Θρίλερ με επτά Έλληνες εγκλωβισμένους σε μοναστήρι στη Λωρίδα της Γάζας

Ας δούμε τα πράγματα ως έχουν γιατί είναι πολύ σοβαρά και κινδυνεύουν ζωές. Επτά Έλληνες (με ελληνικά διαβατήρια) παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Μοναστήρι Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα,

Αυτοί δεν ήθελαν να φύγουν από την κόλαση της Γάζας, γιατί φοβόντουσαν τη διαδρομή από το Μοναστήρι, έως την Ράφα. Δεν ήταν μόνον ότι βομβαρδίζονταν οι περιοχές συνεχώς, ήταν και οι της Χαμάς που έστηναν ενέδρες και δεν άφηναν τους αμάχους να φύγουν.

Το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους είναι δύσκολο. Και τούτο γιατί πρόκειται για μια επταμελή οικογένεια με πατέρα, μητέρα τρία παιδιά ηλικίας 8 και 16 ετών και δύο ηλικιωμένους (παππούς και γιαγιά).

Όπως καταλαβαίνετε η μετακίνηση κυρίως των ηλικιωμένων είναι δύσκολη, μέσα στα ερείπια, με μάχες στους δρόμους και δεν τους επαρκεί να μετακινηθούν ούτε η μία ώρα ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών που δίνεται.

Παραμένουν εκεί στο Μοναστήρι (ευτυχώς στην αντίθετη πλευρά απ΄όπου είχε βομβαρδιστεί), τρόφιμα ωστόσο έχουν, όπως και λεφτά, αλλά όλα αυτά τελειώνουν και μάλιστα γρήγορα. Κυρίως τα τρόφιμα γιατί τι να κάνουν τα λεφτά όταν δεν έχουν τίποτα να αγοράσουν. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, προσπαθούν να βρουν τρόπους μέσα στους βομβαρδισμούς και στις μάχες να τους μεταφέρουν στην Ράφα, όπου ήδη πήραν έγκριση για την αποχώρησή τους μέσω Αιγύπτου.

Το πρόβλημα όμως είναι πώς θα μετακινηθούν έως την Ράφα, πώς θα διασχίσουν την συνεχώς βομβαρδιζόμενη Λωρίδα της Γάζας;

Ο πρόξενος της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα Δημήτρης Αγγελοσόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί τους με πολλές δυσκολίες. Και τούτο γιατί, δεν έχουν ελληνικά κινητά (αλλά παλαιστινιακά) και δεν ομιλούν καν τα ελληνικά, αλλά ο Πρόξενος επιμένει, να τους βγάλει έξω από την κόλαση.

Ήταν επιτυχές το σχέδιο της απομάκρυνσης των 16 Ελλήνων, τόσο που εμφανίστηκαν στις ελληνικές διπλωματικές αρχές και άλλοι δύο Παλαιστίνιοι με κάποια σχέση με την Ελλάδα που θέλουν και αυτοί να φύγουν από την Γάζα.

Και ακόμα και άλλοι Παλαιστίνιοι που δεν έχουν καμία σχέση με Ελλάδα, ζητούν από τις ελληνικές αρχές να τους συμπεριλάβει σε αποστολή απομάκρυνσης από την κόλαση που ζουν.

***

Έλληνες πιλότοι έτοιμοι για την εκπαίδευση Ουκρανών αεροπόρων στα F-16

Η Ολλανδία έστειλε χθες τα πρώτα πέντε μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Ρουμανία, όπου θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων όπως ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές να αποστείλει Έλληνες εκπαιδευτές πιλότων F-16 για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίρ Ζελένσκι όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, είχε ζητήσει και Έλληνες εκπαιδευτές πιλότων, κάτι που δεσμεύθηκε να πράξει η χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης. Οι Έλληνες εκπαιδευτές θα εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς (μόλις τους ζητηθεί) στην Ολλανδία. Η εκπαίδευση θα διαρκέσειπερισσότερους από τρεις μήνες.

***

Με 150 κάμερες θωρακίζεται η Ακρόπολη

Μπορεί να υπήρξε αντιπαράθεση για τις κάμερες στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τη Δημαρχία της Αθήνας, αλλά δεν έγινε καμία συζήτηση για τις δεκάδες κάμερες που τοποθετούνται στην Ακρόπολη.

Κάπου 150 κάμερες επιπλέον έχει φροντίσει, όπως μαθαίνω, το υπουργείο Πολιτισμού να τοποθετήσει στον Ιερό Βράχο, αντικαθιστώντας μερικές από τις 35 παλαιάς κοπής που ήδη υπάρχουν και έχουν κριθεί ανεπαρκείς ή μη συμβατές με τη νέα τεχνολογία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι κίνδυνοι κλοπής είναι μεγάλοι, αφήστε που υπάρχουν επισκέπτες που επιχειρούν συχνά να πάρουν μαζί τους και ένα μικρό «σουβενίρ» από τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη του Ιερού Βράχου, κάτι βεβαίως που απαγορεύεται ρητώς.

Κάμερες όμως χωρίς κέντρο ελέγχου δεν αποδίδουν και έτσι μαζί με τις νέες κάμερες θα εγκατασταθεί και ένα κέντρο ελέγχου (control room), το οποίο θα λαμβάνει επί 24ωρου βάσεως όλα τα σήματα που θα αποστέλλουν ηλεκτρονικώς οι κάμερες.

***

Κάτι δεν πάει καλά στο Προ-Πο

Ότι κάτι δεν πάει καλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Αστυνομία, διαπιστώνεται με πολλαπλές αφορμές. Η τελευταία ήταν οι συγκεντρώσεις νεοναζιστών με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας δύο μελών της Χρυσής Αυγής προ δεκαετίας στο Νέο Ηράκλειο.

Εν όψει αυτών, συνελήφθησαν με το που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα κάποιες δεκάδες Ιταλοί νεοναζί και βγήκε διαταγή της ΓΑΔΑ, με την οποία απαγορεύτηκαν οι σχετικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια Αττικής την Τετάρτη.

Παρά ταύτα, και συγκεντρώσεις έγιναν και πολυπληθείς ήταν και από επεισόδια συνοδεύτηκαν. Διατάχθηκε φυσικά ΕΔΕ και καταλαβαίνουμε πού θα καταλήξει. Πολλή νευρικότητα και αμηχανία στην Κατεχάκη και πολλά εκείνα που θα πρέπει να αξιολογηθούν στο Μαξίμου, όταν έλθει η ώρα.

***

Σχολείο όμως δεν θα πάτε ξανά

Επί ποδός βρίσκεται ξανά το Υπουργείο Δικαιοσύνης αφού για άλλη μία φορά (τέταρτη το τελευταίο διάστημα) το νομοσχέδιο για μεταβολές στον Ποινικό Κώδικα βρίσκεται στο δρόμο για τη Βουλή. Η σχετική όμως νομοθετική πρωτοβουλία έχει, όπως μαθαίνω και τα… «αγκάθια» της.

Το πρώτο είναι τα η πρόθεση του Υπουργείου για πλήρη έκτιση των ποινών πάνω από 2 χρόνια. Αυτό σε ορίζοντα 4ετίας ίσως να δημιουργήσει, λένε , πρόβλημα χωρητικότητας των ήδη υπερπληθυσμένων ελληνικών φυλακών, που φιλοξενούν πάνω από 10.000 κρατούμενους αντί των 9.000 που θα διασφάλιζαν κάποια ορθή αναλογία κρατούμενου ανά 6 τουλάχιστον τετραγωνικά (το σημερινό είναι κοντά στα 3 τετραγωνικά).Βέβαια το θέμα αυτό λόγω της καθυστέρησης στην απονομή και της ποινικής δικαιοσύνης θα απασχολήσει όσους θα κυβερνούν τη χώρα μετά το 2027.

Αρα αυτή είναι προίκα των επόμενων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Γιατί φράγκα για φυλακές ακόμη και για άνοιγμα κλειστών αποπερατωμένων φυλακών δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται να υπάρξουν. Φαίνεται πολλοί στη Κυβέρνηση έχουν ξεχάσει τη προτροπή παλιού κοινοβουλευτικού της πάταξης που προέτρεπε αντί για σχολεία ας φτιάξουν και καμμιά φυλακή. Όταν δε του αντέτειναν ότι τα σχολεία είναι πιο απαραίτητα είχε πει απευθυνόμενος στους υπουργούς «Σχολείο όμως δε θα πάτε ξανά»!

***

Ο Σημίτης, η Γιάννα και το μήνυμα Κλίντον

Ανάμεσα στους επίσημους που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ήταν και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε να είναι παρόντες όλοι όσοι συνέβαλαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις δυο θητείες του και η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο. Ο κ. Σημίτης και η Γιάννα Αγγελοπούλου είχαν και μια μικρή ιδιωτική συνάντηση καθώς η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής «Αθήνα 2004» μεσολάβησε για να σταλεί το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μπιλ Κλίντον που προβλήθηκε στην εκδήλωση.

***

Ποια χώρα κέρδισε στον διαγωνισμό αρμάτων

Τα τελευταία χρόνια εκτός από την Σούδα, την Αλεξανδρούπολη και την Λάρισα, που έχουν χωρίς αμφιβολία την μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των συμμάχων μας, ήρθε να προστεθεί και το Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ» στην Ξάνθη, όπου διεξάγονται πολύ σημαντικές διεθνείς δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι και ο Διεθνής Διαγωνισμός Αρμάτων HELLENIC ARMY TANK CHALLENGE, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε θεσμό με την επιτυχή διεξαγωγή του και μάλιστα διεξάγεται αυτές τις μέρες με την συμμετοχή Μονάδων Τεθωρακισμένων της Ελλάδας και των Η.Π.Α., αλλά και 19 παρατηρητών τόσο Συμμαχικών χωρών όσο και φίλων και εταίρων της Ελλάδας. Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί για μία ακόμα φορά το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των Ελληνικών πληρωμάτων Αρμάτων σε διαγωνιστικό περιβάλλον, απέναντι στα αντίστοιχα πληρώματα των Η.Π.Α., και υπό ένα αυστηρό και απαιτητικό πλαίσιο αξιολόγησης. Για την ιστορία τα 2 τελευταία χρόνια τον τίτλο του καλύτερου πληρώματος κατέλαβε ελληνικό πλήρωμα.

***

Ο τελευταίος Πρόεδρος σε άσκηση ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Δένδια και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου διεξήχθη η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23», στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος», κοντά στα Λάβαρα και σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον ποταμό Εβρο.

Ήταν μια άσκηση, την οποία είχε να παρακολουθήσει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον καιρό που στο ανώτατο αξίωμα της χώρας ήταν ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος. Και να σκεφτείτε, κατά το Σύνταγμα ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά το τέλος της άσκησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απευθύνθηκε στα Τμήματα που πήραν μέρος, τους συνεχάρη και τόνισε πως «σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα των συνόρων μας και αναμετρώνται καθημερινά με την ιστορία, δίνοντας τον αγώνα τους σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας σε γη, ουρανό και θάλασσα».

***

Όταν ο Ζαμπέτας συνάντησε τη Νεολαία της ΝΔ

Τον χειμώνα του ’75 ο Ζαμπέτας γεμίζει με τις μελωδίες του και τη δωρική φωνή της Ελένης Ροδά, το υπόγειο του Stork στη Φιλελλήνων από όπου περνούν όλη η κοσμική Αθήνα, οι ζεν πρεμιέ, οι γόηδες της Φωκίωνος Νέγρη, της πλατείας Συντάγματος και του Κολωνακίου ενώ αρχίζουν να… ξεμυτούν και οι πρώτοι πολιτικοποιημένοι νεαροί, υπέρμαχοι της Μεταπολιτευτικής δημοκρατίας.

Μεταξύ αυτών που συγκροτούν τη νεοσύστατη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, ήταν οι Αναστάσης Παπαληγούρας, Βύρωνας Πολύδωρας, Άγγελος Μοσχονάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς και άλλοι .

Οι μεταξύ τους συζητήσεις στα υπό διαμόρφωση ακόμη όργανα είχαν κάποια διάρκεια, όχι βέβαια τόση όσο στα «ζυμωτήρια» της αριστεράς, αλλά τέλος πάντων μιλούσαν αρκετά. Καμμιά φορά μάλιστα έφευγαν από τα γραφεία τους και έβγαιναν να διασκεδάσουν, επιλέγοντας τις περισσότερες φορές τις πενιές του μαέστρου.

«Καλώς τους» φώναζε με τη γνωστή στωικότητα και τη βαριά Αθηναϊκή του προφορά ο Ζαμπέτας μόλις τους έβλεπε να κατεβαίνουν τις σκάλες, όπως έλεγε κινηματογραφικά η Καλούτα το «καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα» .

Το στιγμιότυπο το θυμήθηκε πρόσφατα η Ελένη Ροδά, στην εκδήλωση της «Παναθηναϊκής» για τη Μαριέττα Γιαννάκου. Φίλη από τότε με τους περισσότερους, αντάλλαξε ευχές μαζί τους στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής. Σημειώνω ότι η Ροδά εξακολουθεί να τραγουδά σε ιστορικό μιούζικ ρέστοραν του Παγκρατίου και να παίζει στο θέατρο, με το γνωστό – αναλλοίωτο – ηχόχρωμα.

***

Οι πιανίστες της πολιτικής

Κατά καιρούς και εντελώς τυχαία εμφανίστηκαν βουλευτές πιανίστες. Για παράδειγμα σε μια καλλιτεχνική εκδήλωση που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου (όταν ήταν Πρωθυπουργός), εμφανίστηκε στο πιάνο ο Ζουράρις και έπαιξε μελωδίες με τις Όλγα Γεροβασίλη και Θεανώ Φωτίου να σιγοτραγουδούν.

Η ΝΔ, τώρα που είναι εξουσία, φρόντισε ένας βουλευτής της να παίξει σε διεθνές ακροατήριο και όχι βεβαίως στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στο Μουσείο Ακρόπολης.

Ήταν η στιγμή που η Βουλή των Ελλήνων παρέθετε δείπνο στους γαλλόφωνους βουλευτές, από 25 χώρες, όταν ο Βασίλης Υψηλάντης, βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, που προέδρευε τις εκδήλωσης, κάθισε ξαφνικά στο πιάνο και έπαιξε τον «Μέτοικο» του αείμνηστου Ζωρζ Μουστακί, που είχαν τραγουδήσει η Μελίνα, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αντώνης Καλογιάννης και άλλοι.

Βεβαίως οι Γαλλόφωνοι ενθουσιάστηκαν, αλλά στην εκδήλωση υπήρχε και πιανίστρια μάλιστα διεθνούς φήμης, η Έλενα Ξυδιά, που εκτός από τη μουσική της είναι γνωστή για τη μοναδική της καμπάνια για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα ήθελε αυτή να παίξει τον «Μέτοικο», πλην όμως ο βουλευτής της ΝΔ είχε τα πρωτεία.

tovima.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ