Υπ. Οικονομικών: Θα ξεπεράσει το 1 δισ. το κόστος των αποζημιώσεων​​​​

Κατατέθηκε χθες ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αποζημιώσεων, της κρατικής αρωγής και των αγροτικών αποζημιώσεων, μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς σημείωσε ότι το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων θα είναι πολύ υψηλότερο, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Οπως είπε, αυτό θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη, καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή. «Αυτά τα χρήματα είναι συμπληρωματικά αυτών που απαιτούνται για έργα αποκατάστασης υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Πετραλιάς. Οπως είναι γνωστό, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. θα διαθέσει 2,25 δισ. ευρώ για τη Θεσσαλία, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ θα είναι από το ΕΣΠΑ και τα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τις σχετικές αναθεωρήσεις που θα γίνουν. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει δεσμευθεί να διπλασιάσει το 2024 τον προϋπολογισμό της κρατικής αρωγής, από 300 εκατ. ευρώ σε 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας. Αυτοί προβλέπουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας, πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος και 2,1% του ΑΕΠ το 2024.

Από τα 600 εκατ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, τα 450 εκατ. ευρώ αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα 150 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Πετραλιάς ανέφερε ότι οι πιστώσεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού χρησιμοποιούνται για μέτρα όπως:

1. Η ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες έως 6.600 ευρώ.

2. Η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής κτιρίων που υπέστησαν βλάβες έως 10.000 ευρώ και εν συνεχεία η στεγαστική συνδρομή ύψους 80% επί του κόστους επισκευής ή ανακατασκευής των κτιρίων.

3. Η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ τον μήνα.

4. Η αναστολή συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων.

5. Η πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις ύψους έως 4.000 ευρώ και εν συνεχεία η αποζημίωση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα.

6. Οι αποζημιώσεις προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που περιλαμβάνουν τόσο αποζημίωση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της αγροτικής εκμετάλλευσης όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, όσο και η αποζημίωση της τρέχουσας παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ