Συντάξεις: Τι αλλάζει σε κρατήσεις και ποσά προσωπικής διαφοράς

Αυξήσεις από το 7,75% στις συντάξεις αλλά και νέες κρατήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι στα νέα ενημερωτικά σημειώματα που έχουν αναρτηθεί από τον ΕΦΚΑ.

Στα νέα σημειώματα παρατηρείται ωστόσο ότι στην επάνω δεξιά στήλη τους (όπως φαίνεται σε ένα από αυτά που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις») αναγράφονται ακόμη τα παλιά ποσά της εθνικής σύνταξης, της ανταποδοτικής και της προσωπικής διαφοράς, όπως ήταν δηλαδή πριν την αύξηση κατά 7,75%. Το ίδιο γίνεται και με τις κρατήσεις τόσο για την ασθένεια όσο και της ΕΑΣ που επιβάλλεται σε συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ.

Τα «σωστά» ποσά, αυτά δηλαδή που προκύπτουν μετά την αύξηση, για να τα δουν οι συνταξιούχοι θα πρέπει να κατέβουν στη στήλη που λέει «Ανάλυση Μηνιαίας Πληρωμής», όπου θα διαπιστώσουν ότι έχουν αυξηθεί η εθνική και η ανταποδοτική, έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις και έχει μειωθεί η προσωπική τους διαφορά.

Τέτοια ενημερωτικά σημειώματα θα δουν σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχοι που διατηρούν και μετά την αύξηση 7,75% υπόλοιπο από την προσωπική τους διαφορά. Εκείνο που δημιουργεί σύγχυση πάντως είναι ότι αναγράφονται και τα παλιά ποσά.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι μηδένισαν την προσωπική διαφορά με την αύξηση που πήραν, τα νέα ποσά εθνικής, ανταποδοτικής σύνταξης και κρατήσεων εμφανίζονται και στην επάνω στήλη, αλλά και στην ανάλυση της πληρωμής.

Στο ενημερωτικό που δημοσιεύουμε είναι συνταξιούχος του Δημοσίου (απόστρατος) που πήρε μεν αύξηση 7,75%, αλλά του έμεινε υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά και έχει σε άλλο σημείο τα παλιά και σε άλλο τα νέα ποσά.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ