Το πρόγραμμα AKTES ταξιδεύει στην Τήλο!

ΑΚΤΕΣ - ΑΚαδημία ΤΕχνών ΤσέπηΣ, ένα πρόγραμμα για μικρά νησιά με μεγάλες ιδέες

Μετά από δύο επιτυχημένες χρονιές υλοποίησης στον ΑηΣτράτη και στην Σέριφο, οι ΑΚΤΕΣ τους επόμενους μήνες θα ταξιδέψουν στην Τήλο για τον τρίτο κύκλο τους. Μαζί με τους μαθητές του τοπικού σχολείου θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι γνώσης και δημιουργίας με θέμα την ιστορία του νησιού από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα!

 

Οι ΑΚ.ΤΕ.Σ. (ΑΚαδημία ΤΕχνών τσέπηΣ) είναι ένα κοινωνικό-πολιτιστικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για μικρές νησιωτικές περιοχές. Στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχικότητας των παιδιών στη ζωή της κοινότητας, στην υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης με καινοτόμα συμμετοχικά εργαλεία βιώσιμης πολιτισμικής ανάπτυξης και στην υποστήριξη καλλιτεχνών να ταξιδεύουν και να έρχονται σε επαφή με μικρές κοινότητες του Αιγαίου.

 

Με εργαλείο τον καλλιτεχνικό πειραματισμό τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τη δημιουργικότητα τους, να αναπτύξουν δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα τους, να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη δημιουργία και τέχνη και να κατανοήσουν τον ρόλο τους μέσα στην κοινότητα ως ενεργοί πολίτες.

 

Οι ΑΚΤΕΣ ταξιδεύουν πάντα χειμερινούς μήνες με στόχο να μειώσουν το αίσθημα απομόνωσης που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου όταν τελειώνει η τουριστική περίοδος. Παρόλο που στα καλλιτεχνικά εργαστήρια συμμετέχουν μόνο παιδιά και έφηβοι, οι δράσεις του προγράμματος ενεργοποιούν το σύνολο της κοινότητας (γονείς, δασκάλους, τοπικές επιχειρήσεις) του νησιού.

 

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες αξιοποιούν στοχευμένα τις μέρες που θα περάσουν στο νησί τόσο για να δουλέψουν με τα παιδιά στον συν-σχεδιασμό του καλλιτεχνικού έργου και να συμβάλουν στην τοπική πολιτιστική ανάπτυξη όσο και για να γνωρίσουν τον τόπο, την τοπική ιστορία, την κοινότητα και τη ζωή στο νησί το χειμώνα.

 

Οι καλλιτέχνες προέρχονται από την κοινότητα του διεθνούς προγράμματος καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας του Onassis AiR, που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος καθώς και τη φιλοξενία των καλλιτεχνών στην Τήλο. Κάθε χρόνο, η επιλογή των καλλιτεχνών γίνεται με βάση το ερευνητικό και καλλιτεχνικό τους έργο με στόχο να τους δοθεί η δυνατότητα να “βγουν” από το εργαστήριο τους και να ταξιδέψουν στην περιφέρεια.

 

Ο Δήμος Τήλου έχει αγκαλιάσει με ενθουσιασμό το πρόγραμμα ΑΚΤΕΣ και συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη και υλοποίηση του. Οι ΑΚΤΕS σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία COMM’ON με κύριο στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας μικρών Δήμων να προχωρήσουν προς μια συλλογική και δημιουργική ανάπτυξη δράσεων από την κοινότητα για την κοινότητα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

 

Οι ΑΚΤΕΣ πραγματοποιούνται στην Τήλο με δωρεά του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου. Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου ιδρύθηκε το 2021 με σκοπό την ενίσχυση μη κερδοσκοπικών οργανισμών με δράση στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Πέραν της πανελλαδικής του εμβέλειας και διατομεακής κάλυψης, δίνει έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα.

 

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη μετακίνησης της Blue Star Ferries.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ