Στην… τσιμπίδα της Εφορίας: Ποιοι θα πληρώσουν αναδρομικά μετά τις εκτεταμένες διασταυρώσεις

Στη «φάκα» των εκτεταμένων διασταυρώσεων της Εφορίας πιάστηκαν χιλιάδες πολίτες που τώρα καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά τεράστια ποσά που αντιστοιχούν σε φόρους εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Πρόκειται για «ξεχασιάρηδες» που αμέλησαν να υποβάλουν δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία παραγραφής εντοπίστηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι εν λόγω φορολογούμενοι ήδη έλαβαν τα σχετικά «ραβασάκια» για δηλώσεις φόρου εισοδήματος που δεν υπέβαλαν το 2017, αλλά και τα επόμενα χρόνια: Τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα εντοπίστηκαν από εκτεταμένες διασταυρώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθώς, από το 2017 και μετά παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος, δεν την υπέβαλαν.

«Βροχή» τα «ραβασάκια» από το … παρελθόν

Η επιλογή του έτους 2017 έγινε επειδή το συγκεκριμένο φορολογικό έτος παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Στις περιπτώσεις αυτές η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου, λόγω μη υποβολής δήλωσης του φορολογούμενου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.

Μάλιστα, ο φορολογούμενος υποχρεούται σε καταβολή του οφειλόμενου ποσού εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου.

Αν κάποιος υπόχρεος διαφωνεί με τον καταλογιζόμενο φόρο και γενικά με το εκκαθαριστικό της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση το περιεχόμενο της δήλωσης και όχι με τα στοιχεία που υπολόγισε η Εφορία. Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κοινοποιείται ηλεκτρονικά.

Πώς ενημερώνονται οι φορολογούμενοι

 Ο φορολογούμενος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο taxisnet ειδοποίηση που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου.

Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι εντοπίστηκαν μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο διασταυρώσεων, εισοδημάτων, καταθέσεων κ.λπ. και κατόπιν εκδόθηκε πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εφόσον από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προέκυπτε, φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση που υπερέβαινε το ποσό των τριάντα (30) ευρώ.

Με την ίδια πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα φυσικά πρόσωπα, κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης δύναται να εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου και για τους δύο συζύγους/μέρη συμφώνου συμβίωσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται η έγγαμη σχέση ή το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.

 Ποια στοιχεία αξιοποιεί για διασταυρώσεις η ΑΑΔΕ

 Τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος κατά την έκδοση πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος προέρχονται από:

  • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για τα φορολογικά έτη 2017 και επόμενα.
  • Τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε.
  • Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην Α.Α.Δ.Ε. και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.

Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους που λαμβάνει η Φορολογική Διοίκηση, η οποία εξυπηρετεί την ανάγκη διασταύρωσης των δηλούμενων εισοδημάτων, των παρακρατούμενων φόρων ή των δαπανών

 

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ