«Ενεργό» από την 1η Ιανουαρίου το «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας – Ο big brother θα «σαρώνει» τα πάντα

Και με την «βούλα» του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «πιάνει δουλειά» από την 1 η Γενάρη, ο νέος big brother της Εφορίας: Βάσει σχετικής εγκυκλίου, ενεργοποιείται νέα ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα «σαρώνει» καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές, ρέπος, αμοιβαία κεφάλαια, θυρίδες, κ.ά. προκειμένου να αντλεί πληροφορίες για λογαριασμό των ελεγκτικών αρχών. Πρόκειται για το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» (BANCAPP) που κάνει πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, λοιπόν και όπως προβλέπει σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ενεργοποιείται το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το νέο «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας, το οποίο θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, έναντι του οποίου δεν θα ισχύει κανένα τραπεζικό και επαγγελματικό απόρρητο.

 Άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον big brother της Εφορίας

Τα στοιχεία που θα αντλούνται από τον big brother των ελεγκτικών αρχών θα συσχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων και αναλόγως των ευρημάτων, οι Αρχές θα καλούν τους φορολογούμενους για εξηγήσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος -μεταξύ άλλων- το BANCAPP σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, επιταχύνει τη διαδικασία του ελέγχου, προσδιορίζοντας την φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, για κάθε ελεγχόμενο ΑΦΜ.

Τα αιτήματα άρσης αφορούν σε κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που τηρούνται στα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου, καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των αρχών και υπηρεσιών του δημοσίου. Για την υποβολή αιτήματος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με ευθύνη του Προϊσταμένου της εκάστοτε υπηρεσίας. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται μέσω του συστήματος δύναται να ανατρέχουν στην τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία υποβολής κάθε αιτήματος παροχής πληροφοριών προς το BANCAPP.

Από πού θα αντλεί στοιχεία το νέο σύστημα

Η νέα εφαρμογή θα είναι online και θα αντλεί στοιχεία από τις τράπεζες και τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας. Επίσης, το νέο σύστημα ελέγχου των καταθέσεων θα έχει πρόσβαση και θα αντλεί στοιχεία για φορολογούμενους και από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΑΕ. Μέσω του Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» (BANCAPP) θα συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS.

 Ποια στοιχεία θα αντλεί ο νέος big brother

Ποια στοιχεία όμως θα αντλεί η Εφορία από τις τράπεζες; Το BANCAPP θαμπορεί να συλλέγει από τα τραπεζικά και λοιπά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, στοιχεία που αφορούν:

 Καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

 Καταθετικούς λογαριασμούς προθεσμιακούς.

 Χορηγητικούς λογαριασμούς.

 Επενδυτικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν παντός τύπουχαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα,
παράγωγα, Repos κ.λπ.)

 Πιστωτικές κάρτες.

 Τραπεζικές Θυρίδες.

 Λογαριασμούς Πληρωμών.

 Προπληρωμένες κάρτες (prepaid).

 Ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Ως ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του Ο.Π.Σ ορίζεται η
1/1/2024.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ