Πόσα παραπάνω χρήματα δικαιούνται όσοι εργάζονται από το σπίτι

Επί τάπητος έχει θέσει η κυβέρνηση τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας με κεντρικό άξονα την αύξηση ποσοστού των εργαζομένων που θα είναι σε τηλεργασία.

Η τηλεργασία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες των νέων μέτρων που αναμένεται να ισχύσουν από τη νέα χρονιά και που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, όσοι εργαζόμενοι κληθούν να εργαστούν από το σπίτι τους και να χρησιμοποιήσουν δικό τους εξοπλισμό, δικαιούνται επιπλέον ποσό ως αποζημίωση από τους εργοδότες τους.

Τηλεργασία: Τι ορίζεται από το υπουργείο Εργασίας για την κάλυψη των δαπανών

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας το ελάχιστο ποσό ορίζεται σε μηνιαία βάση ως εξής, κατά περίπτωση:

  • Ως ελάχιστο μηνιαίο κόστος χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας ορίζεται το ποσό των 13 ευρώ.
  • Ως ελάχιστο κόστος επικοινωνιών ορίζεται το ποσό των 10 ευρώ.
  • Ως ελάχιστο κόστος συντήρησης του εξοπλισμού ορίζεται το ποσό των 5 ευρώ.

Το ποσό για τις επικοινωνίες δεν καταβάλλεται, σε περίπτωση που ο εργοδότης καλύπτει το σχετικό κόστος απευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου -κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Το ποσό για το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού δεν καταβάλλεται, σε περίπτωση που η τηλεργασία παρέχεται με εξοπλισμό που παρέχει ο εργοδότης.

Σε περίπτωση που η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από είκοσι δύο (22) ημέρες ανά μήνα, λόγω παροχής της εργασίας στο χώρο του εργοδότη, άδειας, απεργίας κ.λπ., καταβάλλεται το ένα εικοστό δεύτερο (1/22) των δαπανών, που ισχύουν κατά περίπτωση, ανά ημέρα εργασίας.

Τέλος, η καταβολή της αποζημίωσης γίνεται στον λογαριασμό μισθοδοσίας του εργαζομένου, με χωριστή κατάθεση σε σχέση με τις μηνιαίες αποδοχές, και αιτιολογία: «καταβολή δαπανών τηλεργασίας». Η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ