«Κλείδωσε» η νέα διετής κλαδική σύμβαση για τους εργαζομένους στον τουρισμό

«Κλείδωσε» η νέα διετής κλαδική σύμβαση για τους εργαζομένους στον τουρισμό, βάσει της οποίας προβλέπονται αυξήσεις στους μισθούς περισσότερων από 160.000 συνολικά απασχολούμενων.

Γράφει η Εύα Οικονομάκη (www.tourismtoday.gr )

Βάσει της νέας κλαδικής σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), προβλέπονται αυξήσεις στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο 10,5% για τη διετία 2023-2024.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση 5,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Σε σχέση με το 10ωρο απασχόλησης, δεν υπάρχει συμφωνία χρήσης του, ωστόσο, διατηρείται το δικαίωμα 6ης και 7ης ημέρας εργασίας από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Οκτωβρίου, εφόσον τα ξενοδοχεία καταγράφουν πληρότητα από 70% και πάνω, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Επιπλέον, με τους όρους της νέας κλαδικής σύμβασης θα αμείβονται, πέραν από τους περίπου 140.000 εργαζομένους στον τουρισμό, και άλλοι 20.000 απασχολούμενοι στον κλάδο που προέρχονται από εργολαβικά γραφεία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, παραμένουν χωρίς αλλαγές όλα τα επιδόματα που καταβάλλονται και δεν αυξάνονται οι παρακρατήσεις για το επίδομα στέγασης από 7% σε 10%, ούτε και για το επίδομα σίτισης από 2% στο 5%.

Διαβάστε ακόμη

Γράψτε το σχόλιο σας

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ