Εξελίξεις αναμένονται στις σταθερές τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα μετά την θερινή ραστώνη του Αυγούστου. Στις επόμενες κινήσεις περιλαμβάνονται αφενός η ενεργοποίηση ενός ακόμα κουπονιού επιδότησης για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων μέσω οπτικών ινών από πλευράς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κι αφετέρου η νέα πολιτική χονδρικής που αναμένεται να εφαρμόσει ο ΟΤΕ, η οποία σε συνδυασμό με την ένταση του ανταγωνισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κάποια αποκλιμάκωση των τιμών.
Από Σεπτέμβριο το κουπόνι Gigabit Voucher
Ειδικότερα, οι πληροφορίες σχετικά με την ενεργοποίηση του νέου κουπονιού επιδότησης συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH), Gigabit Voucher, αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο. Εφόσον ανοίξει η πλατφόρμα, θα είναι θέμα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων πότε θα ξεκινήσουν τις προσφορές τους προς τους καταναλωτές.
H συγκεκριμένη δράση θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του κουπονιού Smart Readiness που τρέχει ήδη τον τελευταίο χρόνο για τον εκσυγχρονισμό της καλωδίωσης του κτηριακού αποθέματος. Στόχος της είναι δε να ενισχύσει την ζήτηση για τέτοιου τύπου συνδέσεις. Κι αυτό γιατί παρά την στροφή σε υψηλές ταχύτητες που καταγράφεται, η χώρα συνεχίζει να «σκοράρει» χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ στην διείσδυση συνδέσεων FTTH.
Αυτό που μένει να φανεί ωστόσο με την έναρξη της δράσης είναι πώς θα ορίζονται οι δικαιούχοι και αν θα δίνεται προτεραιότητα σε όσους καταναλωτές και επιχειρήσεις έχουν λάβει ήδη το έτερο κουπόνι, «Smart Readiness», που προβλέπει την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» για 120.000 κτήρια της χώρας.
Να θυμίσουμε ότι το Smart Readiness έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, και η αρχική απορρόφησή του ήταν χαμηλή καθώς υπήρχαν προϋποθέσεις στον αρχικό του σχεδιασμό που δυσχέραιναν την αίτηση , οπως π.χ. το ότι απαιτείτο η πολυκατοικία να έχει δικό της ΑΦΜ. Όσο για τη νέα δράση, Gigabit Voucher, θα έχει προϋπολιγσμό 80 εκατ. ευρώ.
Προς μείωση οι τιμές
Παράλληλα με την ενεργοποίηση του κουπονιού επιδότησης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η νέα πολιτική χονδρικής που πρόκειται να εφαρμόσει ο ΟΤΕ -μετά τη σχετική συμφωνία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Η νέα πολιτική χονδρικής, θα μπορούσε να εισάγει νέα δεδομένα στις χρεώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται μέχρι και σήμερα έως το ισχυρότερο αντικίνητρο για την υιοθέτηση μιας σύνδεσης FTTH από τους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι οι υπάρχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητα απόκτησης μίας γραμμής FTTH ανέρχονται στα 2,5 εκατ. αλλά ο αριθμός των συνδέσεων δεν ξεπερνά τις 500-550 χιλιάδες με την τιμή θα θεωρείται ο βασικός λόγος αποφυγής της αλλαγής.
Η μείωση των τιμών μπορεί να προέλθει κι από έναν ακόμα παράγοντα, την ενεργοποίηση ενός ακόμα παίκτη, σίγουρα στο πεδίο της χονδρικής και ενδεχομένως και στο πεδίο της λιανικής. Ο λόγος για την ΔΕΗ το εναέριο δίκτυο FTTH της οποίας αναπτύσσεται ταχύτατα και αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους από το φθινόπωρο. Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ έχει δηλώσει επίσημα ότι θα δραστηριοποιηθεί στη χονδρική διάθεση αλλά πληροφορίες για επέκταση της και στη λιανική δεν έχουν επισήμως διαψευθεί.
Οι επιδόσεις της Ελλάδας
Τα νέα δεδομένα αναμένεται να ενισχύσουν την μικρή στροφή που ήδη καταγράφεται στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου της ΕΕ, το 2023 παρατηρήθηκε αύξηση της μέσης ταχύτητα στα σταθερά δίκτυα, η οποία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την μεγάλη αύξηση των χρηστών με συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, κυρίως συνδέσεων 100 Mbps και άνω. Για την ακρίβεια η μέση ταχύτητα στα σταθερά δίκτυα στη ροή καθόδου σε όλη την επικράτεια το 2023 ήταν 76,91 Mbps έναντι 47,94 Mbps το 2022, σημειώνοντας αύξηση 60,4%, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής
Όσο για τους χρήστες με πακέτα συνδέσεων 200 Μbps στη ροή καθόδου το 2023 αποτελούσαν μεν μόλις το 11,71% των μετρήσεων εγγεγραμμένων χρηστών της πλατφόρμας «ΥΠΕΡΙΩΝ’», το ποσοστό τους όμως ήταν αυξημένο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2022 ήταν μόλις 4%.
Συμπληρωματικά στην βελτίωση της όλης κατάστασης λειτουργούν φυσικά και οι επενδύσεις των παρόχων προς αυτή την κατεύθυνση. Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2024 επέκτεινε το δίκτυο FTTH σε επιπλέον 32 δήμους της χώρας και συνολικά έχει φθάσει σε πάνω από 150 δήμους. Ακόμα και σε δήμους που μέχρι πρότινος δεν είχαν ξεκινήσει σχετικά έργα, όπως ο Δήμος Βόλου, φαίνεται πλέον να ξεκινούν τα σκαψίματα.