«Κλειδώνει» το νέο σχήμα επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών για την εξειδίκευση του σχήματος των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Αναφορικά με την επιδότηση στο ρεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, «κλείδωσε» στο 15% το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση, πέραν αυτής που θα προβλέπεται ούτως ή άλλως ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.

Υπό διαμόρφωση είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, ενώ έχει αποφασιστεί ότι θα επιδοτούνται -όχι πλέον οριζόντια- όλες οι κατοικίες και όχι μόνο η πρώτη κατοικία. Όπως αναφέρουν πηγές, κατά τη διαμόρφωση των κλιμακίων της κατανάλωσης ρεύματος (και ιδιαίτερα του «εισαγωγικού» που θα έχει και την υψηλότερη επιδότηση), θα ληφθούν υπόψη ότι υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρισμού τον χειμώνα έχουν και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, που θερμαίνονται με ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές. Αντίθετα, οι καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα έχουν επενδύσει σε λύσεις θέρμανσης (π.χ. αντλίες) που είναι λιγότερο ενεργοβόρες.

Όσον αφορά την επιδότηση στο φυσικό αέριο -που παραμένει το πιο ακανθώδες σκέλος του συνολικού σχεδίου στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης με δεδομένη την εκτόξευση των τιμών του καυσίμου σε σχέση με την έναρξη της περσινής περιόδου θέρμανσης-, το ΥΠΕΝ φέρεται να εξετάζει διαφορετικά σενάρια τόσο για το ύψος της επιδότησης όσο και για τον μηχανισμό χρηματοδότησης και καταβολής. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ (πρόκειται για το σχήμα που εφαρμόστηκε πέρυσι) ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό συνεπάγεται άντληση εσόδων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, μέσω της επιβολής έκτακτου τέλους αλληλεγγύης.

Εν όψει των αποκαλυπτηρίων του νέου μοντέλου επιδοτήσεων ρεύματος, οι προμηθευτές εκφράζουν έντονη ανησυχία, λόγω της πολυπλοκότητας του νέου συστήματος και τη δυνατότητα εφαρμογής του μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ