Πρώτο Ένσημο: Οι όροι για τις επιχειρήσεις και τους νέους εργαζόμενους

Σε εφαρμογή έχει τεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 για επιχειρήσεις και νέους εργαζόμενους το πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης με όνομα «Πρώτο Ένσημο». Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 για επιχειρήσεις και νέους εργαζόμενους το πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης με όνομα «Πρώτο Ένσημο». Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας.

Έξι όροι τίθενται για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης «Πρώτο Ένσημο». Η εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου έδωσε διευκρινήσεις για το πρόγραμμα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι όροι για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας «Πρώτο Ένσημο» είναι οι εξής:

  • Ο εργαζόμενος να μην έχει προϋπηρεσία.
  • Σύναψη σύμβασης εργασίας εντός 24 ωρών από την έγκριση της αίτησης.
  • Διατήρηση κατά μέσο όρο ίδιου αριθμού εργαζομένων με την 12η Νοεμβρίου 2021, για το διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων συμβάσεων εργασίας.
  • Η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με το είδος της σύμβασης (η μερικής απασχόλησης επιδοτείται με το ήμισυ του ποσού) και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από έναν μήνα.
  • Να μην τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων, εκτός εάν η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στις οποίες προσλαμβάνονται αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής, ούτε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση της θέσης εργασίας ενός επιδοτούμενου εργαζόμενου στο πλαίσιο του προγράμματος με νέο επιδοτούμενο εργαζόμενο.
  • Η επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για την έγκριση νέας επιδοτούμενης θέσης εργασίας. Τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος υποχρεούνται να δηλώσουν την πρόσληψη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» θα επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών ως εξής:

α) Νέα θέση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης επιδοτείται με συνολικό ποσό 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη.

β) Νέα θέση με σύμβαση μερικής απασχόλησης, που δεν μπορεί να υπολείπεται των 20 ωρών εβδομαδιαίως, επιδοτείται με 600 ευρώ σύνολο.

γ) Εάν η σύμβαση εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με το είδος της σύμβασης.

 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ