Το Κτηματολόγιο Ρόδου βρίσκεται από τον Ιανουάριο υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας του. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν ανακοινωθεί και υλοποιούνται σήμερα διάφορα μέτρα, όπως είχε παρουσιάσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε επίσκεψή του στη Ρόδο. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες μετά, η πρόοδος παραμένει αργή, καθώς οι διαδικασίες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.
Οι διαπιστώσεις του Βασίλη Περίδη
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλης Περίδης, επισκέπτεται συχνά το Κτηματολόγιο και διαπιστώνει ότι, παρά την έναρξη διαφόρων διαδικασιών, η ολοκλήρωσή τους καθυστερεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προσωπικό αριθμεί 33 άτομα, έχουν τοποθετηθεί 17 υπολογιστές και είναι έτοιμη η προγραμματική σύμβαση για τη μεταγραφή των 40.000 εκκρεμών υποθέσεων. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, ώστε δικηγόροι με αμοιβή να αναλάβουν τη διεκπεραίωση των μεταγραφών.
Σημαντική είναι η έναρξη έκδοσης πιστοποιητικών, με περίπου 2.160 αιτήσεις να έχουν υποβληθεί. Από αυτές, έχουν ελεγχθεί 1.100, διεκπεραιωθεί 419 και παραληφθεί 223, ενώ εκκρεμούν ακόμη 77. Ωστόσο, η διαδικασία εξακολουθεί να παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργικό.
Τα προβλήματα στην ψηφιοποίηση και τη λειτουργία της πλατφόρμας
Ο κ. Περίδης επισημαίνει ότι οι βελτιώσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά παραμένουν σημαντικές ελλείψεις. Ο έλεγχος των ακινήτων δεν έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να ελέγχουν πράξεις χειροκίνητα, αντί μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος. Παρά τις διαβεβαιώσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας, το σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο.
Αναφορικά με την ψηφιοποίηση του αρχείου, αυτή δεν έχει ξεκινήσει, καθώς η διαδικασία ανάληψης του έργου από τον ανάδοχο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αναμένεται τον Απρίλιο, ώστε να προχωρήσει η ψηφιοποίηση εντός του 2025, όπως προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι επόμενες κινήσεις και οι ανησυχίες των δικηγόρων
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου υπογραμμίζει ότι το προσωπικό καταβάλλει προσπάθειες να εκπαιδευτεί και να εξοικειωθεί με το νέο σύστημα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 17 μόνιμοι υπάλληλοι, 10 εργαζόμενοι με σύμβαση, 3 άτομα από τον Δικηγορικό Σύλλογο και 4 μηχανικοί με σύμβαση.
«Θα θέλαμε η διαδικασία να προχωρήσει γρηγορότερα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών και να διευκολυνθεί το έργο μας. Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες, επισημαίνουμε παραλείψεις και προτείνουμε βελτιώσεις», δηλώνει ο κ. Περίδης.
Όσον αφορά τη μετάπτωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο, αυτή θα ολοκληρωθεί μόνο όταν καταχωρηθούν όλες οι εκκρεμείς πράξεις. Ο Δικηγορικός Σύλλογος παρεμβαίνει διαρκώς και ελπίζει σε σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Ωστόσο, τονίζει ότι το σύστημα δεν ήταν έτοιμο για άμεση λειτουργία, αλλά έπρεπε να προχωρήσει λόγω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία πρέπει να απορροφηθούν εντός του 2025.