Βουλή: Πότε θα ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια – Όλα όσα προβλέπει

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου  Eθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα κόκκινα δάνειαΠρόκειται για το νομοσχέδιο που φέρνει τον τίτλο  «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας , επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις» και η ψήφιση του  στο σύνολό του θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, αφού προηγηθούν ονομαστικές ψηφοφορίες επί 4 άρθρων και μίας τροπολογίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα άρθρα αφορούν, μεταξύ άλλων, τον ακατάσχετο λογαριασμό των Servicers, την λειτουργία οργανισμών μη εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος και η τροπολογία τη διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Σημειώνεται ότι επί της αρχής του νομοσχεδίου, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Πετραλιάς για νομοσχέδιο κόκκινων δανείων: Γίναμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα 

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θάνος Πετραλιάς μίλησε στη Βουλή για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο  Fitch αλλά και για το νομοσχέδιο κόκκινων δανείων.

Ένα μεγάλο μέρος του αποτελέσματος της αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής ικανότητας και τώρα από τον οίκο Fitch είναι η μείωση των κόκκινων δανείων που έγινε μέσω του προγράμματος “Ηρακλής”, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θάνος Πετραλιάς. “Βεβαίως έγινε και λόγω της βελτίωσης της Οικονομίας, αλλά η μεγάλη μείωση έγινε μέσω του προγράμματος Ηρακλής”, είπε ο κ. Πετραλιάς κλείνοντας απόψε την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια στην Ολομέλεια της Βουλής και σημείωσε ότι “αυτό είναι το τελευταίο βήμα”.

Ο κ. Πετραλιάς τόνισε με έμφαση ότι “γίναμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα” και ενημέρωσε το Σώμα ότι: Ως τώρα είχαμε δώσει 18,7 δισεκ. εγγυήσεις και έχει μείνει υπόλοιπο 16,7 δισεκατομμύρια. Έχουν αποπληρωθεί δηλαδή τα 2 δισεκατομμύρια κι επίσης έχει εισπράξει το Δημόσιο 223 εκατομμύρια από την προμήθεια εγγύησης. Επίσης ενημέρωσε ότι θα δοθούν έως άλλα 2 δισεκατομμύρια, με στόχο να “πέσουν” τα κόκκινα δάνεια στο 5%.

“Παραλάβαμε κόκκινα δάνεια πάνω από το 40% και αυτήν τη στιγμή είναι 8,5% και στόχος είναι να πέσουμε γύρω στο 5% κόκκινα δάνεια. Γίναμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι ρυθμίσεις

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια τονίζοντας ότι αφορούν:

– Πρώτον, τους ευάλωτους δανειολήπτες αφού καθίσταται υποχρεωτικό οι τράπεζες να αποδεχτούν την ρύθμιση, κάτι πολύ σημαντικό διότι μέχρι τώρα κάτι τέτοιο ήταν υποχρεωτικό μόνο για φορείς του Δημοσίου.

– Δεύτερον, βελτιώνεται ο αλγόριθμος για όλους τους δανειολήπτες (όχι μόνο για τους ευάλωτους).

– Τρίτον, μπαίνουν κανόνες πληροφόρησης των services, κάτι που μας αναβαθμίζει σημαντικά “διότι όντως μέχρι σήμερα ήμασταν πάρα πολύ πίσω”, όπως είπε.

“Αυτά είναι τρία πολύ θετικά μέτρα που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι γίνονται προς τη θετική κατεύθυνση. Πρέπει να γίνουν κι άλλα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που πρέπει αλλά ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ο πρώτος που έχει λειτουργήσει, αφού έχουν γίνει 5.000 ρυθμίσεις, όταν με τον προηγούμενο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει 2.500 ρυθμίσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι λειτουργεί και τώρα επεκτείνεται κι άλλο. Πρώτη φορά βλέπουμε ένα εργαλείο που αρχίζει και λειτουργεί, πρέπει να το υποστηρίξουμε να το διευρύνουμε και να συζητήσουμε και ό,τι περαιτέρω μπορεί να γίνει”, υπογράμμισε ο κ. Πετραλιάς.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ