Παρέμβαση Ντογιάκου για τo όργιο οικοδομικής αυθαιρεσίας στη Μύκονο

Μετά το πλήθος των δημοσιευμάτων σχετικά με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη Μύκονο, τα οποία «αποτυπώνουν» τη δράση μιας μαφίας που λυμαίνεται το νησί, ο κ. Ντογιάκος παρήγγειλε στον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου να ξεκινήσει άμεσα έρευνα, αρχίζοντας πρώτα από πασίγνωστα κέντρα διασκέδασης, όπως είναι το Alemagou, ο Σκορπιός και το Sea Satin.

Κάνοντας λόγο για «θλιβερή εικόνα», η οποία πρέπει «να εκλείψει το συντομότερο δυνατόν και ολοκληρωτικά», ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τον εισαγγελέα να ξεκινήσει… εφόδους στο νησί για να μπει «φρένο» στο όργιο της παρανομίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντογιάκος στην εγκύκλιό του: «Είναι απαράδεκτο σε διάφορες περιοχές της Μυκόνου, εντός και εκτός του ιστού αυτής, να υπάρχουν κραυγαλέα μνημεία οικοδομικής αυθαιρεσίας και παρανομίας, με απόλυτη καταπάτηση κυρίως των πολεοδομικών διατάξεων και πλήρη καταρράκωση του κύρους της Πολιτείας, τα οποία μόνο οργή και απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν, και από την άλλη πλευρά τα αρμόδια για την πάταξη του εγκλήματος και την εφαρμογή και επιβολή του νόμου όργανα, κατά την πλέον επιεική εκτίμηση, να υπνώττουν ή να αδυνατούν να επέμβουν».

Συνεχίζοντας ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, με σκληρή γλώσσα επισημαίνει: «Δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε αρμόδιος να παραβλέπει και να αδρανεί σε περιπτώσεις για τις οποίες η τοπική κοινωνία βοά, όπως, ενδεικτικά, εκείνες στη Χώρα της Μυκόνου (εστιατόριο-μπαρ Sea Satin, όπου γίνονται παράνομες οικοδομικές εργασίες κατά πλήρη παραβίαση των σημάτων διακοπής εργασιών ή παράνομες εκσκαφές στο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας Φιλιππή), στον Πάνορμο (PRINCIPOTE DE MYKONOS, όπου γίνονται παράνομες κατασκευές χωρίς καμία απολύτως άδεια), στη Φτελιά (ALEMAGOU, όπου γίνονται παράνομες εργασίες κατασκευής ελικοδρομίου, ενώ είναι αποκλεισμένη η πρόσβαση στην παραλία λουομένων εκτός καταστήματος) και στην Ψαρού, όπου τα μπαρ έχουν ορθώσει ενιαίο τείχος που εμποδίζει την πρόσβαση των λουομένων στη θάλασσα, ενώ δεν υπάρχει και ο προβλεπόμενος από τον νόμο χώρος για ελεύθερους λουομένους. Επίσης, αυθαίρετο κτίσμα μεταξύ Ψαρού και Paradise, χωρίς καμία απολύτως άδεια, και στον Καφέ Κάβο (SCORPIOS), όπου γίνονται παράνομες εκσκαφές σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί κόκκινη ζώνη, που σημαίνει απόλυτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Μάλιστα, ο κ. Ντογιάκος δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε «γνωστό σε όλους» τοπικό εργολάβο, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει, «συνδράμει ουσιαστικά στην ανέγερση παράνομων κτισμάτων και εγκαταστάσεων, ημέρα και νύχτα, χωρίς όμως ούτε καν να ενοχλείται από οποιοδήποτε αρμόδιο όργανο».

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει λόγο για «θλιβερή εικόνα που πρέπει να εκλείψει το συντομότερο», ενώ διερωτάται «πώς είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί σοβαρά η εγκληματικότητα, όταν το Α.Τ. Μυκόνου στερείται μόνιμου διοικητή και διοικείται από προσωρινούς διοικητές, οι οποίοι υπηρετούν εκ περιτροπής και εναλλάσσονται ανά δεκαπενθήμερο;»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντογιάκος ζητεί από τον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου να ξεκινήσει έρευνα για τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις αλλά και για όσες ενδέχεται να προκύψουν. «Είναι όμως προφανές, σημειώνει, «ότι, για να περατωθεί επιτυχώς η αρχόμενη προσπάθεια αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στην περιοχή της Μυκόνου και να αποδώσει καρπούς, απαιτείται συντονισμένη δράση και άμεση εποπτεία των πάσης φύσεως ενεργειών των ανακριτικών οργάνων που αρμοδίως θα εμπλακούν στις έρευνες». Για τον λόγο αυτόν ζητεί από τον συνάδελφό του να ασκήσει «προσωπικά την εποπτεία και τον συντονισμό» των ερευνών σε συνεργασία με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της περιφέρειάς του, αλλά και να προβαίνει σε εφόδους στο νησί, «οι οποίες κρίνονται χρήσιμες και αναγκαίες, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον συντομότερο δυνατό χρόνο». Τέλος, ο κ. Ντογιάκος ζητεί γραπτή ενημέρωση από τον εισαγγελικό λειτουργό για κάθε ενέργειά του και τα αποτελέσματά τους μία φορά κάθε μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ