Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ο Ανδρουλάκης σάρωσε σε Κρήτη και Μακεδονία, ο Γιώργος σε Αχαΐα και ο Λοβέρδος σε Αττική

Δείτε τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι – Εκκρεμούν τα αποτελέσματα από κάποια εκλογικά κέντρα – Οι κινήσεις των επιτελείων Ανδρουλάκη και Παπανδρέου – Η συζήτηση για ντιμπέιτ ενόψει του δεύτερου γύρου

Με ένα σαφές προβάδισμα οδηγείται στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Και οι δύο έστειλαν μήνυμα για την επόμενη Κυριακή με τον ευρωβουλευτή και νικητή του α’ γύρου να τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 267.967 άνθρωποι προσήλθαν στις κάλπες σε Ελλάδα και εξωτερικό για να ψηφίσουν, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής και δίνοντας ένα νέο έναυσμα στο Κίνημα Αλλαγής. Μετά από αρκετό καιρό, η Χ. Τρικούπη γέμισε με χαμόγελα και αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα της παράταξης.

Μέχρι στιγμής και ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα από κάποια εκλογικά κέντρα, στο 91,77% της ενσωμάτωσης και σε σύνολο 245.921 ψηφισάντων από 771 εκλογικά κέντρο (σύνολο 841), ο Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνει ποσοστό που αγγίζει το 37% και πιο συγκεκριμένα 36,96%. Έλαβε 90.250 ψήφους.

Στην δεύτερη θέση, ο Γιώργος Παπανδρέου καταγράφει 27,82% λαμβάνοντας 67.938 ψήφους. Στην τρίτη θέση, ο Ανδρέας Λοβέρδος με ποσοστό 26,03% με 63.553 ψήφους. Ακολουθούν ο Παύλος Χρηστίδης με 3,25% και 7.930 ψήφους, ο Παύλος Γερουλάνος με 2,98% και 7274 ψήφους και τέλος με πολύ μικρή διαφορά, ο Χάρης Καστανίδης στο 2.96% και 7.233 ψήφους.

Τα υψηλότερα ποσοστά του ο Νίκος Ανδρουλάκης τα κατέγραψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Μάλιστα, μιλώντας με στενούς συνεργάτες δεν έκρυψε την συγκίνηση του αλλά και την αγάπη του για το αγαπημένο του νησί. Ιδιαίτερα υψηλά ήταν και τα ποσοστά στην Μακεδονία, με μια σημαντική άνοδος συγκριτικά με το ’17. Υψηλά ποσοστά κατέγραψε και σε άλλες περιοχές όπως την Θεσσαλία αλλά και τα νησιά. Και στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στις Βρυξέλλες, είχε επίσης προβάδισμα συγκριτικά με τους συνυποψηφίους του.

Στον τόπο καταγωγής του από την άλλη, την Αχαΐα αλλά και στην Αθήνα βγήκε κερδισμένος ο πρώην πρωθυπουργός ενώ στην Αττική, τα μεγαλύτερα ποσοστά κατέγραψε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Καθαρή νίκη Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ – Στον β’ γύρο με Παπανδρέου, τα μηνύματα της κάλπης

Ισχυρή εντολή, που θα σφυρηλατήσει την ενότητα και θα λειτουργήσει ως το ιδανικό άλμα από το βατήρα εκκίνησης για την ανανέωση της παράταξης, αναμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης από την μάχη του δεύτερου γύρου στο Κίνημα Αλλαγής.

Με το 90% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ είναι πλέον σχεδόν τελικό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,6% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,6%. Οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δείτε τα ποσοστά των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ ανά περιφέρεια: 61,3% ο Ανδρουλάκης στην Κρήτη, πρωτιά Λοβέρδου στην Αττική

Ο νικητής της χθεσινής, κρίσιμης αναμέτρησης για την πορεία του ΚΙΝΑΛ, ξεκινώντας με τη δύναμη και τη δυναμική της μεγάλης συμμετοχής στις κάλπες, φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει με την ίδια σαφή στρατηγική και μεθοδικότητα στην κατεύθυνση «αλλαγής σελίδας».

Θέλει -και το επεσήμανε με αφορμή την πρώτη δήλωσή του για το αποτέλεσμα της 5ης Δεκέμβρη- να απευθυνθεί στη βάση της παράταξης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σχέδια για την «επόμενη μέρα», που έχουν ως προτεραιότητα την πολιτική αυτονομία του «ΠΑΣΟΚ που επιστρέφει». Χωρίς καμία αναφορά στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να αξιοποιήσει τα μηνύματα της κάλπης για τα επόμενα αναγκαία βήματα, τα οποία και θα αρχίσει να αποκαλύπτει καθοδόν, προς το δεύτερο γύρο. Παρότι ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι το παιχνίδι θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει μέχρι τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής, εντούτοις ο κ. Ανδρουλάκης πορεύεται διαμηνύοντας επί της ουσίας ότι η μάχη κορυφής έχει ήδη κριθεί κι ότι το στοίχημα που ανοίγεται μπροστά του είναι να αποκτήσει ξανά η παράταξη με τον ίδιο στο τιμόνι τη δυνατότητα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές.

https://www.tvopen.gr/watch/96255/kinaloiprotesdhloseistoynikoyandroylakh

 

Το κάλεσμά του απευθύνεται κυρίως προς τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες της πολύ μαζικής διαδικασίας- δηλαδή στην εντολή της βάσης που, όπως είχε πει ουκ ολίγες φορές κατά την διάρκεια της προεκλογική περιόδου, θα αποτελέσει τη δική του δέσμευση για «ανανέωση και όχι για ανακύκλωση». Αυτό είναι και το βασικό του σύνθημα για την μάχη της προσεχούς Κυριακής απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό- έναν από τους «συνυποψηφίους του» που έσπευσε να ευχαριστήσει για την αναμέτρηση με πολιτικό πολιτισμό.

Είναι πασιφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει συμμαχίες προς τον δεύτερο γύρο- όχι όμως απαραίτητα και δηλώσεις στήριξης της πρότασής του είτε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, είτε από τους κ.κ. Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη. Στελέχη που στήριξαν την μακροχρόνια διαδρομή του στο κόμμα από τις νεότερες γενιές -και όχι μόνο- σημειώνουν την αναφορά του στην παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά και εκτιμούν ότι το κάλεσμα θα είναι άνοιγμα προς όλες τις δυνάμεις για το νέο ξεκίνημα: στους «γεννηματικούς» και σε όλους όσοι τάσσονται υπέρ της επιχείρησης ανασύνταξης του χώρου.

Το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη «σφραγιστεί». Σήμερα ωστόσο πρόκειται να περιγράψει τις βασικές κατευθύνσεις στα στελέχη του επιτελείου του, τα οποία θεωρούν αδιαμφισβήτητη τη νίκη του και αυτονόητη τη γραμμή πλοήγησης στις προκλήσεις των επόμενων ημερών. Θα επικαιροποιήσει το πρόγραμμα της απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες- δεν αποκλείεται νέος κύκλος περιοδειών- και θα επιμείνει όπως όλα δείχνουν στη θέση του για την διεξαγωγή ενός ντιμπέϊτ και προς τον δεύτερο γύρο, αναμένοντας και την απόφαση του κ. Παπανδρέου.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι με τον «αέρα» της νίκης ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εξασφαλίσει ισχυρό ποσοστό από τις κάλπες της 12ης Δεκέμβρη προσελκύοντας ακόμη και «παπανδρεϊκούς» του πρώτου γύρου. Έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος τον συνεχάρη για τη νίκη του, επιμένοντας στην ανάγκη διατήρησης του κλίματος ενότητας και πολιτικού πολιτισμού για τις προσεχείς πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε την απόφαση για το κάλεσμα στο δεύτερο γύρο παρά το σαφές προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, που σύμφωνα με κάποιους θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

https://www.tvopen.gr/watch/96256/kinaloiprotesdhloseistoygiorgoypapandreoy

 

Πρόκειται για εισήγηση που ακούστηκε από στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του στη λογική να αποφύγει μια ακόμη μάχη που έχει ήδη κριθεί. Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως δεν άφησε χθες το βράδυ περιθώρια στους συνομιλητές του για την ανάπτυξη μιας συζήτησης με δύο σενάρια. Επέλεξε το πρώτο και όπως λένε πληροφορίες, σκοπεύει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά στην κατεύθυνση ανάδειξης της προοδευτικής ταυτότητας της παράταξης. «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου, υποστηρικτές του οποίου σπεύδουν να επισημάνουν ότι το στοίχημα του Κινήματος Αλλαγής θα κριθεί σε πολλά επίπεδα, εντός και εκτός βουλής, κάθε μέρα.

Οι ίδιοι άνθρωποι εννοούν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την πορεία της παράταξης κι ότι μέχρι την Κυριακή θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να αναπτύξουν και να περιγράψουν τα σχέδιά τους για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την κατάθεση κυβερνητικού προοδευτικού προγράμματος. Θα απαντήσει θετικά ο κ. Παπανδρέου σε μια πρόταση για ντιμπέϊτ με το Νίκο Ανδρουλάκη; Στενοί του συνεργάτες εξηγούν ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα απαντηθούν όλα τα σχετικά με την προεκλογική μάχη ερωτήματα, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν και είναι πάντα υπέρ ενός γόνιμου διαλόγου για τα μείζονα ζητήματα. Το σίγουρο είναι ότι το χθεσινό αποτέλεσμα «πάγωσε» τα στελέχη και τους βουλευτές του «παπανδρεϊκού» μπλοκ που ανέμεναν προβάδισμα του κ. Παπανδρέου στον πρώτο γύρο, το οποίο θα είχε κλειδώσει από τη μαζική συμμετοχή. Κάτι που δεν συνέβη, «παγώνοντας» την αισιοδοξία και τον αρχικό ενθουσιασμό τους για την έκβαση της μάχης που σηματοδότησε με την «επιστροφή» του ο κ. Παπανδρέου στο πεδίο των εσωκομματικών αναμετρήσεων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιστρέφει από σήμερα στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και όπως επιχείρησε να αναδείξει με τη δήλωσή του χθες το βράδυ, το στοίχημα της παράταξης είναι η σεμνότητα και η ενότητα. Συνεργάτες του επαναλαμβάνουν ότι η δήλωσή του «τα λέει όλα» κι ότι ο κ. Λοβέρδος θα κινηθεί όπως είχε προαναγγείλει με την στάση του κατά την μακρά προεκλογική του εκστρατεία. Στόχος του είναι ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων του κόμματος στις εθνικές εκλογές και μέχρι τότε, οι δυναμικές μάχες εντός της βουλής, από το βήμα της Ολομέλειας και τις διάφορες Επιτροπές.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι την Τρίτη θα αποκαλύψει ποιον στηρίζει στον β’ γύρο.

https://www.tvopen.gr/watch/96265/kinaloiprotesdhloseistoyandrealoberdoy

 

Έμπειρο στέλεχος θυμίζει το κάλεσμα προς τον κ. Ανδρουλάκη να αποκαλύψει προεκλογικά ποιος θα τον εκπροσωπήσει στις μάχες εντός της βουλής, καθώς ο νικητής του πρώτου γύρου δεν έχει ως ευρωβουλευτής την δυνατότητα των διαρκών μπρα ντε φερ στην Ολομέλεια με τον πρωθυπουργό και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι ένα ζήτημα βέβαια για το οποίο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αμέσως μετά το φινάλε του δεύτερου γύρου και την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Ουδείς προβλέπει αν η εκλογή προέδρου στην κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι προϊόν μιας ενωτικής διαδικασίας ή αν εκτός από την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη πέσουν στο τραπέζι και άλλες εισηγήσεις.

Κάποιοι εκτιμούν ότι οι δύο νυν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι κ.κ Σκανδαλίδης και Κατρίνης ίσως είναι και το δίδυμο «της ενότητας και της ανανέωσης» που θα θελήσει να αξιοποιήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και στη συνέχεια.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ