Ξενοδόχος ή Δήμαρχος;

Αποκαλύπτουμε σήμερα όλο το παρασκήνιο της τοπικής σύμβασης εργασίας μεταξύ ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Γράφει ο Νάσος Ρόγκας

Από την 1ή Σεπτεμβρίου 2022 έχει τεθεί σε ισχύ η νέα τοπική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων με συνολική αύξηση μισθού που φτάνει το 13%. Δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία,αφού πολλοί ξενοδόχοι αντιδρούσαν σε μία τέτοια αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό πως η συνάντηση εκπροσώπων των ξενοδοχοϋπαλλήλων και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ξεκίνησε το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα.

Στη συνάντηση αυτή καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας διαδραμάτισε ο Δήμαρχος της Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης. Οι δύο πλευρές προσήλθαν στη συνάντηση με τις δικές τους προτάσεις πάνω σε ένα προσχέδιο συμφωνίας. Και ενώ όλα έδειχναν πως θα κυλήσει ομαλά η διαδικασία με μόνη ίσως διαφωνία το ποσοστό αύξησης του μισθού, ξαφνικά τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα  αφού από την πλευρά κάποιων ξενοδόχων εκφράστηκαν αντιρρήσεις για το ποσοστό αύξησης, με αποτέλεσμα να είναι προς αποχώρηση από τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων.

Ήταν λίγο μετά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα όταν ο Αντώνης Καμπουράκης με προσήλωση και επιμονή κατάφερε να φέρει ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικό της όλης διαδικασίας ήταν η συμπεριφορά του Δημάρχου, που παρότι ξενοδόχος ο ίδιος βρισκόταν πιο κοντά στην πλευρά των εργαζόμενων παρά των συναδέλφων του ξενοδόχων. Δεν έλλειψαν μάλιστα και κάποιες διαμαρτυρίες παρισταμένων ξενοδόχων στο πρόσωπο του Δημάρχου.

Λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα επήλθε συμφωνία η οποία προβλέπει αύξηση πολύ μεγαλύτερη από την κεντρική σύμβαση εργασίας, η οποία μάλιστα έχει τεθεί σε ισχύ από την 1ή Σεπτεμβρίου φέτος,όπως άλλωστε γινόταν και στο παρελθόν που Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ήταν ο Αντώνης Καμπουράκης.

Για μία ακόμα φορά λειτούργησε ως Δήμαρχός υπέρ των εργαζόμενων και όχι ως ξενοδόχος υπέρ των συναδέλφων του.

 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ