Οηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα πρόκειται να μιλήσει σήμερα Παρασκευή δημοσίως για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία στη Δύση για το μήνυμα που θα εκπέμψει και για το αν μετά από αυτό η σιιτική οργάνωση συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τα χτυπήματα ή αν προβεί ακόμα και σε μικρής έκτασης χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς διαθέτει ισχυρότερη δομή και είναι καλύτερα οργανωμένη από την αντίστοιχη Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ  είναι ο πιο στενός από τους συμμάχους του Ιράν στον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης», ο οποίος περιλαμβάνει την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς, ιρακινές πολιτοφυλακές και άλλους.

Ο Χασάν Νασράλα έχει στη διάθεσή του 100.000 μαχητές, 100.000 ρουκέτες, κάποιες από αυτές με εμβέλεια που καλύπτει όλη την ισραηλινή επικράτεια. Πυραύλους ακριβείας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και αντιαεροπορικές και αντιαρματικές ρουκέτες και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Πάνω από 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν χθες

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, πάνω από 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά ισραηλινών θέσεων χθες από την Χαμάς και Χεζμπολάχ, με τις ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης να αναφέρουν ότι από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι στην Κιριάτ Σμόνα.

Σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση, ένα κτίριο χτυπήθηκε και πολλά αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

«Η Χεζμπολάχ δεν είναι έτοιμη για επίθεση στο Ισραήλ»

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά και η βία κλιμακώνεται στα σύνορα με τον Λίβανο, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, όπως και οι Ισραηλινοί» ανησυχούν, είπε ο Κίρμπι. «Όμως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος», πρόσθεσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ιδέα να γίνουν κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους. Οποιαδήποτε τέτοια προσωρινή παύση ωστόσο δεν θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να αμύνεται, είπε ο Κίρμπι. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την ιδέα εφαρμογής όσων παύσεων χρειαστούν για να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια και να βγάζουμε έξω με ασφάλεια τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ομήρων», εξήγησε.

Έκκληση για εκεχειρία

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έκαναν έκκληση νωρίτερα για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι τελειώνει ο χρόνος για τους Παλαιστίνιους αμάχους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας».

Το Ισραήλ τονίζει ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν τη Χαμάς και όχι τους αμάχους, τους οποίους χρησιμοποιεί η οργάνωση ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», είπε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της πόλης της Γάζας», τονίζοντας ότι «δεν είναι στο τραπέζι» η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός.

tovima.gr