Τα φαβορί για την ηγεσία της Δικαιοσύνης- Αποχωρούν 26 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί

Σε ριζική αναδιάταξη της ανθρωπογεωγραφίας στα Ανώτατα δικαστήρια της χώρας, κυρίως στον Άρειο Πάγο, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι με το μπαράζ των αποχωρήσεων και συμπληρώνεται φέτος λόγω συμπλήρωσης ορίου υπηρέτησης κορυφαίων δικαστικών λειτουργών, οδηγείται από τις 30 Ιουνίου η Δικαιοσύνη.

-Ενδεικτικά πέρυσι από την Ποινική και Πολιτική Δικαιοσύνη αποχώρησαν 8 αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, 14 αρεοπαγίτες και 8 αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου, 15 πρόεδροι Εφετών και 7 εισαγγελείς Εφετών και 2 εφέτες.

-Φέτος αποχωρούν από τον Άρειο Πάγο 22 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, προεξάρχοντος του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα. Φεύγουν επίσης λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου συνταγματικού προβλεπόμενου ορίου ηλικίας που είναι το 67ο (όσοι γεννήθηκαν το 1955) 5 αντεισαγγελείς, 5 αντιπρόεδροι και 11 αρεοπαγίτες.

-Από το Συμβούλιο Επικρατείας αποχωρούν συνολικά τέσσερις, ο πρόεδρός του Δημ. Σκαλτσούνης (στις 17 Ιουνίου διοργανώνεται στο ΣτΕ ειδική εκδήλωση για την αποχώρησή του), δύο αντιπρόεδροι και μια σύμβουλος Επικρατείας.

Συνολικά δηλαδή από τα Ανώτατα αποχωρούν 26 δικαστικοί λειτουργοί.

Άρειος Πάγος

Στον Άρειο Πάγο πέραν του κ. Πλιώτα αποχωρούν :

-Οι αντιπρόεδροι Μαρία Νικoλακέα, Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Γρηγόριoς Κoυτσoκώστας και Λoυκάς Μόρφης.

-Οι αρεοπαγίτες Κωvσταvτίvα Μαυρικoπoύλoυ, Θεόδωρoς Μαvτoύβαλoς, Πελαγία Ακάσoγλoυ, Κωvσταvτίvα Αλεβιζoπoύλoυ (ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Novartis), Αvαστασία Μoυζάκη, Άvvα Φωτoπoύλoυ-Iωάvvoυ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Μαρία Αvδρικoπoύλoυ, Ευστάθιoς Νίκας, Σoφία Πoλύζoυ-Θεoχαρίδη και Άννα Αγγελάτου-Βασιλείου.

-Οι αντεισαγγελείς ΑΠ Ευάγγελoς Ζαχαρής (το 2020 διερεύνησε τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις κατά τη δικαστική διερεύνηση της σκευωρίας της Novartis), Αvαστασία Δημητριάδoυ, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, Χαράλαμπoς Μωϋσίδης και Παναγιώτης Αθανασίου.

Ποιοί έρχονται

Την αντίθετη πορεία, της προαγωγής προς τον Άρειο Πάγο παίρνουν οι νέοι Αρεοπαγίτες:

Χρήστος Νάστας, Ζαφειρία- Χριστίνα Γαβριηλίδου, Τριανταφύλλη Δρακοπούλου, Γεώργιος Σχοινοχωρίτης, Ευτύχιος Νικόπουλος, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Κορνηλία Πανούτσου, Σταύρος Μαλαίνος, Χρυσούλα Πλατιά, Μαλαματένια Κουράκου, Βαρβάρα Πάπαρη, Παναγιώτα Γκουδη- Νινέ, Ελπίδα Σιμιτοπούλου, Μάριον- Μαρία Δερεχάνη, Αικατερίνη Χονδρορίζου, Λεωνίδας Χατζησταύρου.

Οι νέοι αντεισαγγελείς: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (που έχει χειριστεί πολλές σοβαρές δικογραφίες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη), Ελένη Καρκαμπούνα, Νίκη- Αναστασία Μουζάκη, Αννα Καλουτά, Περικλής Δράκος.

Φαβορί

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φαβορί είναι ο Iσίδωρoς Ντoγιάκoς. Ο έμπειρος αντεισαγγελέας ΑΠ είναι γνωστός από τις δεκάδες υποθέσεις που έχει χειριστεί αλλά κυρίως από την ανυποχώρητη στάση του την περίοδο της προεδρίας στον Άρειο Πάγο της Βασιλικής Θάνου, που του στοίχισε την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, στην οποία οι συνάδελφοί του πανηγυρικά είχαν εκλέξει εν μέσω μιας σφοδρής πολεμικής ατμόσφαιρας στη Δικαιοσύνη.

Στις 12 Νοεμβρίου 2018 από τύχη (ή κακό χειρισμό των τρομοκρατών) δεν εξερράγη η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μηχανάκι έξω από το σπίτι του. Έχει ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της Χρυσής Αυγής. Αν επιλεγεί ο κ. Ντιογιάκος, η θητεία του θα είναι μονοετής (αποχωρεί το 2023).

Συζητείται επίσης εντόνως το όνομα της Γεωργίας Αδειλίvη (αποχωρεί το 2025), ενός από τα πρόσωπα που θεωρούνται εξαιρετικά έμπειρα στον χώρο της Δικαιοσύνης, με εξαιρετικό έργο και στο θέμα των ανηλίκων.

Το ερώτημα όμως είναι αν θα επιλεγεί πρόσωπο από τον εισαγγελικό κλάδο (ορθία) ή τον δικαστικό κλάδο (καθήμενη δικαιοσύνη), κάτι που αποτελεί “κόκκινο πανί” για την Ένωση Εισαγγελέων. Στην περίπτωση αυτή φαβορί προβάλλουν οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Χρήστoς Τζαvερρίκoς (αποχωρεί το 2023) και Γεώργιoς Χριστoδoύλoυ (αποχωρεί το 2024).

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων (επιλέγονται επίσης με διαδικασία που περνάει από τη Βουλή με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου) υποψήφιες προς προαγωγή είναι οι αρεοπαγίτες Βασιλική Ηλιoπoύλoυ, Ελέvη Φραγκάκη (αποχωρεί το 2024) Αvθή Γκάμαρη, Ζαμπέτα Στράτα, Πηvελόπη Παρτσαλίδoυ-Κoμvηvoύ, Μαρία Κoυβίδoυ, Όλγα Σχετάκη-Μπovάτoυ (όλες αποχωρούν το ερχόμενο έτος, εκτός της κυρίας Φραγκάκη που αποχωρεί το 2024) και ο Γεώργιoς Κόκκoρης (αποχωρεί και αυτός το 2023).

Συμβούλιο της Επικρατείας

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρεί ο πρόεδρος του Δημήτρης Σκαλτσούνης, μετά από θητεία ενός έτους.

Αποχωρούν επίσης:

-οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Αικατερίνη Χριστοφορίδου,

-η σύμβουλος Επικρατείας Αγάπη Γαλενιανού-Χαλκιαδάκη.

Φαβορί για τη θέση του προέδρου, είναι οι αντιπρόεδροι Ευαγγελία Νίκα (που φέρεται να επικρατέστερη) και Μιχάλης Πικραμένος, ενώ έχουν ακουστεί επίσης οι αντιπρόεδροι Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου.

Η κα Νίκα αποχωρεί το 2024, ο κ. Πικραμένος το 2027, η κα Χρυσικοπούλου το 2025 και η κα Κωνσταντινίδου το 2024. Όμως, αν προαχθεί ο κ. Πικραμμένος θα αποχωρήσει το 2026, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου στη θέση του προέδρου του ΣτΕ που είναι η τετραετία.

Για την κάλυψη των θέσεων των αντιπροέδρων στο ΣτΕ υποψήφιοι είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Παναγιώτα Καρλή, Διομήδης Κυριλλόπουλος και Βασίλειος Αραβαντινός.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ