Παρουσίαση της πορείας του έργου «Αστυπάλαια: το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης παρουσίασε, σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, στην Αστυπάλαια, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα σημεία-ορόσημο στην εξέλιξη του έργου της μεταμόρφωσης της Αστυπάλαιας στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» της Μεσογείου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης παρουσίασε, σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, στην Αστυπάλαια, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα σημεία-ορόσημο στην εξέλιξη του έργου της μεταμόρφωσης της Αστυπάλαιας στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» της Μεσογείου.

 

Εμβληματικό έργο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και του κ. Φραγκογιάννη προσωπικά, και το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του εγχώριου δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα και με την υποστήριξη του Ομίλου Volkswagen.

 

Το έργο τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων, παγκοσμίως, τόσο στην καινοτομία όσο και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης ενώ παρουσιάστηκε ως πρότυπο, στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη (COP26), τον περασμένο Νοέμβριο 2021.

 

Στη σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα βήματα που έχουν γίνει, από τον περασμένο Ιούνιο (2021) μέχρι σήμερα, σε κάθε έναν από τους 4 πυλώνες του έργου, δηλαδή α) ηλεκτροκίνηση οχημάτων, β) έξυπνη κινητικότητα, γ) φόρτιση και ενέργεια και δ) αυτόνομη οδήγηση.

 

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η παράδοση νέου ηλεκτρικού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας της Αστυπάλαιας, δωρεά του Ομίλου Volkswagen, παρουσιάστηκαν οι νέες υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία “AstyBus”, με μεγάλο χορηγό την Alpha Bank, ανακοινώθηκε η δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι τη λειτουργία, σε επόμενη φάση, υβριδικού σταθμού που θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες γεννήτριες ντίζελ και τέλος έγινε η πρώτη παγκόσμια οδηγική παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού μίνι-βαν της Volkswagen, ID.Buzz.

 

Στην εκδήλωση και τις παρουσιάσεις συμμετείχαν, κατά αρμοδιότητα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς επίσης ο Δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ‘K2’ Νίκος Μπόνης. Τον Υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής.

 

Παρόντες στην εκδήλωση και με ενεργό συμμετοχή στις παρουσιάσεις, και οι βασικοί υποστηρικτές και μεγάλοι χορηγοί του έργου, ο Πρόεδρος του Ομίλου Volkswagen Dr. Herbert Diess, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου, καθώς επίσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kosmocar Στίβεν Σύρτης. Τέλος, συμμετείχαν και εκπρόσωποι – χορηγοί της σημερινής εκδήλωσης, από τον ΔΕΔΔΗΕ, την Enterprise Greece, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρίας Sky Express Γιάννης Γρύλλος.

 

Ο Υφυπουργός κ Φραγκογιάννης εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση για τη μέχρι σήμερα πορεία του φιλόδοξου αυτού έργου και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τον επαγγελματισμό και τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν για την επιτυχία του. «Στο έργο της Αστυπάλαιας αποτυπώνονται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας του σήμερα, το πώς δηλαδή ο παραδοσιακός φυσικός πλούτος και το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μπορούν, με τη στήριξη μιας πολιτικής ηγεσίας που κοιτάζει στο μέλλον και τις προκλήσεις του, με ανοιχτή ματιά και με όραμα, να φέρουν τη χώρα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Είμαι πολύ υπερήφανος για όσα έχουμε καταφέρει, μέχρι στιγμής, για τους πολίτες της Αστυπάλαιας και για όλους του Έλληνες, ειδικά σε μια περίοδο που η ανάγκη απεξάρτησης από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας έχει καταστεί ακόμα πιο επείγουσα και επιτακτική, παγκοσμίως. Ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους τους υποστηρικτές της προσπάθειας, στην κυβέρνηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον επιχειρηματικό κόσμο και στους πολίτες που τολμούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Φραγκογιάννης μετά το πέρας της εκδήλωσης.

 

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen Dr Herbert Diess, επεσήμανε: «Η συζήτηση για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αποκτήσει νέα δυναμική στην Ευρώπη. Ο όμιλος Volkswagen αποτελεί μοχλό αλλαγής, που οδηγεί τη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη. Εδώ στην Αστυπάλαια, εισάγουμε νέες υπηρεσίες κίνησης/κινητικότητας ως το επόμενο βήμα προς το μέλλον των μεταφορών. Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το έργο να προχωρά και τους ανθρώπους να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Αυτό αποδεικνύει ότι η γρήγορη μετάβαση προς την πράσινη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια είναι εφικτή, όταν επιχειρήσεις και κυβερνήσεις συνεργάζονται και συμπορεύονται».

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ