Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είχαν αναπροσαρμοστεί πριν από τρία χρόνια, ενώ από τότε οι εμπορικές τιμές έχουν καταγράψει αξιοσημείωτη αύξηση.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προτάσεις για “πάγωμα” των αντικειμενικών τιμών τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, όπως εξετάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στόχος της απόφασης αυτής είναι η συνεισφορά στη μείωση του στεγαστικού προβλήματος, σε συνδυασμό με άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών πριν από τρία χρόνια ακολουθήθηκε από σημαντικές αυξήσεις στις εμπορικές τιμές. Μια νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών στην αγορά ακινήτων, επιδεινώνοντας το στεγαστικό πρόβλημα. Αν εγκριθούν οι προτάσεις, το “πάγωμα” θα αποτελέσει ένα ακόμα μέτρο εντός του πλαισίου του στεγαστικού πακέτου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με περισσότερες λεπτομέρειες να έχουν παρουσιαστεί από τους αρμόδιους υπουργούς.
Παράλληλα, εξετάζεται η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα, όπως και του φόρου υπεραξίας ακινήτων, η οποία λήγει στο τέλος του έτους. Και οι δύο αναστολές φαίνεται ότι θα παραταθούν τουλάχιστον έως το 2025. Η αναστολή του ΦΠΑ, απόφαση που ελήφθη το 2019, είχε θετική επίδραση στην αγορά ακινήτων, οδηγώντας σε αύξηση των αγοραπωλησιών και της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Ανάλογη ήταν η επίδραση και της αναστολής του φόρου υπεραξίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το β’ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ειδικότερα, η αύξηση για τα νέα διαμερίσματα (έως 5 έτη) ήταν 10,7%, ενώ για τα παλαιότερα (άνω των 5 ετών) 8,3%.
Ανάλυση της ΤτΕ δείχνει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,1% στην Αθήνα, 12,1% στη Θεσσαλονίκη, 7,3% στις μεγάλες πόλεις και 10,4% σε άλλες περιοχές της χώρας το β’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Η ετήσια αύξηση των τιμών το 2023 σε σχέση με το 2022 ήταν υψηλότερη, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 11,6% έως 16,5%.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των ακινήτων, παρότι συνεχίζουν να αυξάνονται, βρίσκονται οριακά χαμηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ του 2008. Από το 2017, οπότε και ξεκίνησε η ανάκαμψη της αγοράς, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 69% σε όλη τη χώρα, με την Αττική να παρουσιάζει αύξηση 88% και τη Θεσσαλονίκη 78%.