσιων αποδοχών το χρόνο
Ακόμη ένα σημαντικό βήμα γίνεται από σήμερα προς την κατεύθυνση της αυτόματης συμπλήρωσης και υποβολής του εντύπου Ε9, καθώς προστίθενται νέες περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, στις οποίες η ενημέρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της εφορίας θα γίνεται αυτόματα.
Διψήφια άνοδο κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα το α’ εξάμηνο του έτους παρά την αύξηση της αξίας των εξαγωγών (με αιχμή τα πετρελαιοειδή) κατά 2,1% τον Ιούνιο και τη μείωση των εισαγωγών κατά 2,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο εξάμηνο του έτους διευρύνθηκε στα 16,73 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που είχε διαμορφωθεί σε 15,14 δισ.
Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθε στα 42 δισ. ευρώ έναντι 41,2 δις. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 1,9%.
Η συνολική αξία των εξαγωγών, ανήλθε στα 25,29 δισ. ευρώ έναντι 26,1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 3,2%.
Εστιάζοντας πάντως στα στοιχεία του Ιουνίου, η εικόνα είναι θετική καθώς η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 4,25 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2,1%, ενώ των εισαγωγών υποχώρησε στα 6,61 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 2,5%, ενώ το έλλειμμα υποχώρησε στα 2,35 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 9,8%.