Βασίλης Παπανικόλας για την διοίκηση του νοσοκομείου Ρόδου: “Σας ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω…”

Του Γιάννη Κούρτη

Ψάχνει λένε η κυβέρνηση. Εδώ και δύο μήνες να βρει Διοικητή για το Νοσοκομείο της Ρόδου!!!
Εκείνο που δεν μας λένε είναι ότι τον ψάχνουν αποκλειστικά και μόνο μέσα στο μαντρί της Νέας Δημοκρατίας και καθόλου δεν τους ενδιαφέρει αν ο εκλεκτός τους έχει την παραμικρή ιδέα από Νοσοκομεία, τη διοίκηση και τη διαχείριση τους. Τους φτάνει μόνο να είναι «δικός τους», λες και οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί, είναι κι’ αυτοί όλοι «δικοί τους» και θα υποφέρουν αγόγγυστα την ασχετοσύνη του, μέχρι να μάθει στου Κασίδη το κεφάλι!!!!…
Τους ρωτάμε λοιπόν…. Ανάμεσα στους τόσους άσχετους που ακούγονται, συζητήθηκε, έστω σαν λύση ανάγκης, το όνομα του κ. Βασίλη Παπανικόλα, του πιο επιτυχημένου αλλά και του πιο αγαπητού στο προσωπικό του Νοσοκομείου Διοικητή, με τα
12 χρόνια εμπειρίας που έχει αποκτήσει διοικώντας αυτό ειδικά το Νοσοκομείο και το έργο που έχει αφήσει, αλλά και τον σεβασμό που εμπνέει σε όλους, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις;
Η απάντηση είναι όχι και είμαστε απόλυτα σίγουροι γι’ αυτό, αφού ο κ. Βασίλης Παπανικόλας είναι πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, άρα όχι «δικός τους», αλλά και ο γιος του θα είναι μάλλον σε λίγες μέρες Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, οπότε ούτε κουβέντα να γίνεται, έτσι;
Να πούμε βέβαια εδώ ότι όταν ρωτήσαμε τον κ. Βασίλη Παπανικόλα, αν θα δεχόταν μια τέτοια πρόταση, γέλασε και μας είπε πως αποκλείεται να του γίνει τέτοιου είδους πρόταση, μιας και η Ν.Δ. θεωρεί και αυτή «λάφυρα» της εκλογικής της νίκης τα νοσοκομεία, άρα αποκλείεται να το παραδώσει σε έναν τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην απίθανη περίπτωση που του γινόταν πρόταση, θα έπρεπε να απευθυνθούν πρώτα στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αν εκείνος συμφωνούσε, τότε θα το σκεφτόταν και ο ίδιος, γιατί στο χάλι που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο της Ρόδου, θα διακινδύνευε την υστεροφημία του και όσα κατά το παρελθόν έχει επιτύχει στον χώρο αυτό …
Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ

– Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .
– Δικηγόρος Ρόδου από το 1977 έως το 2017 με δικό του Γραφείο και συνεργάτες – δικηγόρους.
-Υπηρέτησε τη θητεία του (1975 1977) ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού και σήμερα φέρει τον βαθμό του έφεδρου Λοχαγού (ΠΒ).
– Στα πλαίσια της επαγγελματικής του δραστηριότητας, έχει διατελέσει, εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. και Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου από το 1981 μέχρι το 1989 και εκλεγμένος Πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Ρόδου από το 1990 μέχρι το 1993.
– Διοίκησε το ενιαίο τότε Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου (ΝΠΔΔ), ως Πρόεδρος του, από το 1993 μέχρι το 1996.
– Διετέλεσε Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ από το 1996 μέχρι το 2004, γεγονότα τα οποία του προσδίδουν το κύρος αλλά και την άριστη γνώση των προβλημάτων της ιδιαιτερότητας και των αναγκών στον τομέα της Υγείας και όχι μόνο, της Ρόδου αλλά και των νησιών ολόκληρου του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, στοιχεία τα οποία απεδείχθησαν σημαντικά για τη διοίκηση των διασυνδεομένων Νοσοκομείων της Κω, της Καλύμνου, αλλά και των μικρότερων μονάδων των υπολοίπων νησιών, τα οποία και σήμερα ανήκουν στην δευτεροβάθμια ευθύνη του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου.
– Διοίκησε το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ως άμισθος Πρόεδρος του Δ.Σ. από το 1982 μέχρι το 1989, και ως Κοινός Διοικητής τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία Ρόδου, Κω και Καλύμνου, με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 . με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα 12ετή εμπειρία διοίκησης της μονάδας αυτής και προσωπική άποψη των δυνατοτήτων και των αδυναμιών τόσο καθενός από το έμψυχο δυναμικό του, όσο και κάθε μίας των επί μέρους Υπηρεσιών και των Τμημάτων του.
– Το 2012, κλήθηκε ,λόγω της εμπειρίας και του κύρους που διέθετε, από τον τότε Υπουργό Υγείας και αναλαμβάνοντας την Διοίκηση επαναλειτούργησε το Νοσοκομείο Ρόδου στην προβλεπόμενη ανάπτυξη του, από την πρώτη εβδομάδα της θητείας του και εκ των ενόντων, έχοντας παραλάβει αυτό κηρυγμένο σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης με απόφαση του προηγούμενου Διοικητή, με κλειστά τα τακτικά χειρουργεία επί δίμηνο και συρρικνωμένα τα τμήματα του, λόγω επίκλησης από εκείνον της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
– Παύθηκε από τα καθήκοντα του, ενάμισι χρόνο περίπου πριν την λήξη τη θητείας του στις 22-12-2015 με απόφαση των τότε Υπουργού και Αναπλ. Υπουργού Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (κκ. Ξανθού και Πολάκη), μολονότι είχε αξιολογηθεί θετικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών του Υπουργείου Υγείας που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό από τους ίδιους υπουργούς.
Μετά από Προσφυγή του στο Συμβούλιο Της Επικρατείας, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας με την αρ. 1441/2019 Απόφαση του Γ΄ Τμήματος του, ακύρωσε την Πράξη με την οποία παύτηκε από τα καθήκοντα του Διοικητή, δικαιώνοντας τον προσφεύγοντα ηθικά, αλλά όχι και επαναφέροντας τον στην θέση από την οποία παράνομα και για καθαρά μικροκομματικούς λόγους αποπέμφθηκε, επειδή η υπόθεση εκδικάστηκε 4 χρόνια μετά την άσκηση της προσφυγής (!!!) και τυπικά είχε παρέλθει ο χρόνος της θητείας του.
Κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας (1982-1989) στο παλαιό κτίριο του Νοσοκομείου (το οποίο είχε αναγερθεί κατά την Ιταλοκρατία), ανεγέρθηκε η τότε Νέα Πτέρυγα, στην οποία μεταφέρθηκαν τα 2/3 των δραστηριοτήτων και των κλινικών του, εξασφαλίζοντας έτσι για την επόμενη 10ετία και μέχρι την ανέγερση του νυν νέου Νοσοκομείου, αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών στην τουριστική Ρόδο. Κατά την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν νέα τμήματα όπως η Εντατική Καρδιολογική Μονάδα και ιδρύθηκε η Μέση Σχολή Νοσοκόμων (διετούς φοίτησης)) η οποία τροφοδότησε το Νοσοκομείο με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού το 1982 στο Νοσοκομείο υπήρχαν ελάχιστες πτυχιούχοι νοσηλεύτριες, ενώ την μεγάλη πλειοψηφία του Νοσηλευτικού προσωπικού αποτελούσαν πρακτικές αδελφές..
– Κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας του (2012-2015), ενδεικτικά:
α) Άντεξε το Νοσοκομείο στα χρόνια κορύφωσης της Οικονομικής Κρίσης, παρά τις δραστικές (της τάξης του 70%) περικοπές που υπήρξαν στον Προϋπολογισμό, λόγω της σωστής διαχείρισης.
β) Λειτούργησε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (με την αποφασιστική συνδρομή του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού), μοναδικό στα Δωδεκάνησα και το ένα εκ των δύο στο Αιγαίο, σώζοντας δεκάδες ανθρώπινες ζωές και περιορίζοντας τις αεροδιακομιδές, γ) δρομολογήθηκε η κατασκευή της μονάδας παραγωγής Οξυγόνου που εξασφαλίζει αυτάρκεια στο Νοσοκομείο, όπως δρομολογήθηκε επίσης η μελέτη της Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας (και εδώ με την αποφασιστική συνδρομή του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού), η κατασκευή και λειτουργία της οποίας πρέπει να αποτελεί σήμερα τον πρώτο κατά προτεραιότητα μεγάλο στόχο της νέας Διοίκησης του Νοσοκομείου Ρόδου.
Θα ήθελα να γράψω ακόμα και άλλα για την διαδρομή του Βασίλη αλλά θα χρειαστώ ατελείωτες ώρες.
Με Σεβασμό
Κούρτης Ιωάννης

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ