Παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής διώξεως για παράβαση καθήκοντος σε πρώην λιμενάρχη της Ρόδου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ – ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

 

Την άσκηση ποινικών διώξεων για παράβαση καθήκοντος σε πρώην λιμενάρχη της Ρόδου και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό σε έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης θαλάσσιων σπορ παρήγγειλε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου η Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου.

Η Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου έκανε δεκτή τυπικώς και ουσιαστικώς την προσφυγή που άσκησαν πέντε κάτοικοι της Ρόδου κατά διατάξεως της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών με την οποία απορρίφθηκαν κατ’ άρθρο 51 του ΚΠΔ, 4 μηνυτήριες αναφορές τους κατά των ανωτέρω και παρήγγειλε αρμοδίως την άσκηση ποινικής δίωξης για τις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι είναι κύριοι, νομείς και κάτοχοι παράκτιων ακινήτων μετά των οικοδομών τους στη Νότια Ρόδο και ότι την 7η Μάϊου 2021, διαπίστωσαν ότι στην παραλία της περιοχής τους, εντός της ζώνης του αιγιαλού, έμπροσθεν των ανωτέρω ιδιοκτησιών τους, ξεκίνησαν εργασίες ανέγερσης μίας αυθαίρετης μεταλλικής κατασκευής καλυπτόμενης περιμετρικά και επί της οροφής με ξύλο και ξύλινης κατασκευής τύπου πέργκολας καλυπτόμενη από πανί σκίασης και φύλλα φοίνικα, χωρίς αναρτημένη πινακίδα με την απαραίτητη άδεια από την Πολεοδομία, ή οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή.

Ότι για να μην προχωρήσει η αυθαίρετη και παράνομη αυτή κατασκευή μπροστά από τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις τους και εντός της ζώνης του αιγιαλού και της παραλίας, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή τους με την λειτουργία επιχείρησης θαλάσσιων σπορ, θα καθιστούσε απαγορευτική την απρόσκοπτη χρήση της παραλίας και θα υποβάθμιζε την ποιότητα της ζωής τους και την αξία των περιουσιών τους, θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές.

Για τον λόγο αυτό απέστειλαν την από 12 Μαΐου 2021 εξώδικη όχληση προς το Λιμεναρχείο Λίνδου, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, το Αστυνομικό Τμήμα Γενναδίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο της Ρόδου και την Κτηματική Υπηρεσία Δωδ/σου, με την οποία γνωστοποίησαν στις παραπάνω αρχές την παράνομη αυτή πράξη και καλούσαν τις ανωτέρω υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην περιοχή.

Καλούσαν δε, τον λιμενάρχη λόγω της ιδιότητάς του και αρμόδιο για την έκδοση αδειών, για την τήρηση των προϋποθέσεων βάσει των οποίων εκδίδονται, καθώς και υπεύθυνο και για την επιτήρηση της περιοχής, να ενεργήσει τις απαιτούμενες ενέργειες εντός των αρμοδιοτήτων.

Ισχυρίζονται ότι παρά την κοινοποίηση της παραπάνω εξώδικης καταγγελίας, ο δεύτερος εγκαλούμενος ουδέν έπραξε και στην πορεία παρά τις εξώδικες διαμαρτυρίες τους εξέδωσε άδειας εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής με βάση την ύπαρξη σημείου θαλάσσιου χώρου/στίγματος (δηλαδή οριοθετημένου σημείου εντός των υδάτων).

Η Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου έκρινε πως από τα στοιχεία της δικογραφίας και δη από τα έγγραφα που έχουν συνταχθεί από δημόσιες υπηρεσίες και έχουν επισυναφθεί στη δικογραφία και δη από έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων επιβεβαιώνονται απολύτως οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων περί αυθαιρέτων κατασκευών στο χώρο του αιγιαλού από τον πρώτο εγκαλούμενο, ότι οι προσφεύγοντες αν και είχαν ενημερώσει ήδη από 12-5-2021 τον δεύτερο εγκαλούμενο για τις παράνομες κατασκευές του πρώτου, αυτός στις 7-6-2021 χορήγησε κατά παράβαση των νομίμων καθηκόντων του άδεια εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής στον δεύτερο εγκαλούμενο με σκοπό να τον ωφελήσει, αφού ο τελευταίος με την ως άνω άδεια μπορούσε απρόσκοπτα να λειτουργήσει την επιχείρησή του και να αποκομίσει κέρδη, αν και ήδη από 26-5- 2021 είχε αποσταλεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου σήμα από το Α.Τ. Νότιας Ρόδου, με το γνωστοποιούνταν οι παράνομες πράξεις του που συνίσταντο στην αυθαίρετη τοποθέτηση.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Εριέττα Βενετσιάνου και Γιώργος Μαυρομάτης.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ